Last news in Fakti

30 Септември, 2023 21:01 4 499 85

Ще пожертва ли Западът Армения?

  • армения-
  • никол пашинян-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах

Стратегията на правителството в Баку всъщност е да заличи всяка древна следа от арменско присъствие в териториите, които си връща със сила

Ще пожертва ли Западът Армения? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като отрязаха арменския анклав Нагорни Карабах (120 000 жители) от всички доставки за девет месеца, азербайджанските сили предприеха атака на 18 септември 2023 г. След като избиха повече от 200 човека, Азербайджан се поздрави с капитулацията на малката местна арменска армия. Това използване на сила представлява нарушение на тристранните споразумения за прекратяване на огъня от 10 ноември 2020 г., подписани от лидерите на Азербайджан, Армения и Русия, пише в анализ за френския вестник международният коментатор и военен кореспондент Рено Жирар.

Но нито Армения (чиято армия беше победена от Азербайджан през есента на 2020 г.), нито Русия (исторически защитник на арменците в Кавказ) се намесиха военно, за да спасят Нагорни Карабах. Арменският премиер Никол Пашинян прецени, че за спасяването на Армения няма друг избор, освен да пожертва братския анклав. Що се отнася до Путин, той цинично предпочиташе поддържането на добрите си отношения с Азербайджан и Турция, безкрайно по-мощни в Кавказ от бедната Армения. Жителите на планинския анклав масово бягат в съседна Армения.

Те вярват, че загубата на тяхната политическа автономия неизбежно ще ги доведе до преследване, ако не и до погроми. Така една територия, християнска от 5-ти век, ще бъде заличена от картата на християнството, потънала в безразличието или крокодилските сълзи на западняците.

Разследване на Би Би Си показа, че църква, разположена в частта от Нагорни Карабах, превзета от Азербайджан през есента на 2020 г., е била напълно разрушена. Стратегията на правителството в Баку всъщност е да заличи всяка древна следа от арменско присъствие в териториите, които си връща със сила. Можехме да се надяваме, че президентът Алиев ще изглежда великодушен след гръмката си победа през 2020 г. В международната политика трябва да правиш отстъпки, когато си силен. Но вместо да протегне ръка на отслабените арменци, той предпочете логиката на отмъщението и унижението.

Този конфликт е много неравен. Армения е бедна страна с 2,5 милиона жители и без излаз на море. Азербайджан е четири пъти по-населен и десет пъти по-богат благодарение на петрола и газа си. Радва се на военната и политическата подкрепа на турците (85 милиона жители) и на старо приятелство с израелците, които имат наблюдателни бази на негова територия с изглед към Иран. Международното право е на негова страна, доколкото Нагорни Карабах беше част от неговата територия по време на съветския период. Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., границите на съставляващите го републики не бяха променени.

Арменците от Нагорни Карабах имаха на своя страна само стария принцип на Уилсън за "правото на народите на самоопределение". Това е принцип на променлива геометрия, на който се позовава Западът въз основа единствено на настоящите си интереси, както по време на войната със Сърбия през 1999 г., за да помогне на косовските сепаратисти. Трябва да се опасяваме, че в името на пантюркизма азербайджанците и турците скоро ще се опитат да отидат по-далеч. Те са хвърлили око на Сюник, този планински регион в Южна Армения, граничещ с Иран. Защото искат директно да свържат чрез сухопътен коридор Турция, Нахичеван (западен анклав на Азербайджан, по-рано наполовина населен с арменци), Азербайджан и бившите тюркоговорящи съветски републики от Централна Азия.

Ако утре териториалната цялост на Армения бъде атакувана от Азербайджан и Турция (която все още не е признала арменския геноцид от 1915 г.), как ще реагира Западът? Ще позволят ли това да се случи, както оставиха Турция да завземе северната част на остров Кипър през лятото на 1974 г.? Дали ще приложат същите санкции спрямо потенциалните агресори, както спрямо руските агресори на Украйна? Ще доставят ли същите модерни оръжия на Армения като на Украйна?

Безразличието на западняците към съдбата на източните християни е за съжаление старо усещане. Това е подобно на отричане от себе си, но е устойчиво във времето. През 1975 г. Франция и Америка изоставиха християните от Ливан, които бяха нападнати от палестинците. През 2003 г. самият християнски президент Буш реши да нахлуе в Ирак в името на защитата на човешките права. Не демокрацията, а хаосът настъпи, тласкайки 4/5 от една от най-старите християнски общности на Изток в изгнание.

