Отидете към основна версия

2 191 16

Мексико критикува САЩ за помощта им за Киев

  • сащ-
  • мексико-
  • украйна-
  • санкции-
  • оръжие-
  • андрес мануел лопес обрадор

Президентът Обрадор отбеляза, че икономическите санкции, наложени от Вашингтон, принуждават хората да емигрират от Куба, Венецуела и Никарагуа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Мексико разкритикува САЩ за помощта им за Украйна и за икономическите санкции, наложени на Венецуела, Куба и други страни, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на среща между представители на правителствата на двете съседни северноамерикански страни.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отправи пространни критики по адрес на американската външна политика, твърдейки, че икономическите санкции, наложени от САЩ, принуждават хората да емигрират от Куба, Венецуела и Никарагуа.

Острите коментари дойдоха в момент, когато американският държавен секретар Антъни Блинкън, министърката на търговията Джина Раймондо и търговската представителка на САЩ Катрин Тай се срещаха със свои мексикански колеги в Държавния департамент на САЩ. Разговорите бяха концентрирани върху различни въпроси от икономиката и търговията.

Блинкън ще води идната седмица в Мексико американска делегация, в която ще бъдат главният прокурор и министър на правосъдието Мерик Гарланд и министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. Там фокусът ще е върху сигурността на границата и миграцията. От Държавния департамент на САЩ обявиха, че се очаква Блинкън да се срещне с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор по време на въпросната визита на 4 и 5 октомври.

Експерти са на мнение, че причините за вълната от емигранти, напускащи Венецуела и Куба, до голяма степен се коренят в лошото икономическо управление и политическите репресии в тези страни, отбелязва АП.

"Те (Съединените американски щати, бел. ред.) не правят нищо", каза Лопес Обрадор. "Много, много повече е това, което те разрешават да се даде за войната в Украйна, в сравнение с помощта им за мизерстващите хора в Латинска Америка и Карибския басейн", добави той.

Мексиканският президент призова САЩ да приемат програма, с която "да премахнат блокадите и да спрат да тормозят независимите, свободни държави, да изготвят приложим план за сътрудничество, така че венецуелци, кубинци, никарагуанци, еквадорци, гватемалци и хондурасци да не бъдат принуждавани да емигрират".

През последните седмици се наблюдава повишаване на броя на мигрантите от Венецуела, които преминават през Мексико в опит да достигнат до американската граница. Много от мигрантите казват, че влошаващите се икономически и политически условия на живот в родните им страни ги карат да поемат по този път, посочва АП.

Мексико осъди руското нашествие в Украйна, но възприе политика на неутралитет и отказа да участва в налагането на санкции. Освен това страната продължава да купува от Русия и Куба ваксини срещу коронавирус.

Лопес Обрадор се отнесе с присмех към опита на конгресмените републиканци в САЩ да намалят и без това малката по размер чуждестранна помощ, която Вашингтон дава на Мексико. Той я оцени на 40-50 милиона долара - сума, която нарече "нелепа".

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: