Отидете към основна версия

2 414 40

Републиканците отхвърлиха законопроект за временно финансиране! Спирането на работата на правителството изглежда неизбежно

  • кевин маккарти-
  • сащ-
  • камара на представителите-
  • републиканска партия-
  • джо байдън

Това вещае затварянето на националните паркове, нарушаването на заплащането на 4 милиона федерални работници и би навредило на всякакви програми, от финансовия надзор до научните изследвания

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Камарата на представителите на САЩ отхвърли законопроект, за временно финансиране на правителството, съобщава "Ройтерс". Поради това, временното спиране на работата на правителството изглежда почти неизбежно.

Камарата на представителите отхвърли с 232 на 198 гласа мярка, която целеше да удължи правителственото финансиране с 30 дни, както и да предотврати шътдаунът. Този законопроект щеше да намали разходите и да ограничи имиграцията, отразявайки приоритети на републиканците.

Вотът остави републиканците, които контролират камарата с 221-212, без ясна стратегия за предотвратяване на шътдаунът. Това вещае затварянето на националните паркове, нарушаването на заплащането на 4 милиона федерални работници и би навредило на всякакви програми, от финансовия надзор до научните изследвания, ако финансирането не е удължен след неделя.

След гласуването председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти обяви, че все пак може да се приеме удължаване на финансирането без консервативната политика, която отблъсна демократите. Той обаче отказа да разясни какво ще се случи след това. Очаква се камарата да проведе още гласувания. "Провал е само ако се откажете", изтъкна той пред репортери.

Не е ясно и дали Сенатът ще действа навреме. Камарата трябваше днес следобед да приеме двупартиен законопроект, който ще финансира правителството до 17 ноември, но процедурни пречки може да забавят окончателното гласуване до вторник.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза в петък, че спирането на работата на правителството ще "подкопае" икономическия напредък на САЩ чрез забавяне по програми за малкия бизнес и за децата. Според нея това може да забави големи подобрения на инфраструктурата.

Очакваният шътдаун би бил четвъртия в рамките на десетилетие. Преди четири месеца, подобна ситуация накара федералното правителство да изпадне в неизпълнение на задълженията си от 31 трилиона долара в рамките на няколко дни. Това как за пореден път противодействието срещу шътдаун остава за последния момент предизвика притеснения на Уолстрийт, където рейтинговата агенция Moody's предупреди, че може да има лоши последствия за кредитоспособността на САЩ.

Президентът на САЩ Байдън предупреди, че спирането може да нанесе големи щети на въоръжените сили. "Не можем да си играем на политика, докато нашите войски зависят от това. Това е абсолютно пренебрегване на задълженията", обяви той на церемония по пенсионирането на Марк Мили, старши генерал.

В крайна сметка 21 твърдолинейни републиканци от Камарата на представителите застанаха на страната на демократите, за да откажат законопроекта.

"Има членове, които не се интересуват дали правителството остава отворено или се затваря", каза републиканският представител Кат Каммак пред репортери. "Тези, които мислят, че нямат нищо против шътдаун, никога не са преминавали през шътдаун."

Други републиканци коментираха, че вероятно ще трябва да работят с демократите, за да приемат временен законопроект, който може да получи одобрение в Сената и от Байдън. "Някои хора пропускат очевидното", изтъкна републиканският представител Дон Бейкън.

Маккарти заяви, че обмисля този подход, но няма да приеме допълнителна помощ за Украйна, която Байдън поиска и законодателите в Сената включватт в своя временен законопроект.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини