Отидете към основна версия

6 271 49

Напрежението се покачва: Бойци от иракски проирански фракции са в Сирия и Ливан

  • ирак-
  • иран-
  • сирия-
  • израел-
  • газа

Малко вероятно е лидерите на всички политически партии в Багдад да искат да се включат в по-широкообхватен палестино-израелски конфликт, но ескалацията в ивицата Газа би могла да постави под натиск Иран и съюзниците му да се присъединят към сраженията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на няколко иракски фракции, лоялни към Иран, са заминали в Сирия и Ливан на фона на конфликта между "Хамас" и Израел, съобщава в. "Аш шарк ал аусат", позовавайки се на иракски източници. Лидерите са придружени от бойни групи, като задачата им засега е да направят оценка на ситуацията на място и да се срещнат с групи, които се намират в граничните райони на Сирия и Ливан, пише БТА.

Според информацията ръководителите на проиранската Рамка за координация са получили препоръки от Иран да изчакат развитието на обстановката в Газа, преди да предприемат действия. Това може да се промени обаче, ако конфликтът разшири обхвата си и в него се включат други участници.

В Ирак медиите на Рамката за координация продължават да призовават към "готовност на иракската съпротива да се насочи към бойното поле и да извърши нападения срещу американските и израелските интереси."

Изглежда малко вероятно лидерите на всички политически партии в иракското правителство да искат да се включат в по-широкообхватен палестино-израелски конфликт, но ескалацията в ивицата Газа би могла да постави под натиск Иран и съюзниците му да се присъединят към сраженията, коментира "Ас шарк ал аусат".

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания