Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 12:12 1 403 17

Жозеп Борел: ЕС гледа сериозно на Китай и очаква същото в замяна

  • жозеф борел-
  • европейски съюз-
  • китай-
  • си дзинпин

Брюксел отдавна се оплаква, че не получава адекватно внимание от страна на Пекин, особено в сравнение със САЩ, и че Китай не признава в достатъчна степен ролята на ЕС в геополитиката

Жозеп Борел: ЕС гледа сериозно на Китай и очаква същото в замяна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел днес заяви, че посланието му към китайските ръководители при посещението му в Пекин е било, че Брюксел се отнася сериозно към Китай и очаква в замяна същото по геополитическите въпроси и в търговията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сътрудничеството е много важно", каза Борел на пресконференция в края на тридневното посещение, което на два пъти беше отлагано.

"Европа приема Китай много, много сериозно", каза той. "Ние също така очакваме да бъдем разглеждани не през призмата на нашите отношения с другите."

27-членният блок отдавна се оплаква, че не получава адекватно внимание от страна на Пекин, особено в сравнение със САЩ, и че Китай не признава в достатъчна степен ролята на ЕС в геополитическите дела.

"След войната в Украйна Европа се превърна в геополитическа сила", каза Борел. "Искаме да разговаряме с Китай от такива позиции."

Той заяви, че е обсъдил с китайски официални лица кризата в Израел и ивицата Газа и обяви, че началникът на кабинета му Енрике Мора ще посети Пекин следващата седмица.

В петък Борел се срещна с министъра на външните работи Ван И, с когото обсъдиха търговското напрежение между ЕС и Китай и широк кръг горещи въпроси, включително конфликта между Израел и "Хамас" и възможността Китай да използва влиянието си върху Русия за спиране на войната в Украйна.

Ройтерс припомня, че рекордният търговски дефицит на ЕС от 426 млрд. долара през миналата година с с втората по големина икономика в света се превърна в основен проблем в отношенията Брюксел-Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китай

    17 0 Отговор
    е голяма сила , има си хас да гледа несериозно към Китай !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кой го бръсне ....

    20 0 Отговор
    "Политико": На Европа ѝ спря токът. Как войната между Израел и Хамас разкри безсмислието на ЕС.
    От безбройните геостратегически илюзии, които бяха разрушени през последните дни, най-отрезвяващият извод за всеки жител на континента трябва да бъде този: На никого не му пука какво мисли Европа. В редица глобални огнища на напрежение – от Нагорни Карабах през Косово до Израел – Европа е сведена до ролята на добронамерена неправителствена организация, чийто хуманитарен принос е добре дошъл, но иначе е игнорирана.
  • 4 затихващи функции

    18 0 Отговор
    Вместо „геополитическата“ сила, която председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обеща при встъпването си в длъжност през 2019 г., ЕС се превърна в общоевропейска дребна риба, която буди известно недоумение за действителните играчи на масата
  • 5 гаче ба

    18 0 Отговор
    Политическата реалност на ЕС е плачевна. Никаква тежест на международната политическа арена. Посмешище. Урсулка, Мишелчо, Борелчо са ничии чиновници. Европа може да има тежест и да отстоява континенталните си интереси само в съюз с Русия. По-големите икономики в Европа трябва да проумеят това, да узаптят и вразумят малките джафкащи държавици. Иначе продължаваме с “разделяй и владей”.
  • 6 П р а в и са к и т й ч е т а та

    18 0 Отговор
    Н и к о й. не у в а ж а в а п р и с л у г а т а.Р а з г о в о р и т е със с л у г и т е е и з л и ш но. г у б е н е. на в р е м е
  • 7 Този не знае ли че

    21 0 Отговор
    Слугите интриганти никой не ги уважава, най-вече господарите им.
  • 8 ЕС, Европейския Съюз,

    14 0 Отговор
    може да се връщат там откъдето си дойдоха, се влачат по държавите да ископчат нещо
  • 9 Марко

    11 0 Отговор
    Добре плачка този чичко!
  • 10 НЯМА КАК ДА СТАНЕ

    18 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ГЛЕДА СЕРИОЗНО НА СЛУГИТЕ И КЛОУНИТЕ
  • 11 ес-геополитическа сила?

    8 0 Отговор
    Геьо-политическа!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЕВРОФЕН

    8 0 Отговор
    Жозето е фашизиран елемент.
  • 14 Така така

    7 0 Отговор
    Другарю Си, въобще не ги взимайте на сериозно тези дъждовници. На капиталист доверие може ли да имате?Това са душевно болни хора и говорят времи некипели всеки ден. Днес така,а утре ще ви турнат санкции и ще кажат, че сте Диктатор. Оставете ги спокойно да се самоубият тях си и техният фашистки съюз
  • 15 Вирус

    3 0 Отговор
    Борелчо кво стана с градината нали не ви трябваха други хахаха
  • 16 Даа

    0 0 Отговор
    Вие ЕС (назначените) сте неадекватни, затова никой не гледа сериозно на вас, даже и европейските граждани.
  • 17 Транзистор

    0 0 Отговор
    Ами вдигнете митата на китайските скутери и автомобили и другите им бокклуци.
Новини по държави: