Отидете към основна версия

3 830 64

Нова война? Азербайджан атакува Нагорни Карабах.

  • нагорни карабах-
  • война-
  • армения-
  • азербайджан-
  • русия-
  • турция

Очертава ли се нова война между двете бивши съветски републики Азербайджан и Армения?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Азербайджан започна "антитерористични операции" в района на Нагорни Карабах. Те са насочени срещу арменските сили, съобщи Министерството на отбраната в Баку. Според изявлението целта на военните операции е да накарат арменските войски да се изтеглят от района. Турция и Русия са били информирани за операцията. Министерството на отбраната на Азербайджан твърди, че са обстрелвани само военни цели.

Експлозии в Степанакерт

В Степанакерт, столицата на региона, за който двете държави спорят от десетилетия, са били чути експлозии, съобщава репортер на агенция Франс прес. Други градове и села също са били подложени на интензивен обстрел, съобщи базираното в Армения представителство на Нагорни Карабах във Фейсбук. Според азербайджански източници по-рано шестима души са загинали при експлозии в мини. Азербайджанските сили за сигурност са заявили, че двама цивилни са били убити от мина, поставена от арменски саботьори на улица, водеща към град Шуша в контролираната от Азербайджан част на Нагорни Карабах. Според доклада по-късно четирима полицаи са загинали при експлозия на друга мина по пътя към мястото на взрива.

Как започна всичко

Двете бивши съветски републики Азербайджан и Армения спорят за Нагорни Карабах от разпадането на Съветския съюз насам. Вече са водили две войни за територията. Според международното право Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан, но в района живеят предимно арменци. След шестседмичните сражения през 2020 година, които взеха над 6500 жертви, Русия влезе в ролята на посредник при постигането на споразумение за прекратяване на огъня. То принуждаваше Армения да се откаже от големи територии.

Сблъсъци на арменско-азербайджанската граница

Оттогава насам на арменско-азербайджанската граница неведнъж е имало смъртоносни сблъсъци. През последните месеци напрежението около силно минирания Нагорни Карабах отново значително нарасна.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини