Last news in Fakti

30 Септември, 2023 04:16 2 162 16

Мексико критикува САЩ за помощта им за Киев

  • сащ-
  • мексико-
  • украйна-
  • санкции-
  • оръжие-
  • андрес мануел лопес обрадор

Президентът Обрадор отбеляза, че икономическите санкции, наложени от Вашингтон, принуждават хората да емигрират от Куба, Венецуела и Никарагуа

Мексико критикува САЩ за помощта им за Киев - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Мексико разкритикува САЩ за помощта им за Украйна и за икономическите санкции, наложени на Венецуела, Куба и други страни, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на среща между представители на правителствата на двете съседни северноамерикански страни.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отправи пространни критики по адрес на американската външна политика, твърдейки, че икономическите санкции, наложени от САЩ, принуждават хората да емигрират от Куба, Венецуела и Никарагуа.

Острите коментари дойдоха в момент, когато американският държавен секретар Антъни Блинкън, министърката на търговията Джина Раймондо и търговската представителка на САЩ Катрин Тай се срещаха със свои мексикански колеги в Държавния департамент на САЩ. Разговорите бяха концентрирани върху различни въпроси от икономиката и търговията.

Блинкън ще води идната седмица в Мексико американска делегация, в която ще бъдат главният прокурор и министър на правосъдието Мерик Гарланд и министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. Там фокусът ще е върху сигурността на границата и миграцията. От Държавния департамент на САЩ обявиха, че се очаква Блинкън да се срещне с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор по време на въпросната визита на 4 и 5 октомври.

Експерти са на мнение, че причините за вълната от емигранти, напускащи Венецуела и Куба, до голяма степен се коренят в лошото икономическо управление и политическите репресии в тези страни, отбелязва АП.

"Те (Съединените американски щати, бел. ред.) не правят нищо", каза Лопес Обрадор. "Много, много повече е това, което те разрешават да се даде за войната в Украйна, в сравнение с помощта им за мизерстващите хора в Латинска Америка и Карибския басейн", добави той.

Мексиканският президент призова САЩ да приемат програма, с която "да премахнат блокадите и да спрат да тормозят независимите, свободни държави, да изготвят приложим план за сътрудничество, така че венецуелци, кубинци, никарагуанци, еквадорци, гватемалци и хондурасци да не бъдат принуждавани да емигрират".

През последните седмици се наблюдава повишаване на броя на мигрантите от Венецуела, които преминават през Мексико в опит да достигнат до американската граница. Много от мигрантите казват, че влошаващите се икономически и политически условия на живот в родните им страни ги карат да поемат по този път, посочва АП.

Мексико осъди руското нашествие в Украйна, но възприе политика на неутралитет и отказа да участва в налагането на санкции. Освен това страната продължава да купува от Русия и Куба ваксини срещу коронавирус.

Лопес Обрадор се отнесе с присмех към опита на конгресмените републиканци в САЩ да намалят и без това малката по размер чуждестранна помощ, която Вашингтон дава на Мексико. Той я оцени на 40-50 милиона долара - сума, която нарече "нелепа".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДААААААА

    13 1 Отговор
    ПОЧВАЙТЕ ВОЙНА С Р И ЩЕ ПОТЕКАТ МИЛЯРДИ.
  • 2 Уса

    54 8 Отговор
    Мексико да разреши на Русия да си разположи ракетите под носа на сащ,както прави нато(САЩ) и така е редно нали искаме справедливост и мир
  • 3 Сомбреро

    47 5 Отговор
    Политиката на САЩ отдавна включва намеса във вътрешните работи на независими държави, поддържане на марионетни режими и подкрепа на терористични групировки. По този начин се създава несигурност и продажбите на оръжие си вървят.

    Коментиран от #14

  • 4 Реално

    42 4 Отговор
    САЩ са единствената заплаха за света. Подпалиха войната, а през март 2022 г. принудиха киевския режим да прекъсне мирните преговори с Русия и отприщиха украинския геноцид. Единствено руското ядрено оръжие ги възпира да подпалят нова война.
  • 5 Васко Делчев

    21 2 Отговор
    Защо всички американски държави не се обедините и не изолирате тази империя на злото САЩ. Наложете им санкции вие и не купувайте нищо от тях, нито им продавайте.....

    Коментиран от #10

  • 6 Калпазанин

    2 3 Отговор
    Купували били ваксини от Русия и Куба 🤔🤔🤔я пак, авторчето от драдкане за заразени и умрели всяка сутрин за добро утро мозъка ти (ако имаш такъв) вече плува в кромид, пробвай пак
  • 7 Хаххаа

    9 1 Отговор
    Е те САЩ сега са пред фалит ако смъкнат санкциите.Няма да имат и година и пирамидата ще падне.Свърши се с хегемона и хеликоптерните пари без покритие .
  • 8 Коментар

    2 0 Отговор
    Цитат:" спрат да тормозят независимите, свободни държави".
    Сащисаните и нас тормозят.Слагат си марионетки във властта,а чрез плана Ран-Ът ни държат в мизерия,за да ни принудат да ходим да работим в други държави.
  • 9 Коментар

    0 2 Отговор
    Руzия ни обра пладнешки, стотици милиарди от предприятия, източени банки, спестявания на хората, всичко заминава за Москва. Америка не кара на фарове, денем.
  • 10 Чворо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Васко Делчев":

    Они са цръволяци овде, ке се обединяват!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Панчо Виля - мизерник

    1 4 Отговор
    Щом и тези умрели от глад и наркотици смешници взеха да дават акъл на САЩ, сериозно става.
    Я да им върнат в Мехико по-добре сганта, която всеки ден опитва да се промъкне у "гнилия Запад"...

    Коментиран от #15

  • 14 Полит.коректен расист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сомбреро":

    Перфектно формулирано братле 👍👍👍
  • 15 Шшшшшшш🤫

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Панчо Виля - мизерник":

    Тихичко.
    Чуй сега вятъра в ушите ти как минава.
    Птички пеят.
    Недей мисли, не се напрягай да разсъждаваш и да си причиняваш физическа болка ,на теб че и на другите около теб.
    Колко от ,,сганта" в Мехико е избягала в кравария аз не знам, но ако събереш парички да отидеш до Мексико и видиш колко от изметта на фащ работят и търсят нормален живот там ще ти стане мъчно за село.
  • 16 лабрадора

    0 1 Отговор
    пак е льоскал мескалин 🌵
Новини по държави: