23 Октомври, 2023 21:21 1 509 7

Преговори между Армения и Азербайджан, Иран е домакин

  • иран-
  • домакин-
  • преговори-
  • мир-
  • армения-
  • азербайджан

Срещата е за установяването на мир в Южен Кавказ

Иран бе днес домакин на преговори между външните министри на Армения и Азербайджан, като посочи, че е предоставил на двете страни възможността да постигнат мир в Южен Кавказ, след като силите на Баку миналия месец си върнаха контрола върху сепаратисткия регион Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е първата среща между министрите Арарат Мирзоян и Джейхун Байрамов след светкавичната офанзива на азербайджанската армия в Нагорни Карабах на 19 септември.

На преговорите в иранската столица присъства и външният министър на Русия Сергей Лавров, както и турският му колега Хакан Фидан.

"Налице е историческа възможност за всички страни в региона. Войната в Южен Кавказ приключи и е време за мир и сътрудничество", заяви ръководителят на иранската дипломация Хосейн Амирабдолахиан. "Присъствието на външни страни в региона не само няма да реши проблемите, но и ще усложни ситуацията", допълни той. Ройтерс отбелязва, че Амирабдолахиан визира САЩ и ЕС, чиито ангажимент към постигането на мир подразни Русия.

Турският външен министър Хакан Фидан написа в социалната мрежа "Екс", че Анкара приветства днешните преговори и се надява, че те ще "дадат тласък на нормализацията и мирните процеси".

Освен това иранският външен министър изрази надежда, че в следващите срещи ще се включи и Грузия. "Надяваме се да станем свидетели на конструктивно и ефективно участие на Грузия в следващите срещи, посветени на обсъждането на въпроси, свързани с Южен Кавказ", заяви той, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър от своя страна заяви след преговорите, че конфликтът между Азербайджан и Армения до голяма степен е урегулиран, но засега остават още практически стъпки за пълното нормализиране на отношенията между страните, предаде ТАСС.

"И двете страни се съгласиха, че Карабах принадлежи на Азербайджан, а това беше основният нерешен проблем", посочи Лавров. "Сега разбира се все още има практически стъпки за пълното нормализиране на отношенията, на първо място - да се подготви мирен договор, да се очертаят границите и да се установят транспортни икономически връзки без никакви пречки, както беше договорено на срещите на президентите на Русия, Азербайджан и Армения", допълни той.

Участниците в дискусията са коментирали и ситуацията в Израел и Газа. "Нямаше как да не говорим за Палестина. Имаме много близки позиции, Русия не приема никакви прояви на тероризъм, на насилие в нарушение на международното хуманитарно право, включително безразборна употреба на сила. Разбира се ние се ръководим от необходимостта да се предотврати вземането на заложници и да не се допуска блокада на населени места с цивилно население", каза руският външен министър.

А в кулоарите на срещата в Техеран Лавров заяви, че засилването на американското военно присъствие, което е в ход в Близкия изток, е пораждало риск от ескалация на конфликта между Израел и "Хамас“, предаде Франс прес. Той спомена изпращането от САЩ на военни кораби в Близкия изток и добави, че колкото повече една страна взима проактивни мерки от този род, толкова повече рискът, опасността от ескалация на конфликта е голяма. Лавров добави, че САЩ са вече сред страните, които се месят най-много в този конфликт.

Но той също така заяви, че действията на Вашингтон, както и тези на ЕС са необходими, за да се постигне дипломатическо уреждане на конфликта. "Трябва да действаме въз основа на колективния потенциал на страните от региона и на ЕС, и вероятно на САЩ, и е трудно да минем без тях“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асирия

    7 2 Отговор
    И Армения и Азербайджан са част от Персийската Империя! Вън чалмите от Иран! Да живее Персия!

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 2 Факт си е

    4 9 Отговор
    Армения да се хване с Иран или Китай. С тия руснаци само се затърка
  • 3 Сомалийския пират

    0 13 Отговор
    Сметки без кръчмаря.
    Важното е сакво ще реши САЩ,въпреки заигравките на Армения с Русия,може да се смилят и да им помогнат да си върнат територията.
    Но,май пак се дупят на фалиРустан

    Коментиран от #6

  • 4 Македония

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асирия":

    Великиот Саше и обра лайката на Персия още миналата ера
  • 5 Марш от България

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асирия":

    Това е земя на траки!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кисело мляко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асирия":

    Тюрски лидери са основали повечето държави след падането на персийската империя и управлявали персийците хиляди години. Повечето държави след това се считат за тюрски на територията на днешен Иран. След това персийците почват да контролират държавата Иран. По тази логика персите са част от тюрски империи така ,че вън от там .