Last news in Fakti

30 Септември, 2023 12:28 1 403 10

Белият дом: Спиране на работата на правителствени служби в САЩ е ненужен риск

  • сащ-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Данните на министерството на търговията на САЩ сочат, че базовата инфлация, която не включва силно променливите цени на храните и енергийните продукти, през август намалява до ниво от под 4 на сто

Белият дом: Спиране на работата на правителствени служби в САЩ е ненужен риск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Евентуалното спиране на работата на редица служби на американското правителство, което може да започне от неделя (1 октомври), тъй като Конгресът на САЩ не е приел необходимите закони, за да продължи финансирането им, е "ненужен риск" за икономиката на страната, която в момента е устойчива и функционира в условията на умерени нива на инфлация. Това зави днес пред Си Ен Би Си Лейл Брейнард, икономически съветник към администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите ѝ ако спре финансирането, то редица служители, сред които и военни на активна служба, ще останат без заплати. Може да се стигне до нарушения при въздушния трафик, тъй като ще бъде ограничено заплащането на държавни служители от сектора. Бедните американци може да не получат своите социални помощи, ако съответните служби спрат работа поради липса на финансиране, посочи още Брейнард.

"Всичко зависи от конгресмените в Камарата на представителите на САЩ, или по-точно от представителите в "Камарата на републиканците", заяви икономическият съветник на Белия дом. По този начин тя намекна, че конгресмените от Републиканската партия на САЩ, която има мнозинство в долната камара на Конгреса на САЩ, блокират приемането на законите, необходими за финансирането на работата на правителствените агенция в страната през новата финансова година, която започва на 1 октомври. Републиканците настояват за съществени съкращения в разходите от страна на администрацията на президента Байдън, който е представител на Демократическата партия в САЩ.

"Основната теза на тези, които блокират законите, уреждащи финансирането на правителствените служби, е, че не може да снижим базовата инфлация, ако не предприемем значителни съкращения на държавни служители. Това обаче не съответства на реалността. Свидетели сме на продължаващо създаване на нови работни места в условията на спад на базовата инфлация, която достига до нива, които бяха характерни за периода преди пандемията", заяви Лейл Брейнард.

Тя каза, че данните на министерството на търговията на САЩ сочат, че базовата инфлация, която не включва силно променливите цени на храните и енергийните продукти, през август намалява до ниво от под 4 на сто на годишна основа, за първи път от над две години.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Козяк

    25 2 Отговор
    От 12 часа в неделя спираме плащанията за троловете.Сори
  • 2 Естествен Интелект

    20 1 Отговор
    Последният да изгаси лампите.
  • 3 Тиква

    18 1 Отговор
    Стайков, пиши че са в Дефолт тотално! Нали за това преписваш така нежно!
  • 4 ТаУмВзе

    19 2 Отговор
    Краварчето се Разпада по зле от СССР.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Добре бе

    11 0 Отговор
    тия мастило ли нямат, хартия ли ?!
  • 7 ха-ха!

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Нищо скрито няма. Тенеси МНОООГО отдавна иска да се отдели, както и Охайо и други щати. За Каталуня в Испания да не говорим и т.н.Ще бъде по-бавно.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 факуса

    8 0 Отговор
    платете си дълговете,прошляци