Отидете към основна версия

1 510 7

Преговори между Армения и Азербайджан, Иран е домакин

  • иран-
  • домакин-
  • преговори-
  • мир-
  • армения-
  • азербайджан

Срещата е за установяването на мир в Южен Кавказ

Иран бе днес домакин на преговори между външните министри на Армения и Азербайджан, като посочи, че е предоставил на двете страни възможността да постигнат мир в Южен Кавказ, след като силите на Баку миналия месец си върнаха контрола върху сепаратисткия регион Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е първата среща между министрите Арарат Мирзоян и Джейхун Байрамов след светкавичната офанзива на азербайджанската армия в Нагорни Карабах на 19 септември.

На преговорите в иранската столица присъства и външният министър на Русия Сергей Лавров, както и турският му колега Хакан Фидан.

"Налице е историческа възможност за всички страни в региона. Войната в Южен Кавказ приключи и е време за мир и сътрудничество", заяви ръководителят на иранската дипломация Хосейн Амирабдолахиан. "Присъствието на външни страни в региона не само няма да реши проблемите, но и ще усложни ситуацията", допълни той. Ройтерс отбелязва, че Амирабдолахиан визира САЩ и ЕС, чиито ангажимент към постигането на мир подразни Русия.

Турският външен министър Хакан Фидан написа в социалната мрежа "Екс", че Анкара приветства днешните преговори и се надява, че те ще "дадат тласък на нормализацията и мирните процеси".

Освен това иранският външен министър изрази надежда, че в следващите срещи ще се включи и Грузия. "Надяваме се да станем свидетели на конструктивно и ефективно участие на Грузия в следващите срещи, посветени на обсъждането на въпроси, свързани с Южен Кавказ", заяви той, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър от своя страна заяви след преговорите, че конфликтът между Азербайджан и Армения до голяма степен е урегулиран, но засега остават още практически стъпки за пълното нормализиране на отношенията между страните, предаде ТАСС.

"И двете страни се съгласиха, че Карабах принадлежи на Азербайджан, а това беше основният нерешен проблем", посочи Лавров. "Сега разбира се все още има практически стъпки за пълното нормализиране на отношенията, на първо място - да се подготви мирен договор, да се очертаят границите и да се установят транспортни икономически връзки без никакви пречки, както беше договорено на срещите на президентите на Русия, Азербайджан и Армения", допълни той.

Участниците в дискусията са коментирали и ситуацията в Израел и Газа. "Нямаше как да не говорим за Палестина. Имаме много близки позиции, Русия не приема никакви прояви на тероризъм, на насилие в нарушение на международното хуманитарно право, включително безразборна употреба на сила. Разбира се ние се ръководим от необходимостта да се предотврати вземането на заложници и да не се допуска блокада на населени места с цивилно население", каза руският външен министър.

А в кулоарите на срещата в Техеран Лавров заяви, че засилването на американското военно присъствие, което е в ход в Близкия изток, е пораждало риск от ескалация на конфликта между Израел и "Хамас“, предаде Франс прес. Той спомена изпращането от САЩ на военни кораби в Близкия изток и добави, че колкото повече една страна взима проактивни мерки от този род, толкова повече рискът, опасността от ескалация на конфликта е голяма. Лавров добави, че САЩ са вече сред страните, които се месят най-много в този конфликт.

Но той също така заяви, че действията на Вашингтон, както и тези на ЕС са необходими, за да се постигне дипломатическо уреждане на конфликта. "Трябва да действаме въз основа на колективния потенциал на страните от региона и на ЕС, и вероятно на САЩ, и е трудно да минем без тях“, допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини