Отидете към основна версия

5 324 90

САЩ ще предоставят на Украйна практически „безполезна“ версия на ракетите ATACMS

  • руски терористи-
  • atacms-
  • бен ходжис-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • ракети-
  • джо байдън

Ходжис е сред военните, които призовават Вашингтон да предостави на Киев системи с голям обсег, за да може да си върне Крим

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият командващ силите на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис призова администрацията на Джо Байън да предостави на Украйна ATACMS (Армейски тактически ракетни системи) с пълен боен капацитет, а не „безполезна“ експортна версия, предаде Newsweek.

От месеци се водят интензивни преговори между Киев и Вашингтон за въпросните балистични ракети „земя-земя“, които драстично могат да обърнат хода на войната в полза на ЗСУ. По някаква необяснима причина обаче САЩ отказват да изпратят в Украйна тези оръжия.

Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на украинския си колега Володимир Зеленски по време на посещението му в САЩ в четвъртък, че Киев ще получи ракетната система, която поиска. Това съобщи NBC, която цитира трима американски служители и представител на Конгреса. Въпреки това Белият дом не потвърди това и системите не бяха част от пакет от военна помощ от 325 милиона долара, обявен за Украйна преди дни. Пентагонът също запази мълчание, като каза, че "по отношение на ATACMS нямаме какво да обявим", съобщи Ройтерс.

Бен Ходжис не е убеден, че Вашингтон е взел решение да предостави това въоръжение на Украйна. Той каза, цитирайки непотвърдени доклади, че типът ATACMS, който ще бъде доставен на Киев, е "вариант на касетъчните боеприпаси с по-малък обсег". Това, по думите му, на практика ще е безполезно за ефективно унищожаване на военни цели на руснаците в окупирания Крим. Ходжис добави, че ако администрацията на Байдън най-накрая е решила да предостави оръжията, „защо има толкова объркващ комуникационен план за решението?“.

Ходжис е сред военните, които призоваха Вашингтон да предостави на Киев системи с голям обсег, за да може да си върне Крим, който Москва окупира незаконно през 2014 г. Крим е и голямата цел на украинските въоръжени сили.

ATACMS имат обсег от 300 километра, което означава, че украинските сили могат да поразяват по-далечни цели, отколкото биха могли ракетните системи HIMARS и залповата установка M270. „Администрацията (на Байдън) изглежда все още се страхува от осигуряването на способност за прецизен удар на далечни разстояния“, смята Ходжис.

През последните дни Украйна увеличи ударите по руските терористи в Крим, атакувайки включително щаба на Черноморския флот на РФ. Зеленски ясно посочи, че войната ще приключи, когато Крим бъде освободен. Колкото по-бързо бъдат доставени модерни оръжия и боеприпаси на ЗСУ (включително изтребители F-16), толкова повече човешки живота ще бъдат спасени в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: