Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 18:57 8 894 32

Журналист от Газа: "Никой не разбира какво се случва"

  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

С оглед на престоящата сухопътна офанзива Израел призова над 1 милион души да напуснат северните части на ивицата Газа, в това число и град Газа

Журналист от Газа: "Никой не разбира какво се случва" - 1
Снимка: DW

"Хората са ядосани и отчаяни", казва журналистът Хазем Балуша. Заедно с хиляди други той бяга към южните части на ивицата Газа. Пред ДВ Балуша говори от бежанския лагер Нусейрат.

С оглед на престоящата сухопътна офанзива Израел призова над 1 милион души да напуснат северните части на ивицата Газа, в това число и град Газа. Един от тях е Хазем Балуша, който в момента е в бежанския лагер Нусейрат в южната част на анклава.

ДВ: Какво видяхте, когато трябваше да напуснете дома си в град Газа?

Балуша: Объркано и хаотично е. Никой не разбира какво се случва. Когато излязох от моя град - Газа, видях дълги опашки от коли, хора с матраци на покривите на колите, деца в колите. Някои хора вървят пеша, защото нямат друго средство за транспорт. Видях хора на каруци с магарета да се придвижват на юг. Видях разрушени високи сгради в различни райони. Някои райони не разпознах заради разрушенията. Навсякъде има отломки и прах.

Цялата Газа е потънала в мрак. Няма електричество, нито вода. Интернетът е много ограничен в някои райони. Има опашки за всичко - в пекарните, магазините за хранителни стоки. Едва успяваме да комуникираме, защото телефоните не работят нормално, сигналът е много слаб и всички хора се опитват да се обадят.

Видях огромен брой хора, които се местят - от града, от северната част към южната. Някои от тях са настанени в училища, а други са на улицата и питат дали има къде да се подслонят. Пред мен в момента виждам хора, които се опитват да напълнят галони с вода, защото в сградите и къщите няма вода. Те не могат лесно да използват тоалетната без вода. Аз самият не съм се къпал от пет дни. Мириша много лошо. Храната е много ограничена.

ДВ: Каква е положението там, където сте в момента?

Балуша: Тук, в Нусейрат, трафикът е по-интензивен. Хората ходят повече пеша, отколкото на други места, които съм виждал. Има недостиг на гориво. В бензиностанциите няма такова. Спрях на много бензиностанции, за да заредя колата си. Разполагах само с ограничено количество бензин и едва стигнах от град Газа до този район. Всички казват: Няма гориво, няма бензин тук, проверете на друга бензиностанция. Общественият транспорт не работи.

Понякога виждам хора да спят или просто да седят в колите си. Те носят каквото могат. Видях хора, които включват генератори, за да зареждат телефоните и преносимите си батерии.

ДВ: Как бихте описали отношението на хората наоколо?

Балуша: Хората са ядосани и отчаяни. Те не знаят какво се случва и какво предстои. Мнозина ме питат дали се водят преговори за прекратяване на огъня или нещо подобно. Основното, към което се стремят, е да останат живи и в безопасност. Но никой не знае дали това място е безопасно или не. Затова някои слушат радиостанциите, за да получат някакви новини и да чуят какво се случва. Всичко това е безумно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-добре ще е

    19 59 Отговор
    всички вкупом да се топнат на два километра навътре в морето...

    Коментиран от #3, #5, #11, #12

  • 2 Русофил

    27 54 Отговор
    Нямали бензин. Нали арабите и руснаците се къпят в петрол бе. Бегайте в Египет
    пък после ще разберете какво се случва.
  • 3 Най-добре ще е

    17 46 Отговор

    До коментар #1 от "Най-добре ще е":

    Ердо да се върне отново до Русчук,както си беше до 1877 - нали,атлантичета?
  • 4 А Велю Дойчев

    22 4 Отговор
    няма никаква вина и за това! Пак в бял костюм е тоя пусти човеколюбец.
  • 5 Не бе

    9 18 Отговор

    До коментар #1 от "Най-добре ще е":

    По-добре Сорос да мине по бреговете и да прибере и да ни ги достави и тях, както прави с африканците.
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 11 Отговор
    Жестоко е Това Терор Война Загиват Хора
  • 7 Г. Е. H. 0 Ц N D

    79 28 Отговор
    В момента Израел извършва нещо ужасно и нищо на този свят не може да ги оправдае

    Коментиран от #8

  • 8 Закс

    44 9 Отговор

    До коментар #7 от "Г. Е. H. 0 Ц N D":

    В името на една валута умират милиони !!!
  • 9 Честно

    28 18 Отговор
    Колко хубаво си беше, когато на никой не му трябваше генератор, за да си зареди телефона. Нямаше смартфони и не ни трябваше!
    Едва ли ще ме разберете..
    Всичкото Зло на света, дойде от тези!
    Силиконовите!
    Да се надяваме, че Бог им е намерил място, на което да се успокоят…..
  • 10 Дойче веле

    47 19 Отговор
    а нещо да кажете, че това, което извършва еврейската държава е военно престъпление????
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А да

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Най-добре ще е":

    И където ги пращаш- там да ги чакаш!
  • 13 ...

    17 17 Отговор
    хем нямат ток, хем имат интернет и телефони.. ехаааа... ние доматите с колците ги ядем.
  • 14 ЦСКА София

    40 25 Отговор
    И евреите не са свет,но тия брадатите правят по 6-7 деца,а се оплакват,че живеят много зле и изнемогват.От друга страна ЕС им праща милиарди помощи всяка година за да продължават да се множат,като плъхове,а богатите им арабски приятели са ги оставили сами да се оправят...а не,впрочем им помагат с оръжие.Справка:Катар и Иран.
    Ако трябва да избирам страна,избирам по-малкото зло... Израел.Тия поне са цивилизовани,а не фанатични миризливи диваци с мушами!

    Коментиран от #20

  • 15 Израел

    43 27 Отговор
    Когато хамас избиваше и изнасилваше цивилни , в газа ликуваха по улиците! Сега , оле мале какво се случи?! Ами случи се , израел сега ще окупират цялата газа
  • 16 Генерал

    40 11 Отговор
    И нито дума за „Декларацията Балфур„ - за израелското заселване на Палестина. И нито дума за в годината на основаването си Израел анексира територии разпределени на палестинците според Резолюция 181 на Общото събрание на ООН от 1947г. По-късно Израел анексира Йерусалим /през 1967г. и по-„официално„ през 1980г./ както и сирийските Голански възвишения през 1981г. Макар ООН и много страни да са осъждали тези анексии те никога не са водели до негативни последствия за Израел.

    Коментиран от #26

  • 17 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    4 1 Отговор
    „МАЙКАТА НА ПСИХИЧЕСКИЯ ТЕРОР”:
    В ОЧАКВАНЕ НА ТОВА КОЕТО
    ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЛУЧВА ИЛИ СЛУЧИЛО👍....
  • 18 Генерал

    21 13 Отговор
    И нито дума за движението Хамас - основано и финансирано от Израел и е законно регистрирана в Израел от шейх Ахмед Ясин ученик на основателя на Мюсюлманското братство Хасан Ал-Бана. Защо крият за да манипулират?!
  • 19 Мехди

    21 11 Отговор
    Координирано прочистване- геноцид от 50 години. Някой го наричат "конфликт" а, то си е чиста проба изтребление на МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ.
  • 20 Глупаци

    26 8 Отговор

    До коментар #14 от "ЦСКА София":

    И тука си ги имаме същите неграмотни сигани като палестинците, знаят само да се размножават като хлебарки.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Какво не е ясно?

    19 19 Отговор
    Щом сте позволили Хамас да ви се качат на главите сега ще се оттеглите, за да не понесете заедно с тях края. След това ще се върнете и ще си изградите нормално общество. Никой не ви казва какво да е то. Това е ваш избор и ваша отговорност. Но ако нападате Израел ще има още от същото.
    Какво не е ясно?
  • 23 Никой не разбира?

    17 15 Отговор
    Прави сметка в какво училище сте ходили, щом не можете да разберете елементарни ситуации, които са се повтаряли в света стотици пъти. Как европеецът от половин изречение разбира, че не е хубаво да се нападат и убиват цивилни хора, че не е хубаво да си поставяш за цел да унищожаваш цял народ, защото това е фашизъм в крайната му форма - националсоциализъм. Сега палестинските нацисти ще бъдат унищожени, както се случи с хитлеровите нацисти, а палестинският народ ще мине през покаянието, през което мина народът на Германия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Валери

    13 8 Отговор
    Всички - ООН , световна здравна организация , Русия и Египет разни араби и други плюят по Израел че правел геноцид хуманитарна катастрофа . Ами като са толкова смели и войнствени тия от Хамас и Хизбула да идат в пустинята на бойното поле и да се стрелят и бият там а не да се крият в тунели болници и жилищни сгради и да пускат ракети и дронове от там .криейки се зад цивилни жени деца и старци . Нали са смели и устати .
  • 26 Роко

    7 6 Отговор

    До коментар #16 от "Генерал":

    Генералче ми да поговорим. 1947 година първата арабо- израелска война. Палестинците организират заговор да избият заселилите се евреи живеещи в определените за тях територии. Следват поредица от арабо-изрелски войни (организирани, финансирани и въоръжаеани от СССР). През няколко месеца съседните арабски страни нападат Израел (е всеки път ядат бой и то жесток но това е заради разликата в интелектуалното ниво евреите дори със стара техника унищожават най -добрата съветска) и така продължава докато израелския премиер на журналистически въпрос дали имат ядрено оръжие отговаря: "нямаме но ако се наложи ще го използваме" арабските лидери разбират намека и никакви обещания от Москва не могат да ги накарат да атакуват Израел после се разпада СССР. Следват 30-40 години мир палестинците са оставени сами да се оправят единствено Иран се опитва да подклажда конфликта (заради което е наказван многократно) палестинския проблем е на път да се реши мирно създадена е държавата Палестина, Израел прави редица отстъпки и въобще всичко върви добре най - после се вижда мирно решение на конфликта. Докато една сутрин Хамас не решава да нападне без никаква причина. Иран не може да бъде обвиняван този път (несъмнено са знаели за предстоящата терористична атака сигурно са оказали и логистична подкрепа, но те са я организирали). Ако човек се замисли КОЙ има полза от войната веднага изкача едно име оставям те сам да се сетиш кое.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Росанчо

    9 7 Отговор

    До коментар #26 от "Роко":

    Добро съчинение си стъкмил, но истината е съвсем друга, винаги евреите са нападали палестинците и са действали долно и подмолно. Всички нпо-та в България се активираха да защитават "клетите"евреи(защото са еврейски)! Също се вижда и по коментарите, че едни и същи платени либерастки отпадъци поддържат ваксинирането, укрите и ционистите, а трите са свързани!

    Коментиран от #30

  • 28 Ами

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Роко":

    Приятелю, всеки има право да си пише каквото иска. Обаче изначално проблема е , че Израел е изкуствено създадена държава на чужда земя и докато това е така мир няма да има. Да не забравят, че еврейската държава престава да съществува по времето на Тит император на римската империя, когато още нямаме и християни.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Мечока

    2 0 Отговор
    Хахаха, еврейчетата си връщат за геноцида през 2св.в. на арабите подтикнати от същите които приложи ха геноцида на тях.
  • 30 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Росанчо":

    Приятелю всичко което съм написал може да се провери не е сложно (ако имаш желание де). И още нещо няма случай когато евреите да са нападнали палестинците. Винаги арабите нападат първи както направиха и сега и още нещо винаги ги лъжат да нападнат едни същи и винаги палестинците опират пешкира накрая а подстрекателите се правят на загрижени за горките палестинци.
  • 31 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ами":

    През 1947 година е възстановена с решение на ООН. А да по времето на император Тит никой дори не е чувал за палестинци или въобще мюсюлмани. Също до 1947 година палестинска държава не е съществувала тя също е изкуствено създадена със същата резолюция на ООН както и Израел. А да още нещо по времето когато е приета въпросната резолюция на въпросната територия живеят стотици хиляди евреи.
  • 32 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ами":

    И приятелю по времето на Тит има християни.