Отидете към основна версия

5 225 92

ISW: Руските войски са разкъсвани от проблеми, докато Киев напредва

  • украйна-
  • русия-
  • бахмут-
  • крим-
  • севастопол

Южен военен окръг отговаря за текущата руска отбрана срещу украинските контранастъпателни операции в Южна Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тактическата обстановка във Вербове остана неясна и към 26 септември. Украинските сили продължиха настъпателните действия в западната част на Запорожка област и в посока Бахмут, съобщи Генералният щаб на Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна.

Блогър, свързан с Кремъл, твърди, че украинските сили са достигнали северните покрайнини на Новопрокоповка (на 13 км южно от Оригов). Все още не са отговорили директно на твърдение от източник, за който се съобщава, че е свързан с руските въздушнодесантни сили, че украинските сили контролират половината от Вербове (18 км югоизточно от Оригов) към 24 септември. ISW не е намерил доказателства, а източникът, който го съобщава, има много малко последователи. Заслужава да се отбележи, че други източници не са отговорили на тези твърдения.

На 26 септември руският президент Владимир Путин награди руската 58-ма част с почетното звание "Гвардия". Южен военен окръг отговаря за текущата руска отбрана срещу украинските контранастъпателни операции в Южна Украйна.

Вероятно унищожени елементи от 42-ра мотострелкова дивизия на руската 58-ма общовойска армия все повече контраатакуват в района на Новопрокоповка. Това предполага, че украинските контраофанзивни операции може да са унищожили сравнително по-елитни руски въздушнодесантни елементи, които са отговорни за контраатаката в района. Елементи на 70-и и 71-ви гвардейски мотострелкови полкове на 42-ра мотострелкова дивизия все по-често участват в ограничени контраатаки близо до Новопрокоповка през последната седмица. Руски блогър твърди, че елементи на 42-ра мотострелкова дивизия са изтласкали украинските сили от позиции близо до Новопрокоповка на 25 септември.

Елементи от 70-и, 71-ви и 291-ви мотострелкови полкове на 42-ра мотострелкова дивизия редовно участваха в бойни действия и контраатаки срещу украинските сили на най-предните руски отбранителни позиции в района на Оригов, преди да се изтеглят зад руския отбранителен слой между Върбове и Солодка Балка (на 20 км южно от Оригов) в средата до края на август.

Възможно е също така части от 70-ти и 71-ви мотострелкови полкове да са задържали позиции близо до Новопрокопивка, след като са се изтеглили от позиции по-на север и сега се сблъскват с украинските сили, защото украинското настъпление е достигнало покрайнините на Новопрокопивка. Приблизително един месец почивка и евентуално възстановяване едва ли ще компенсират значителното влошаване, което части от 70-ти и 71-ви мотострелкови полкове претърпяха, докато се защитаваха по-рано в контранастъплението. Елементите на 810-а морска пехотна бригада (Черноморския флот) по подобен начин се защитаваха, за да задържат най-предните отбранителни позиции по-рано в контранастъплението, а украинските контранастъпателни операции наскоро направиха битката с тези елементи неефективни.

Междуетническото напрежение изглежда сее разделение между елементите на руския 42-ри гвардейски мотострелкови полк, които се отбраняват срещу украинската контраофанзива в западната Запорожка област. Арсен Темираев, мобилизиран военнослужещ от Република Северна Осетия-Алания, служещ в 70-и гвардейски мотострелков полк, публикува видео на 25 септември, в което се твърди, че руската военна полиция от 70-и полк е пребила него и други войници от 71-ви гвардейски мотострелкови полк. 3-ти батальон на полка в Токмак на 24 септември.

Темираев твърди, че военната полиция е попитала за етническата му принадлежност, преди да каже на Темираев, че "Русия е за руснаците". Темираев твърди, че военната полиция е била него и другите военнослужещи, защото местен жител на Токмак твърди, че войниците са насилвали сексуално деца - престъпление, което Темираев отрича да е извършил. Той се оплака, че "нацистите са от другата (украинска) страна, но се оказва, че те са сред нас".

Ръководителят на Северноосетино-Аланската република Сергей Меняйло твърди, че доброволческите батальони "Щурм Осетия" и "Алания" в района са потвърдили инцидента. Меняйло докладва за инцидента на командването на Южния военен окръг, което информира командващия 58-а общовойскова армия и нарече инцидента неприемлив за всеки руски войник. Междуетническите напрежения между руските части, действащи на фронтовата линия и близо до тила на западна Запорожка област, може да застрашат целостта на руската отбрана и сплотеността на частите на фона на последните украински успехи в района.

Междуетническото напрежение може също да застраши по-широкото положение на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров в руската политическа сфера на фона на продължаващия спор около сина на Кадиров. На 25 септември Кадиров публикува кадри на сина си Адам, който бие задържан мъж, обвинен в изгаряне на Коран и го похвали.

Инцидентът предизвика различни осъждания и призиви за разследване от руски официални лица. Ръководителят на Руския съвет по правата на човека (СПЧ) Валери Фадеев заяви, че изгарянето на Корана е сериозно престъпление, но служителите трябва да спазват правилата за задържане на заподозрени, докато членът на СПЧ Ева Меркачева призова за разследване и нарече ситуацията "предизвикателство за цялата правна система на Русия."

Меркачева отправи слабо завоалирана критика към Чеченската република, твърдейки, че "в конкретен регион (Чеченската република) те са показали, че извършват престъпления и нищо няма да им се случи след това".

Други руски официални лица, включително комисарят по правата на човека Татяна Москалкова, призоваха Адам Кадиров да отговаря за престъплението си пред руски съд.

Съобщава се, че Кадиров е отговорил на въпрос на журналист за последващи действия с твърдението, че не е бил свидетел на нападението и уверението, че Адам ще бъде наказан, ако руски съд го осъди.

ISW отдавна наблюдава напрежението между чеченски и нечеченски служители и военни части, а емоционалните реакции на висши руски служители предполагат, че политическата позиция на Кадиров може да е недостатъчна, за да защити сина му от последствията от тази ситуация.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъди текущите усилия на руското Министерство на отбраната (МО) за увеличаване на бойните способности на руските въздушнодесантни сили и добавяне на елементи, подобни на тези, които обикновено се намират в мотострелковите части, вероятно за по-добро привеждане в съответствие на елементите с техните настоящи бойни роли в Украйна. Шойгу заяви по време на реч пред колегията на руското министерство на отбраната на 26 септември, че руското МО прилага мерки за увеличаване на бойния потенциал на руската чрез създаване на нови десантно-щурмови формирования и увеличаване на разузнавателните, ударни и огневи способности.

Шойгу заяви, че руското МО почти е завършило формирането на пета руска дивизия ВДВ, 104-та ВДВ дивизия и допълнителен парашутен полк, подчинен на руската 106-а гвардейска въздушно-десантна дивизия.

Руските сили извършиха серия от удари с безпилотни самолети Шахед-131/136 по пристанища и военни цели в Украйна в нощта на 25 срещу 26 септември. Украински военни служители съобщиха, че руските сили са изстреляли 38 дрона от Краснодарски край и нос Чауда, Крим, насочени към украинската пристанищна и гранична инфраструктура и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 26 дрона. Руските сили удариха фериботния пункт Орловка-Исачеа, който свързва Одеска област и Румъния, а говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк отрече спекулациите, че руските дронове са преминали на румънска територия.

Геолокирани кадри показват, че руските сили са унищожили украински изтребител МиГ-29 на летище Кулбакино в Николаевска област.

Руски и западни източници до голяма степен твърдят, че командирът на руския Черноморски флот (BSF) адмирал Виктор Соколов е жив, след като руското МО публикува кадри на Соколов, който уж присъства на среща на 26 септември, въпреки че ситуацията остава неясна към този момент. Руски и западни източници до голяма степен спекулираха, че кадри, публикувани от руското МО на 26 септември от изказванията на Шойгу на заседанието на борда на руското МО, предполагаемо показват, че Соколов присъства чрез конферентна връзка. Украинските сили за специални операции по-рано съобщиха на 25 септември, че украинският удар срещу централата в Севастопол на 22 септември е убил Соколов. Руски официални лица все още не са дали отговор, потвърждаващ или отричащ съобщенията за смъртта на Соколов.

Украинските сили за специални операции заявиха на 26 септември, че изясняват информацията за възможната смърт на Соколов, но наличните източници сочат, че той е мъртъв.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 26 септември, че не е получил никаква информация от руското МО по въпроса и че Кремъл няма какво да каже, тъй като това е "изключително прерогатив на руското МО".

В момента ISW не е подготвен да направи оценка.

Съобщава се, че руското министерство на отбраната е наело някои бивши служители на групата "Вагнер" за частни военни компании (ЧВК), свързани с МО, които се бият в Украйна, докато преговорите между съобщаваното ръководство и руската Национална гвардия (Росгвардия) са в застой поради несъгласия относно независимостта и сплотеността на групата. Източник заяви на 26 септември, че "Вагнер" все още работи в Африка и Беларус и че няма планове за затваряне на организацията.

Блогър, свързан с Кремъл, твърди, че бивши служители, напуснали организацията с Андрей Трошев (известен под псевдонима "Седой") след бунта на Пригожин, са се присъединили към свързаните с МО ЧВК "Редут" и "Доброволчески корпус" и са започнали да се преразпределят към района на Бахмут в Украйна.

Блогърът твърди, че Трошев се опитва да вербува служители на Вагнер, които в момента работят в Беларус, Африка и Близкия изток, за свързани с руското МО ЧВК. Милблогърът също така твърди, че Антон Елизаров (известен като "Лотос") сега е ръководител на "Вагнер" и преговаря с Росгвардия за включването на звената. Съобщава се, че Елизаров се противопоставя на условието на Росгвардия персоналът на "Вагнер" да подписва индивидуални договори, което, според блогъра, ще позволи на Росгвардия да раздели частите на Вагнер и да ги изпрати в различни райони. ISW по-рано съобщи, че депутатите от Държавната дума на Русия ще предложат законопроект, позволяващ на Росгвардия да включва доброволчески формирования, а Елизаров вероятно настоява персоналът на Вагнер да се счита за отделна доброволческа формация на Росгвардия.

Високопоставени руски служители продължават да представят руските усилия за криптомобилизация като изключително успешни, което вероятно ще сигнализира за липсата им на намерение да проведат нова мобилизационна вълна. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви на 26 септември, че Русия е наела над 325 000 военнослужещи по договор от 1 януари 2023 г., актуализирайки твърденията на руския президент Владимир Путин за 280 000 служители на 12 септември и 300 000 служители на 15 септември.

Руско опозиционно издание посочи, че намалената имиграция в Русия и етническите напрежения изострят продължаващия недостиг на работна ръка в страната. Миграцията е намаляла от 5,9 милиона през първата половина на 2022 г. на 3,5 милиона през първата половина на 2023 г.

Verstka също така съобщи, че все повече емигрират от Русия към родните си страни или други страни поради политическа и социална дискриминация, обезценяване на рублата и страх от мобилизация. В резултат има недостиг на услуги за транспорт и доставка, строителство и кетъринг и че етническите руснаци не се интересуват от тези професии.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 87 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: