Отидете към основна версия

6 534 78

Иран с ултиматум към Израел: Спрете геноцида!

  • иран-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • аятолах али хаменей

Изявлението на мисията на Иран в ООН дойде, след като Техеран предупреди Израел, че ще бъде принуден да отговори, ако Тел Авив извърши сухопътна офанзива в контролираната от "Хамас" ивица Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран предупреди, че ако "военните престъпления и геноцид" на Израел не бъдат спрени, ситуацията може да излезе извън контрол с "дългосрочни последствия", съобщава "Ройтерс".

Изявлението на мисията на Иран в ООН дойде, след като Техеран предупреди Израел, че ще бъде принуден да отговори, ако Израел извърши сухопътна офанзива в контролираната от "Хамас" ивица Газа.

"Ако военните престъпления и геноцидът на израелския апартейд не бъдат прекратени незабавно, ситуацията може да излезе извън контрол и да рикошира с широкообхватни последици - отговорността за които е на ООН, Съвета за сигурност и държавите, насочващи Съвета към задънена улица ", подчерта мисията на Иран в ООН в социалната мрежа "Екс".

Израел се подготвя да започне наземна офанзива срещу подкрепяната от Иран групировка "Хамас" в ивицата Газа, след като призова палестинците, живеещи в гъсто населената територия, да се евакуират на юг към затворена граница с Египет.

Израел се зарече да унищожи "Хамас" като отмъщение за атаката на палестинската групировка преди седмица. "Хамас" щурмува израелски градове, убивайки 1300 души и вземайки десетки заложници - най-тежката атака срещу цивилни в историята на Израел.

Израел вече подложи Газа на най-интензивната бомбардировка, която територията някога е преживявала, и постави под пълна обсада анклава - дом на 2,3 милиона палестинци. Властите в Газа съобщиха, че над 2200 души са били убити.

Съединените щати се опитват да задържат Иран извън конфликта, а по-широката международна дипломация е съсредоточена върху предотвратяване на разширяването му - особено в Ливан - което би предизвикало регионална война.

Ливанската тежко въоръжена групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран, влезе в сблъсъци с израелските сили многократно през изминалата седмица.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.

Свързани новини