Отидете към основна версия

30 Септември, 2023 20:28, обновена 30 Септември, 2023 20:28 2 712 38

Румъния прекрати издирването! Няма паднал летящ обект в окръг Галац

  • румъния-
  • галац-
  • ракета-
  • полша-
  • дунав-
  • зърнена сделка

След като се оттегли от черноморската сделка за износ на зърно в средата на юли, Русия започна да атакува украински пристанища и складове за зърно по река Дунав в района на границата с членката на НАТО Румъния

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънските власти прекратиха в 12:00 ч. днес издирването на паднал летящ обект в окръг Галац (Източна Румъния), след като тази нощ радарната система за наблюдение на румънската армия посочи възможно неоторизирано навлизане в националното въздушно пространство, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Засеченият сигнал бе по маршрут към град Галац през нощта срещу 30 септември, когато руските сили извършиха нова серия от атаки срещу цели в Украйна, съобщиха по-рано от Министерството на отбраната.

Главният инспектор на Инспектората за извънредни ситуации в Браила полковник Йон Кристиян заяви за Аджерпрес, че в 12:00 ч. днес е било прекратено издирването на паднал летящ обект в окръг Галац. Операцията е обхванала зона от около 10 кв. км., като не са били намерени каквито и да било останки.

Полковник Йон Кристиян уточни, че около 00:15 ч. днес диспечерите на инспекторатите за извънредни ситуации на окръзите Браила и Галац са получили информация за неоторизирано навлизане в националното въздушно пространство. На национално и на местно равнище са били предприети мерки за превенция и интервенция, тоест в окръзите Галац и Тулча е било изпратено съобщение чрез системата за предупреждения RO-ALERT, а на място са били мобилизирани сили от структурите на МВР – полиция, жандармерия, гранична полиция и Инспекторат за извънредни ситуации. Около 100 служители на МВР са участвали в издирването в район, обхващащ около 10 кв. км, с цел идентифициране на обекта. Сутринта в операцията се е включил и хеликоптер на министерството на националната отбрана.

Не е бил идентифициран никакъв обект, а в 12:00 ч. издирването е било прекратено, съобщи полковник Йон Кристиян.

В нощта на 29 срещу 30 септември руските сили извършиха нова серия атаки срещу цели в Украйна, информира румънското министерство на отбраната в съобщение, изпратено до агенция Аджерпрес. След като са били засечени групи дронове, насочили се към територията на Украйна в близост до границата с Румъния, министерството е подало сигнал към силите на въздушна полиция, а в 22:38 ч. е информирало Генералния инспекторат за извънредни ситуации за задействане на мерки за предупреждение на населението в окръзите Тулча и Галац, уточняват от министерството.

След като се оттегли от черноморската сделка за износ на зърно в средата на юли, Русия започна да атакува украински пристанища и складове за зърно по река Дунав в района на границата с членката на НАТО Румъния. Части от предполагаемо руски дронове бяха намерени на румънска територия три пъти този месец, припомня агенция Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: