Отидете към основна версия

2 354 8

Напрежение в Пасифика! Китайският посланик беше повикан във филипинското външно министерство

  • китай-
  • филипини-
  • спратли-
  • южнокитайско море

Манила и Пекин се обвиняват взаимно за двата сблъсъка между кораби, които се случиха вчера близо до атол, част от архипелага Спратли

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският посланик в Манила беше извикан във филипинското външно министерство след два сблъсъка между китайски и филипински кораби в спорното Южнокитайско море, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние използваме в пълна степен дипломатическите механизми, с които разполагаме. Това включва и извикването на китайския посланик, което направихме тази сутрин", заяви пред медиите говорителката на филипинското външно министерство Тересита Даза.

Манила и Пекин се обвиняват взаимно за двата сблъсъка между кораби, които се случиха вчера близо до атол, част от архипелага Спратли.

По-късно Филипините повториха призива си към Китай да спре "провокативните си действия", като предупредиха, че продължаващите опити на страната да блокира снабдителните мисии на Манила за спорен атол в Южнокитайско море може да имат "катастрофални последици", предаде Ройтерс.

Джонатан Малая, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви на пресконференция днес, че в резултат на действията на Китай, който се е опитал да попречи на мисията за снабдяване в неделя, е била повреден филипински плавателен съд, но няма пострадали.

"Облекчени сме и сме благодарни, че няма пострадали филипински военнослужещи. Но сме обезпокоени от ескалацията и провокациите от страна на китайски кораби, които нямат никакво право да се намират в Западнофилипинско море", заяви Малая.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини