Отидете към основна версия

27 Септември, 2023 12:42, обновена 27 Септември, 2023 12:42 2 261 23

Баку: При операцията в Нагорни Карабах загинаха 192-ма азербайджански войници

  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • армения

Анклавът е населен предимни с етнически арменци, но е международно признат като част от територията на Азербайджан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

При военната операция за възстановяване на контрола над сепаратисткия район Нагорни Карабах в Азербайджан са били убити 192-ма азербайджански военнослужещи, предадоха световните агенции, позовавайки се на азербайджанското министерство на здравеопазването, информира БТА.

Загинали са 180 служители на министерството на отбраната, 12 служители на министерството на вътрешните работи и един цивилен. Чрез съдебно-медицинска експертиза се очаква да бъде установена самоличността на 11 от убитите.

В рамките на антитерористичните мерки са били ранени 511 военнослужещи и един мирен гражданин, съобщава на уебсайта си министерството на здравеопазването, цитирано от националната осведомителна агенция АЗЕРТАДЖ.

Нагорни Карабах е населен предимно с етнически арменци, но е международно признат като част от територията на Азербайджан. Вследствие на азербайджанската военна операция хиляди жители на района го напускат, като до момента в Армения са пристигнали над 28 000 бежанци, отбелязват агенциите.

Представители на сепаратистите от Нагорни Карабах по-рано заявиха, че от тяхна страна са загинали 213 души, включително 10 цивилни, а над 400 човека са били ранени в боевете, припомня Асошиейтед прес.

Военната операция позволи на Азербайджан да възстанови пълния си контрол над отцепническия регион, който бе управляван от сепаратистите в продължение на около 30 години. Десетки хиляди етнически арменци вече са напуснали Нагорни Карабах и вероятно ще ги последват още, след като сепаратистките бойци се съгласиха да предадат оръжията си и Азербайджан вдигна продължилата 10 месеца блокада на пътя, свързващ територията с Армения.

Азербайджан и официални представители на сепаратистите проведоха два кръга на разговори относно "реинтеграцията" на Нагорни Карабах и неговите етнически арменски жители в населената предимно с мюсюлмани страна, но все още не е ясно как точно ще се случи това, отбелязва АП.

Нагорни Карабах е регион на Азербайджан, който попада под контрола на подкрепяни от арменските въоръжени сили етнически арменци, след сепаратистки сражения, приключили през 1994 година. По време на продължила шест седмици война през 2020 година Азербайджан си върна контрола над части от Нагорни Карабах заедно с територии около него, които арменски сили бяха превзели по време на предишния конфликт.

През декември Азербайджан наложи блокада на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, след като заяви, че арменското правителство го използва за минен добив и за незаконни доставки на оръжия за сепаратистките сили в региона.

Армения заяви, че блокадата е прекъснала доставките на основни хранителни продукти и горива за възлизащото на около 120 000 души население на Нагорни Карабах. Азербайджан отхвърли това обвинение и посочи, че регионът би могъл да получава доставки през азербайджанския град Агдам - нещо, срещу което властите в Нагорни Карабах отдавна се противопоставят, наричайки го стратегия на Азербайджан за установяване на контрол над региона.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини