Отидете към основна версия

16 373 133

Украинските сили унищожават руския авангард

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • виталий портников-
  • черно море-
  • черноморски флот-
  • кораби-
  • крим

За Украйна е важно да изгради собствен флот

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските въоръжени сили унищожават руския авангард на окупацията
© Виталий Портников

Новините за възможни щети на кораби от Черноморския флот на Руската федерация вече не се възприемат като сензационни. Загубата на всеки кораб е тежък удар за Черноморския флот. Днес този флот се използва от Русия не само като важен инструмент във войната с Украйна, но и като средство за дестабилизация в целия Черноморски басейн.

Русия се опита да направи всичко възможно, за да изтласка корабите на други държави от Черно море. Днес Украйна, която практически загуби флота си по време на окупацията на Крим през 2014 г., „убеждава“ руските кораби да напуснат позициите си.

И вече се появяват предположения, че основната част от Черноморския флот ще бъде принудена да се предислоцира от Севастопол в Новоросийск. Ако това се случи, ще се окаже, че Русия не по случайност започва да изпълнява условията на договора за базиране на Черноморския флот, сключен още през 90-те години.

Тогава изглеждаше очевидно, че базирането на Черноморския флот в Севастопол е временно явление. Че Украйна просто предоставя на съседна държава възможност да подготви предислоцирането на флота в Новоросийск. В края на краищата дори действащата Конституция на Украйна направи невъзможно оставането на чужди военни бази на територията на страната, а за Черноморския флот беше направено специално изключение в преходните разпоредби към Конституцията.

Но руското ръководство имаше други планове. Още тогава. Президентът Борис Елцин настоя за подписване на споразумение за статута на Черноморския флот и, без да постигне разбирателство по този въпрос, отказа както държавно посещение в Киев, така и подписването на т. нар. “голям договор“ между Русия и Украйна.

"Фалшивият зъб" на империята

Москва изхождаше от факта, че не може да има нищо по-постоянно от временното базиране. Че самата база на Черноморския флот в Севастопол ще превърне този град във „фалшив зъб“ на империята на украинска земя, ще позволи да се повлияе на политическата ситуация в Крим и да се предотврати превръщането на полуострова в обикновен украински регион.

От първите години след разпадането на Съветския съюз съдбата на Черноморския флот и статутът на Севастопол станаха част от руската вътрешнополитическа програма. Севастопол беше разглеждан като ключ към възможната окупация на, ако не цяла Украйна, то със сигурност на Крим.

Почти веднага след постигането на споразумение за базиране на Черноморския флот в Севастопол Москва започна да мисли как да удължи срока на това базиране и да се договори за разрешение за модернизиране на своите кораби. В края на краищата споразуменията с Украйна - благодарение на Евгений Марчук - не предполагаха такава актуализация.

"Спасителят" Янукович

Черноморският флот трябваше да напусне Севастопол след изтичане на договора, така че защо му трябваха нови кораби и подводници? А Черноморският флот бавно, но сигурно се превръщаше в бунище за скрап.

Истинският „спасител“ на Черноморския флот беше Виктор Янукович. Харковските споразумения позволиха Черноморският флот да се превърне в класически окупационен контингент, да се постигне появата на нови кораби и увеличаване на числеността на военния персонал. Такъв флот вече беше готов да играе водеща роля в окупацията на Севастопол и целия Крим. И така стана.

Ето защо без унищожаването на този окупационен контингент деокупацията на Крим няма да е лесна задача. И Черно море ще е неспокойно. Така че унищожаването на всеки кораб е истинска борба за мир и триумф на международното право.

За Украйна е важно да изгради собствен флот

Но няма нужда от илюзии. Възможно е дори да се унищожи целия Черноморски флот. След края на войната обаче Турция отново ще отвори проливите за руски военни кораби. И след няколко години Русия ще има възможност да възстанови флота си в Черно море. Да, надявам се, не в Севастопол, а в Новоросийск. Но това ще бъдат същите „пирати на 21 век“. Заплахата няма да изчезне, тя може само да се засили. Следователно не е достатъчно да унищожите нечий друг флот - важно е да изградите свой собствен.

Сигурността на украинските брегове ще бъде гарантирана само когато Украйна ще разполага със собствени военноморски сили, способни да се конкурират с руския флот и да му попречат да заплашва съседните страни. Това трябва да стане един от най-важните изводи на руско-украинската война.

Източник: krymr.com

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 148 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: