Last news in Fakti

23 Септември, 2023 10:00 1 551 5

Либия: опасност от репресии заради гнева на хората

  • либия-
  • дерна-
  • наводнение-
  • протести-
  • гняв-
  • преврат

Политиците и елитът са наясно с нарастващия гняв и вече дават отпор

Либия: опасност от репресии заради гнева на хората - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Либийците в унищожения град Дерна излизат по улиците. Хиляди протестират и настояват за отговорност от властите заради тежките наводнения, които убиха хиляди на 11 септември.

В продължение на часове демонстрантите скандираха: "Агила, не те искаме! Всички либийци са братя". Призивът им беше обърнат към председателя на парламента в източната част на страната Агила Салех. Протестиращите настояват за компенсации. Те също така искат международно наблюдение на ремонтните дейности в разрушения град.

"Божие дело" или престъпна небрежност?

"Насъбрал се много гняв към парламента, тъй като му отне четири дни да се събере, а след това председателят на парламента се закани на либийците, защото се осмелявали да обвиняват политиците и да задават въпроси", казва за ДВ Тарек Мегериси от Европейския съвет за външна политика.

Миналата седмица Салех обяви, че наводненията са "божие дело" и политиците нямат вина. Но редица доклади констатират, че язовирите в страната не се поддържат от години. На 11 септември проливни дъждове предизвикваха скъсването на стените на два язовира край Дерна. По данни на ООН наводненията са унищожили една четвърт от крайбрежния град и са отнели живота на близо 4000 души. Още около 10 000 се издирват. Доброволци продължават да търсят телата на загиналите, в същото време здравни организации предупреждават, че изровените мини представляват сериозна заплаха. Разпространяват се и болести като холера.

Едва ли някой ще понесе отговорност

Либийската прокуратура започна разследване и отстрани от поста кмета на Дерна Абдел-Монейм ал-Гаити. Но според наблюдатели едва ли ще има по-сериозни последици за него, тъй като той е роднина на председателя на парламента Агила Салех, припомня Мегериси.

Липсата на доверие в публичните институции е вероятната причина и за желанието на протестиращите сами да раздадат справедливост. Ройтерс съобщи, че в понеделник група демонстранти е запалила къщата на кмета на Дерна. Друга причина може да е решението на парламента в източната част на страната Фондът за възстановяване на Дерна да се управлява от председателя на парламента, отстранения кмет и Саддам Хафтар, син на влиятелния военен генерал Халифа Хафтар. Според Амнести интернешънъл силите на Саддам Хафтар са отговорни за "редица ужаси" срещу либийски граждани от 2016 г. насам.

Същите трима мъже са били отговорни и за Фонда за възстановяване на Дерна след завземането му от генерал Хафтар, което доведе до убийствата, обезлюдяването и задържането на една четвърт от населението, припомня Тарек Мегериси. Този фонд обаче се изпарява. През следващите години не се наблюдава някакво подобрение в тази посока, а през 2022-а Трансперънси интернешънъл постави Либия на 171-во място от 180 държави в своя Индекс за възприятие на корупцията.

Промяна в Либия не се задава

Наблюдателите не очакват, че протестите в Дерна, която се управлява от администрацията на премиера Осама Хамад, подкрепян от генерал Хафтар, ще се увенчаят с политически успех. Ако те обаче продължат, експертите не изключват насилственото им потушаване. "Политиците и елитът са наясно с нарастващия гняв и вече дават отпор", казва Мегериси. "Това става чрез изпращането на представители на агенциите за сигурност на място". Междувременно журналистите бяха евакуирани от града.

Либийският експерт Мегериси не таи надежди, че народният гняв може да доведе до ползотворно сътрудничество между съперничещите си правителства или пък до прекратяване на политическия разрив в страната. От 2014 г. насам Либия на практика е разделена на две части - източна и западна, като международно признатото правителство на националното единство с посредничеството на ООН е базирано в западния град Триполи, а източната администрация и Либийската национална армия на генерал Хафтар - в Тобрук.

"Ако има нещо, в което Хафтар и либийските политици са добри, това е потискането на гнева, потискането на недоволството, затварянето на хора за това, че са дръзнали да протестират и да изразят мнението си, както и преодоляването на политически бури", смята Мегериси.

Автор: Дженифър Холайс


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    9 1 Отговор
    Че го дирите Кадафито, ама късно е либе за китка
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    а Ние в Бг 33 Години Апатия и Политиците ни крадът яко
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сащ е война

    7 0 Отговор
    И нито дума за виновниците за разрухата и мъката в Либия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.