Отидете към основна версия

4 528 114

Буданов: На 23 февруари в 14:30 ч. знаех, че войната започва. Руснаците няколко пъти отлагаха инвазията

  • руски терористи-
  • кирило буданов-
  • война-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • украйна-
  • русия-
  • разузнаване

Руската "безаналогова" армия, която трябваше да е в Киев за три дни, вече 600 дни не може да достигне украинската столица

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов заяви, че на 23 февруари 2022 година в 14:30 е знаел, че Владимир Путин е наредил инвазия в Украйна.

Няколко часа по-късно, около 4:20 ч. сутринта на 24 февруари, Русия започна непредизвиканата си пълномащабна война срещу Украйна.

„Руснаците няколко пъти отлагаха инвазията. Но на 23 февруари, около 14:30, получихме ясна информация в колко точно ще започне [войната]“, каза Буданов пред „Украинска правда“. Буданов веднага се е преместил със съпругата си в сградата на ГУР.

„Спомням си добре, че вечерта отидохме до магазина за храна. Настанихме се в кабинета ми, легнахме и си говорихме. Чакахме. След това съм заспал. Около 3:30 часа ми се обади началникът на кабинета на Зеленски и ми каза: „Вече е 3:30 ч., всичко е спокойно...“ Аз му отвърнах: „Надявам се на най-доброто, но се съмнявам“, разказа Буданов. Само час по-късно руската армия влиза в Украйна.

Буданов споделя, че като шеф на разузнаването, ако беше дал неверен доклад на президента (относно намеренията на Кремъл), „щеше да бъде срамно“. Буданов е един от украинските високопоставени служители, които руските терористи се опитват от години да убият. Шефът на украинското разузнаване многократно е ставал мишена на опити за покушение от страна на Москва. Русия повдигна задочни обвинения към Буданов и издаде заповед за ареста му. Буданов каза, че е удовлетворен от този празен акт на Кремъл, защото той доказва колко добре си върши работата.

Руските войски трябваше за 3 дни да са в Киев, но вече 600 дни не могат да превземат украинската столица. Планът на Путин се провали и неговият блицкриг се превърна в огромен крах.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 90 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: