Отидете към основна версия

2 106 43

Гласът на народа! Мнозинството от американците биха подкрепили военна интервенция в Тайван

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

По въпроса с Украйна се наблюдава обратната тенденция, като привържениците на Демократическата партия са по-ентусиазирани, що се отнася до оказването на силна помощ на Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мнозинството от американците биха подкрепили военна интервенция на САЩ за защита на Тайван в случай на китайска инвазия, се констатира в социологическо проучване на Фондация "Евразия груп", публикувано днес и цитирано от Франс прес, пише БТА.

Социологическото проучване, в рамките на което от 28 август до 6 септември са били анкетирани 1000 пълнолетни американци, показва, че 18% биха подкрепили силно подобна интервенция, а 42% "по-скоро биха подкрепили".

Тайван е на практика самоуправляващ се остров, който Китай разглежда като своя територия, отбелязва АФП.

Американският президент Джо Байдън обяви публично, че би подкрепил разполагането на американски сили за защита на Тайван, но официалната позиция на САЩ почива върху стратегическа неяснота по този въпрос. Съгласно това разбиране Вашингтон признава само правителството в Пекин като легитимно за цял Китай, но в същото време доставя оръжия на Тайван, за да може островът да се отбранява при евентуално нападение.

Сред анкетираните, тези, които са се определили като симпатизанти на американската Републиканска партия, са по-склонни "силно" да подкрепят евентуална интервенция в Тайван. По въпроса с Украйна се наблюдава обратната тенденция, като привържениците на Демократическата партия са по-ентусиазирани, що се отнася до оказването на силна помощ от САЩ на Киев, отбелязва АФП.

Освен това 77% от анкетираните са казали, че одобряват дипломатическите усилия по отношение на Иран, имащи за цел да се попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

АФП отбелязва, че социологическото проучване е било проведено преди началото на офанзивата на бойците от палестинското ислямистко движение "Хамас", което се ползва с подкрепата на Иран, срещу Израел този уикенд.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини