Last news in Fakti

29 Септември, 2023 19:01 2 886 66

Полша се превръща в отбранителен колос срещу империализма на Путин

  • полша-
  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • война

Как Варшава ще играе тази роля през 21 век, във вероятно партньорство с Украйна и какво означава това за Европа?

Полша се превръща в отбранителен колос срещу империализма на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полша се превъоръжава още преди началото на агресивната война на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г.; програмата се засили, след като започнаха всеобхватните руски военни действия, пише за CEPA пенсионираният посланик Пол Джоунс, почетен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA), посланик на САЩ в Полша (2015-18), посланик на САЩ в Малайзия (2010-13) и главен заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по европейски и евразийски въпроси (2013-15) и вицепрезидент за международни правителствени връзки в Raytheon Technologies (2020-23).

Полша и Украйна незабавно засилиха отношенията си, като първата е водещ политически поддръжник на Украйна, логистичен център, убежище за бежанци, както и значителен доставчик на оръжия (независимо от настоящия спор за износа на зърно).

Полша също се съсредоточи силно върху това какво означава войната за нейната стратегическа позиция и рисковете, пред които е изправена в момента - не само възможното разпространение от Украйна, но и дългата ѝ граница с Беларус, която до голяма степен се превърна в марионетна държава на Кремъл с руски ядрени оръжия с малък обсег на нейна територия.

Заключенията бяха мрачни и доведоха до бързи решения. Полша вече харчеше 2,4% от БВП за отбрана до 2022 г., нареждайки се на трето място в НАТО след Съединените щати и Гърция.

Правителството реши, че е необходимо много повече. През 2023 г. Полша изчислява, че ще похарчи повече от 4% от БВП за отбрана, което би било най-високият дял в НАТО, както и най-високият дял от бюджета, изразходван за оборудване (над 50%).

Като шестата по големина икономика в Европа, далеч най-голямата на източния фланг, тези цифри се превръщат в много съществени увеличения на персонала и оборудването.

Страната планира да удвои своите сухопътни сили до 300 000 души. Огромните покупки от чужбина включват 366 танка Abrams и 96 хеликоптера Apache от Съединените щати; 980 танка K2 и 648 самоходни гаубици от Южна Корея; стотици американски ракетни установки HIMARS; много повече системи за противовъздушна отбрана Patriot; 22 произведени в Обединеното кралство ПВО и три фрегати, проектирани от Обединеното кралство; както и 48 южнокорейски бойни самолета FA-50 и 32 американски самолета F-35, допълвайки съществуващия флот от 48 F-16.

Междувременно тя извърши много значителни трансфери на оръжия в Украйна, включително самолети МиГ-29, модернизирани танкове Т-72 и 155-мм самоходни гаубици Краб.

Полша ще бъде изправена пред предизвикателството да плати, усвои и интегрира такова разнообразно оборудване от висок клас - въпреки американския заем от 2 милиарда долара - и може да не достигне 4% БВП на разходите за отбрана през 2023 г. Освен това, ако правителството се смени на избори на 15 октомври размерите и изпълнението на военното струпване може да се промени. Но основните политически партии подкрепят растежа на отбраната и няма съмнение относно цялостния ангажимент.

Путин трябва да разбере, че ерата на империите в Европа е приключила

Западното обществено мнение като цяло все по-малко вярва, че ще бъде достатъчно да се смени Владимир Путин. Достатъчно е да се види широката подкрепа и на руското обществено мнение, а и очевидният ентусиазъм, с който руската армия извършва геноцид в Украйна

Военното натрупване е в голям мащаб и премества Полша в друга лига в европейската отбрана. Въоръжените сили вече са на път да се превърнат в най-боеспособната сухопътна сила на континента и в опората на източния фланг на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, способна да възпира и победи Русия.

Лидерите в Полша и други страни от Източния фланг разпознаха заплахата на Русия много преди нейната инвазия на "малките зелени човечета" в Крим и Източна Украйна през февруари 2014 г., перспектива, която предизвика значително недоверие в Западна Европа и САЩ, но подобно на своите съседи, Полша разбира руския империализъм от пряк опит.

Полша не е сама в увеличаването на разходите за отбрана. Трите най-големи държави на континента по население и икономически ръст - Германия, Франция и Обединеното кралство - също инжектират ново финансиране и оборудване в своите армии. Но за наземно възпиране и отбрана срещу руските нахлувания в източния фланг на Европа, Европа все повече ще разчита на Полша и (ако Западът продължи да доставя оръжия) калената в битки армия на Украйна, като гръбнака на нейната източна защита.

За поляците това не е нова роля. През 16-ти и 17-ти век Полско-литовската общност е сред най-големите държави в Европа, доминираща военна сила, която за кратко окупира Москва. През 1683 г. полските сили на Ян III Собиески откликват на призива на Хабсбургската монархия да победят нахлуващите османски турци пред портите на Виена и да спасят Европа.

Над двеста години по-късно, в битката при Варшава (така нареченото Чудо на Висла) от 1920 г., Полша побеждава съветските сили, възнамеряващи да нахлуят в Европа и да наложат комунизъм в Германия. Това постижение беше особено забележително, тъй като Полша току-що се беше възродила като държава след 123-годишното си изтриване от ръцете на Прусия, Русия и Австрия.

По-скорошният опит на Полша да бъде изоставена от европейските съюзници, когато Германия и Съветският съюз заговорничеха да нахлуят през 1939 г., започвайки Втората световна война, просто подчерта необходимостта от самоотбрана.

Как Полша ще играе тази роля през 21 век, във вероятно партньорство с Украйна и какво означава това за Европа?

Много зависи от изхода на войната, изхода от изборите в Полша и отношенията на Полша с други европейски сили. Правителството на "Закон и справедливост" (PiS), избрано през 2015 г. и преизбрано през 2019 г., е добре известно с борбите си с ЕС за независимостта на съдебната система и либералните демократични норми.

PiS се противопоставя на наднационалните институции на ЕС и смята парламента на Полша за върховен клон на своето правителство. Въпреки че е активен участник в НАТО, Полша е по-слаба в политическата си тежест, отчасти поради напрежението с други съюзници.

Сега има възможност влиянието на Полша в Европа и НАТО да нарасне, особено по въпроса за сигурността и просперитета на източния фланг на НАТО/ЕС. Ако постави и успее със стратегическия приоритет на влизането на Украйна в двата големи западни клуба, съчетано с практически стъпки за подобряване на сигурността и просперитета на целия фланг, тя може да се изкачи до най-високото ниво на европейските сили, където все повече принадлежи.

Но неотдавнашният спор за зърното илюстрира политическите предизвикателства, а има и исторически.

Успехът обаче би променил европейската сигурност по начини, фундаментално съобразени с интересите на Полша.

Мнозина отбелязаха, че Путин никога не си е представял, че войната му в Украйна ще тласне Финландия и Швеция в НАТО. Може би още по-въздействащо върху имперските планове на Путин би било Полша и Украйна да се превърнат във водещи сухопътни сили в Европа, обединени в обща кауза да възпират и победят Русия, докато укрепват източния фланг на Европа за десетилетия напред.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Точно

    31 59 Отговор
    Браво на поляците. Скоро ще ликвидират терористична русия!

    Коментиран от #48, #66

  • 3 Майна

    36 24 Отговор
    Очаква се, че Полша ще се присъедини към Русия..
    Да..

    Коментиран от #8

  • 4 Хихихи..

    42 23 Отговор
    Полша е Колос колкото на едно зайче ишката.Като ви заплющя със шамари...
  • 5 Помак

    28 10 Отговор
    ...Смешно е ...хи хи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гориил

    45 23 Отговор
    Както обикновено, Полша се насочва към ръба на пропастта.
  • 8 Така де

    24 40 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Русия е китайска колония. Скоро китайците ще си я вземат.

    Коментиран от #11, #41

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Полша упорито се бори

    39 18 Отговор
    За обща граница между Русия,Германия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кой какво

    20 28 Отговор
    Поляците знаят защо,българите са роби на руснаците...

    Коментиран от #28

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 горски

    26 9 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Е и защо и е на Русия да напада Нато....Полша особенно...Нападаш страна,чийто напрод може да интегрираш или пък да го изтребиш и да заграбиш ценни ресурси или търговски пътища..Второто в днешно време няма как да стане,така че остава първата опция.
    Това в момента са само крясъци,за да може САЩ да си продава оръжието и да си прави васали...
  • 17 Империализмът

    34 11 Отговор
    на Путин? Русия няма 800 военни бази около целият свят, някой друг има. Къде са фактите господа слугинаж?

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Варненец

    15 23 Отговор

    До коментар #17 от "Империализмът":

    Рашка няма, защото не може, не защото не иска. Рашистите много искат да имат 800 бази, но нямат възможност. Могат само в еритрея и други части на африка. Отивай там, ще ти осигурят дървена барака и дупка на дворя за едни нужди,ще се къпеш в реката. Газ няма и да видиш, въпреки, че онези го имат в изобилие.
  • 20 бай Петко

    21 8 Отговор
    Тия от как съществуват - кой ги е фанал , той ги е опрашвал .
  • 21 бат Рамбо

    20 10 Отговор
    Да не влязат отново в състава на Русия .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 друсаняци всякакви

    15 5 Отговор
    - Аз тази Нова година я празнувах на Хаваите - плаж, загорели мацки...
    - Аз пък бях в Индия - на гърба на слон, топло, красиви индийки...
    - То и аз празнувах Нова година с вас в къщи, само че не пуших!
  • 24 Бай Лисан

    16 4 Отговор
    "почетен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика (C.E.P.A) ..."
    Я, каква абревиатура са си избацали тия....
  • 25 Мдааааааа

    19 10 Отговор

    До коментар #18 от "Варненец":

    И кой ще ги занули руснаците? Краварите ги избива студена пот само като си помислят, че може би на дъното на океана по крайбрежието им вече лежат заровени в пясъка като костенурки няколко Посейдона. Някоя сутрин Медведев като се събуди кисел и може да каже на Путин, че е време да пускат ядреното цунами, което ще заличи цялото крайбрежие и десетки километри навътре.
  • 26 Боби

    15 5 Отговор
    Баш пък Полша ли?!? Тези се мразят🤣
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 казал

    5 8 Отговор

    До коментар #12 от "Кой какво":

    краварският роп
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Съмнително

    13 6 Отговор
    Поляците бяха избити на месо през втората световна, този път няма да се вържат!
  • 31 Последнее из мекиар софеянец

    12 24 Отговор
    Полша е сърбала попарата на империалистите от Азия повече и от нас. Затова няма да ги допусне отново да припарят в Европа! Слава на България. Слава Украина. Слава Полша .Слава ЕС!
  • 32 нннн

    18 11 Отговор
    Полша.се готви да отхапе половин Украйна. Смятам, че Русия няма нищо против да им даде да си чукат главите с Галиция.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Комунизмът е увредил бая мозъци !

    8 8 Отговор
    Ако са имали такива де !
    Крал Мас.

    Коментиран от #58

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Здрасти

    17 7 Отговор
    Поредните бръщолевения, Полша е на две ядрени бомби живот. Колос била..
  • 38 Лех Валенса

    6 15 Отговор
    Този път Русия ще загази....
    НАТО яко ще е налази....
    Ще бъде на талази....
    А Путин ще прави буба лази....
  • 39 Аз съм от ссср

    8 6 Отговор
    Следващите балъци за млене.
  • 40 КовидманЯк

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Първия софиянец":

    Кукумицин🤣😂🤣
  • 41 КовидманЯк

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Така де":

    Ти що не се прибереш в лудницата отдето избяга?
  • 42 Военнопрестъпника соросоида путин

    2 12 Отговор
    В Русия има диктатура,налагана от кремълската шайка ,инсталирана от неокомуниста Сорос и Ротшилд
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 егаси

    9 4 Отговор
    смешния колос на глинени крака.
  • 45 БгТопИдиот🇧🇬

    9 5 Отговор
    След укромесото следва полскомесо.

    Така реди байвиПЪН.
  • 46 Хммм

    9 5 Отговор

    До коментар #29 от "007":

    Да, нехранихме наша армия и сега храним НАТО и Украйна.
  • 47 Ха-ха-ха

    5 4 Отговор
    Поляците може да мразят руснаците но не са самоубийци като украинците. Ще се включат когато трябва да си вземат парче от Украйна
  • 48 Паралели

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Точно":

    Знаем я ние историята на този колос. Полша се ежи на Германия и Русия в мирно време и при война го отнася

    Коментиран от #60

  • 49 Едуард Петров

    5 2 Отговор
    Факти, представяш желаното за действително!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Едуард Петров

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Ах Да! Варна е много застрашена от ,,Руската агресия", понеже е много близо до Русия!
    Не километровата близост те прави мишена, а антируското ти бръщолевене!
  • 52 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    Платените треперят. Кранчето скоро може да спре.
  • 53 бай Даньо

    6 3 Отговор
    Щом Полша и Русия са на нож почва се. А Ганчо се чуди дали да купува танкове , кораби и БТР-и ...
  • 54 шааа

    3 4 Отговор
    Колос с глинени крака.

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 християнин

    3 2 Отговор
    Колос на глинени крака е хиената на Европа и смешно да се говори, че Полша ще има дори минимален шанс за нещо повече от това, за да се превърне Варшава в Пепел!
    Спомнете си какво се случи с Качински, когато малоумната му глава реши да заповяда на пилота си да кацне на летище, което бе покрито с мъгла и които диспечерите там му казаха че е много опасно – не послуша руснаците и беше изпепелен от собствената си глупост и гордост.
  • 57 НАТО

    2 2 Отговор
    е агресор - няма нито една отбранителна война на своя територия, но заедно със сащ подпалиха всички войни след средата на миналия век!
  • 58 Ъхъ

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Комунизмът е увредил бая мозъци !":

    Като гледам байТанас от ДБ, прав си !
  • 59 Един

    3 1 Отговор
    Единствено ядреното оръжие спасява рашистите. Иначе до сега щяха да бастисат режима на Путлер.
  • 60 донякаде е верно това

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Паралели":

    понеже великобритания й даваше гаранции през 1939,но само гаранции без сила да влезе в конфликта,т.е. да а защити,както и се случи.инаше поляците биха били далеч по-разумни и едва ли би се случил 3.09.1939,понеже нямаше да го има 1.09.39-та.
  • 61 Цензура

    2 0 Отговор
    Хахаха, цял свят ги знае какви "войници" са полските бoклуци. То неслучайно Бисмарк ги нарече: "хиeните на Европа". Периодично отнасят шамарите ту от немци, ту от руснаци.
  • 62 Негър от Алабама

    2 0 Отговор
    Чичо Сам спешно гледа как да насъска и въоръжи още една славянска държава срещу Русия,та бомбите да продължат да падат по далече от краварника
  • 63 Ама разбира се

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ти ако си от Варна":

    Ракетите ще се интересуват най вече къде е щаба на НАТО във Варна, така че да не се чудиме много за причинноследствените връзки в нещата от живота
  • 64 ИНЖ

    0 0 Отговор
    А ние в Бг продължаваме да се радваме на музейните съветски експонати от Соц-а и да се заблуждаваме, че имаме армия.
  • 65 ПИЧА-ГА

    0 0 Отговор
    Полша не се въоръжава, за да възпира.
    Първо - това са "хиените на Европа", и второ - член на НАТО, един агресивен и нападателен придатък на САЩ.
    Полша ще бъде жертвана, ако машинацията в Украйна не успее.
  • 66 ПИЧА-ГА

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Точно":

    По-скоро ще са остъклена, радиоактивна пустиня...
    Светът е изтрещял тотално щом се води по акъла (и парите) на Големия Брат отвъд океана.