Потънали в своята консуматорска идеология, забравили своята история, западняците почти не се виждат вече като християни. Но така ги виждат враговете им, които се радват всеки път, когато стара християнска земя изчезне от картата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 18 Отговор
    Турците използват че Русия води война с НАТО.

    Коментиран от #59

  • 2 Евроценни

    74 6 Отговор
    Западът е на майнасирайна от Армения и освен с декларации постфактум, с нищо друго не ги е подкрепял, а те хапят единствената ръка, която се е протягала и се протяга към тях. Урокът ще е болезнен или смъртоносен.
  • 3 Мехмед

    26 58 Отговор
    Един народ, две държави - Турция и Азербайджан.
    Пътят към Великия Туран се отваря.

    Коментиран от #7, #16

  • 4 скоро арменците ще обесят

    64 6 Отговор
    предателя Пашинян.

    Коментиран от #20, #54

  • 5 Агресивни друговерци

    63 39 Отговор
    Азърбейджанците са турци, разбират се помежду си без преводач. Имайте предвид какво може да се случи и с нас. Те са безпощадни, многобройни и ламтят за територии. Срам и позор за цивилизования свят, че позволи горките арменци да изгубят толкова хора и да ги размажат. Те наистина са сами.
    Когато ходите да пазарувате и да си почивате в Турция, вие наливате пари в чуждата икономика, в икономиката на вечния враг на България.

    Коментиран от #9, #75

  • 6 Механик

    80 5 Отговор
    Малеееее!! Те Окраина пожертваха, та една Армения ли няма да пожертват?
  • 7 Пази Боже!

    40 13 Отговор

    До коментар #3 от "Мехмед":

    Огън да ви гори!
  • 8 Охх баня охх кефффф.....

    55 3 Отговор
    Що стана сега с "демократичния" азерски газ ???
  • 9 Механик

    79 10 Отговор

    До коментар #5 от "Агресивни друговерци":

    Я по-полеко!
    Когато арменците бяха в СССР, никой не ги убиваше и прогонваше, нали? Нямаше "накарабах-намарабах". Всичко бе мирно и кротко.
    Арменците и Пашинян се отрекоха от Карабах и то официално. Решиха да дружат със САЩ, а там условието бе да се октажат от териториални претенции към Нагорни Карабах.
    Е, сега кво ми се оплакват? Ще гризят дървото евреите, понеже са много хитри.
  • 10 Сандо

    51 3 Отговор
    Ако имат интерес - със сигурност.Нито ще са първите,нито последните.А и като следя какви заповеди раздават на нашите родни гробокопачи,то и нас са ни отписали.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истината е,

    73 8 Отговор
    че Пашинян го купи Сорос и реши да загърби Русия за сметка на сащ!Само преди месеци американците правиха маневри с арменци в Армения! Заради това наказанието от Русия беше да не се намесва!Това трябва да знаят и българските управляващи говорещи и действащи против Русия!Ако на страната ни и трябва помощ,този път няма да дойде!Защото сме Неблагодарници!

    Коментиран от #13, #48

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Естествен Интелект

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мехмед":

    Ако си бледолик и/или синеок - значи арабите не са пазили пра-баба ти.

    Коментиран от #17

  • 16 Теляк

    40 7 Отговор

    До коментар #3 от "Мехмед":

    Как един народ, Ве? Като наредиш десет турчина и един с един не си приличат!

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "скоро арменците ще обесят":

    И той какво можеше да направи? Арменците са малко и бедни, както е и написано горе. При война, можеше освен още жертви и още територия да загубят.
  • 21 Така е

    18 5 Отговор

    До коментар #16 от "Теляк":

    Но са по-сплотени от нас българите, които се продавами лесно на изток и на запад!
  • 22 гост

    44 7 Отговор
    Пак лъжете. Никол Пашинян загърби Путин и Русия и се обърна към САЩ и ЕС, и резултатът е налице.

    Когато лицемерничиш, така се получава.

    А за лицемерния Запад, косоварите мюсюлмани имат право на държава, но арменците християни от НК нямат ..
  • 23 гост

    32 4 Отговор
    Армения има само един изход. Да поиска да се влее в Руската федерация, иначе турците чрез прокситата азери ще я смажат.
  • 24 Търновец

    6 13 Отговор
    Статията е малко непълна и неточна - няма Запад с има 2-3 държави с установен банков и многокултурен капитализъм и други държави в които все още има национална култура и по социална насочена към хората икономика и данъци - ние не сме нито към едната нито към другата групи. Аналена Бербок помага за Ислямизацията и Турцизацията на Европа, даже и дума не отвори за Армения и Карабах за защита на Християните там. А Путин иска газов хъб в Турция и още Руски ядрени реактори продадени и още системи С 400 които по не са така надеждни както Русите твърдят. А самите Арменци имат богата диаспора в САЩ - кой е Корк Киркориан?

    Коментиран от #78

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Луд

    16 2 Отговор
    Амуджа Ердоган....наскоро беше в Русия.
    После дойде белята.
    Така се търгуват малките държави.
    Аз на тебе ти на мен.
  • 27 Само питам

    12 30 Отговор
    Каквонобщо има Западна Европа с Армения?? Доста подвеждащо заглавие или на русофилите пак Европа им е виновна????
    Армения е православна страна,Русия също. Би трябвало въпроса да е : Ще жертва ли Русия, Армения ?
    Европа е католическа,а Азърбейджан са мюсулмани,та застъпник на арненците трябва да са руснаците,нали са голуеми християни,макар,пе комунистите не вярват в Гиспод Бог и бяха забранили да се ходи на църква
  • 28 Търновец

    23 15 Отговор
    Азербайджан и Турция извършват етническо прочистване в Карабах, но ЕС не реагира - подлоги на Сорос заемат много места в Европарламента и Бундестага. В САЩ втората по богатство диаспора е Арменската, даже имат повече от Гърците. Има платени доброволци да ходят в Украйна но в Армения никой. Според мен България по бързо да купи Немски танкове Leopard, утре ние може да сме следващите

    Коментиран от #56, #61

  • 29 Aлфа Bълкът

    12 24 Отговор
    Русия я пожертва, вие за Западът питате? Имали сили на НАТО в Армения? Защото руски имаше, ама те избягах с 200.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Професор

    15 2 Отговор
    Le Figaro да се загрижат за Африка и откъде ще набавят Уран за АЕЦ във Франсето.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 6789

    13 9 Отговор
    Aко арменците си стояха зад гърба на Русия, това нямаше да се случи , политиците обаче предпочетоха краварите , че били по-богати.....както и Окрайна , е по-богати ли стаха държавите им ? Политиците гледат в собствените си сметки и се радват ...Богати сме !
  • 43 Потърси статията

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Мехмед":

    "Бойко Борисов в Струмица" за да видиш кога и откъде започна всичко! Не съм те забравил!

    Коментиран от #45

  • 44 ???.???

    10 14 Отговор
    Армения избра своя път да бъде част от руското геополитическо влияние. Докато са във война с Украйна, Азерите тактично осъзнаха, че Русия има достатъчно вътрешни и външни проблеми, че да се занимава и с арменската защита. Азербайджан активно участва в продажбите на газ за западна Европа, също и на България от скоро. С получените пари се въоръжаване и се подготвяше. Ето ви резултата, а Армения да си чака Русия за помощ

    Коментиран от #47, #82

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Симо

    11 3 Отговор

    До коментар #44 от "???.???":

    Май си напляскъл пълни глупости! Именно защото арменското правителство обърна гръб на Русия, в момента се случва всичко това.

    Коментиран от #49, #79

  • 48 глупак

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Истината е,":

    Защо Русия не подкрепи Армения? Карабах е азерска територия нвзаконно взета.
  • 49 не е това

    6 5 Отговор

    До коментар #47 от "Симо":

    защото Русия няма капацитет да помогне и Ердоган и е по-нужен
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Абе кога арменците станаха християни

    13 5 Отговор
    Бяха ли християни реди да нахлуят в Азербайджан и да изколят азерите в Карабах или станаха такива след като се наложи да бягат?

    Коментиран от #84

  • 52 Ама разбира се

    2 0 Отговор
    Турция това чака. Ну заец, ну погоди!
  • 53 Пикаещо човече

    5 5 Отговор
    Че какво общо има запада , там сигурността е гарантираше джуджето от северозапад, тоя б...к ги предаде !
  • 54 Путин

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "скоро арменците ще обесят":

    е предателя.
  • 55 Че защо трябва да се жертва Армения

    12 1 Отговор
    Армения никой не я е нападнал?
  • 56 Дишай спокойно

    5 8 Отговор

    До коментар #28 от "Търновец":

    Никой няма да те нападне докато турците са зад нас.

    Коментиран от #73

  • 57 Сега е моментът азерите веднъж завинаги

    7 6 Отговор
    Да приключат с този кавказки тумор
  • 58 Кат гледам

    8 4 Отговор
    Как грозно грачат “Кучетата на Павлов”, се убеждавам, че азерите яко са сритали армените. Колкото за нас - нема страшно ; тя, маалата, безкръвно, братски ще се влее у Босфоро.
  • 59 Хаха

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    С НАТО да това да се поуспокоявате . Нато само изпраща оръжия на Украйна за да се бие с Русия ,ако самия Нато беше директно война с Русия , Русия щеше много яко да закъса ,че и Китай не може да я спаси . Единствено се доверяват на ядрените глави нищо друго .
  • 60 Фигаро, Фигаро, Фигаро

    7 0 Отговор
    Малко ми е смешно западняците и то точно франсетата да оплакват християнството. Франсетата винаги са били съюзници на мюслюманите, Кримската война е само един от многото примери. Най-абсурдното е като нарекоха сатанюгата Буш - "християнски президент", поне да му бяха сложили кавичките. Само за едно са прави в статията: "западняците почти не се виждат вече като християни"
  • 61 Какво

    15 4 Отговор

    До коментар #28 от "Търновец":

    Етническо прочистване ? Те арменците сами решиха да напускат, никой не ги кара на сила . Даже им дават възможност да живеят там ама ги е страх ,че ще платят за миналото и не харесват Азербайджан така или иначе . Те самите си го изпросиха с глупавите си постъпки . Колко си враждебен толкова го ядеш . Ако бяха по приятелски настроени нямаше да са изолирани .

    Коментиран от #62

  • 62 Хммм

    2 4 Отговор

    До коментар #61 от "Какво":

    Ти незнаеш за какво говориш изобщо
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 оня с коня

    5 3 Отговор
    френският Вестник С УКОР пита дали Запада ще изостави Армения в Териториалните й спорове с Азербайджан.За Инфо Армения има Подписан Военно-Политически договор с Русия за Взаимопомощ с Русия,но тая подробност изобщо не впечатлява Френската Медия ,която настойчиво пита Защо Запада не предостави модерни оръжия и на Армения за битка с Азерите така както на Украйна?Тревожи се Вестникът и как Турция завзе половината Кипър и как стоейки плътно зад Азербайджан се домогва и до бившите Съветски Тюркоговорящи Републики в Централна Азия,а Западът не реагира!И тук е момента да забележим че в Статията няма НИТО ЕДИН "неудобен" въпрос към Русия,която Географски е много по-близо в Региона и нещата много по-пряко я касаят,нещо повече - русия изобщо не се споменава..."А за-що е така- Кооой ще ми каже" се пее в една наша Песен,а в Статията отговорът е сложен на Видно място на витрината:Защото "Фигаро" е ПРО-РУСКИ ВЕСТНИК изповядващ старата безспорна Максима че "Парите не миришат"
  • 65 АРМЕНИЯ е новата УКРАИНА !

    1 0 Отговор
    На мен ми харесва , как свършва накрая всичко . И у нас ще е същото !
  • 66 АРМЕНИЯ е новата УКРАИНА !

    2 1 Отговор
    ПАШИНЯН е новият ZЕЛЕНСКИ ! На мен ми харесва , как свършва накрая всичко . И у нас ще е същото !
  • 67 АРМЕНИЯ е новата УКРАИНА !

    1 1 Отговор
    На мен ми харесва , как свършва накрая всичко . И ПАШИНЯН ще свърши както СУКАШВИЛИ и ZЕЛЕНСКИ ! И у нас ще е същото !
  • 68 АРМЕНИЯ е новата УКРАИНА !

    2 0 Отговор
    ИСКАМ Арменците да го НАЛАПАД както Украинците ! И после да сме НИЕ !
  • 69 АРМЕНИЯ е новата УКРАИНА !

    3 0 Отговор
    ИСКАМ Арменците да го НАЛАПАТ , както Украинците ! И после да сме НИЕ !
  • 70 Шайка

    3 0 Отговор
    Израе. л стои зад Всички беди по света Ционис..тките...е СВИ...НИ...
  • 71 Херодот Джевдет

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "Абе":

    Според твоята логика , всеки който днес обяви себе си за потомък на един от древните народи или цивилизации, които е описвал и хронологирал Херодот от древна Гърция , има право да обяви за своя територия земите, които са населявали преди новата ера ?!... Обаче , нека всички да знаем , че от Сътворението до ден днешен , "Бог разпределя и преразпределя богатството между хората, а силата и властта между народите !"

    Това е цитат от корана , за който твърдиш ,че е “измислен” 600 години след християнството ... Уважавам логичните тълкувания на всеки разумен и мислещ човек със собствен поглед и лично мнение ! Цивилизовани са само ония хора, които безкористно могат да споделят богатството си и силата и властта си с всички жители на планетата ни !... Именно това е най големият изпит на който е подложен човекът в земния си живот !!!...Силен е не този, който отнема и експлоатира ресурсите и благата на другите, а е този който може да споделя и нищожното което има със себеподобния си !
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Дишай спокойно":

    Тюркяните пращат войски в много държави, в Карабах има съглашателство Тюркяни-Руси и с България може да се случи същото

    Коментиран от #74

  • 74 Ами може

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Търновец":

    Ако някой ни нападне както армяните нападнаха Азербайджан турците може да изпратят освободителни отряди да ни помогнат
  • 75 Търновец

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Агресивни друговерци":

    Аз съм бил в МГУ Ломоносов и познавал повече Азери от теб - те не са Тюркяни а вероятно едно от многото Персийски племена по късно отделили се самостоятелно. Между другото тъкмо Азери ми казаха че в миналото земята около Баку е била Българска. Кюрдите по произход са доказано Персийско племе по късно развило се самостоятелно, и дълги години бяха лоялно на Отоманите
  • 76 Баварец

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Мехмед":

    Мюмюн, бих те поканил на "конструктивен" диалог, на който бих ти "разяснил" почти целия ти произход, като бих те и попитал, що стоиш тук на топличко и пишеш на Кирилица, а не си там, за да проправяш пътя на Цин.гаристан? Заедно с твоите лидери, Роберт! Идва от робство

    Коментиран от #77

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Симо

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Търновец":

    Това е понеже си глупав.С-400 са най надеждите системи за ПВО на планетата.В Турция проведоха експеримент с руската система и свалиха самолет мишена на 378км. от мястото на старта. За пояснение великите и неподражаеми, уникални и ултра модерни Патриот в Саудитска арабия не можаха да свалят нито една бсалистична ракета СКЪД на хусистите.А Патриот точно за това е проектиран.Много реклама , ниска ефективнст огромна цена. Патриот струва 1 милиард долара.С-300 е най купуваната ПВО в света. Ние обаче ще я харижем за без пари за потупване по задника и обещание че ще ни продадат друга. Не да ни я подават, а да ни я продадат. Тъпи безродни неграмотни продажници....
  • 79 Май май

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Симо":

    Пак си гледал някой пропагандист тик токър, от чеченския регион. Или някой от нашите герои тук като вгъзрожденците. Продължавайте да бръщолевите глупости. Майка България я е срам от вас. Още нашите велики революционери са казали, че руски крак в България не трябва да стъпва. А относно Армения, Азерците ги нападнаха още миналата година. Русия има каза "оправяйте се, ние сме в Украйна". Каква изгода има Армения да бъде в съюз с държава, която не спазва уговорката си да я защитава? Хващай първия еднопосочен билет за Кремъл и си живей там, в мизерия.

    Коментиран от #80

  • 80 Българските турци

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "Май май":

    НАТО има право да влиза в действие само с член 5 от кодекса на алианса ,за да защитава своите ченки !... И Русия има право да защитава арменците , но само ако някой нахлуе или дори обстрелва нещо в арменска територия !... В развоя на цялата "сага" кой е агресор , кой е нападнат ?... Кой има нужда от защита , кой от подкрепа ?... Ощетеният не е винаги онзи , който най силно реве и вие !...

    Коментиран от #81

  • 81 Успокой се хасане

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Българските турци":

    Пак си претропал яко козината, и почна пишеш романистка! Хапни едно свинско бутче и ша са упраиш
  • 82 а не,

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "???.???":

    Руснаците не се втурнаха да помагат на Армения, заради ходовете на Пашинян. Просто, така се наказва предстелството, иначе можеха да притиснат Азербайджан, както го направиха миналата година (нищо, че вече си воюваха в Украйна).
    Когато хапеш ръката, която те храни не трябва да се учудваш, че никой нищо не ти подава.
    Жалко за хората.
  • 83 Бари Гари

    0 0 Отговор
    ай ся па и за арменците че се грижиме, да я жертва, нас кво ни бърка
  • 84 Мрън

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Абе кога арменците станаха християни":

    Арменците са най-старият християнски народ в света . Първата държава , която официално се нарича християнска . Вече за Нагорни Карабах е друг въпроса . Нямаха право да влизат преди години , независмо от минало и брой на арменците там .Миналото си е минало . Крайно време е всички да живеят за бъдещето и тия войни ,а трритории да спрат . Светът се глобализира и леко полеко границите отпадат . Няма нужда от войни за да отидеш където си пожелаеш или да правиш бизнес там . Това ще е бъдещето . Ако все още някой не го е разбал , ще го разбере по трудния начин .
  • 85 Геноцид

    1 0 Отговор
    След около100 години отново арменска трагедия. Отново етническо прочистване за близо 150000 арменци. Гледайте, четете и помнете. Имам лоши предчувствие за Бг