Отидете към основна версия

1 334 35

Олаф Шолц повтори: Берлин няма да спре подкрепата за Украйна

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • олаф шолц-
  • германия-
  • нато

Украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение, в което приветства факта, че Германия е надежден партньор на Киев и подчерта големия потенциал за двустранно икономическо сътрудничество

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц повтори обещанието на страната си за дългосрочна подкрепа за Украйна, включително и за възстановяването ѝ от руската агресия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Украйна наистина може да разчита на Германия", заяви днес Шолц, който взе участие в шестия Германско-украински икономически форум в Берлин. Той посочи, че германски компании се ползват с облекчения по отношение на държавните инвестиции и експортните гаранции.

Украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение, в което приветства факта, че Германия е надежден партньор на Киев и подчерта големия потенциал за двустранно икономическо сътрудничество. Зеленски предели отбранителния сектор като водещ приоритет.

Украинският премиер Денис Шмигал, който посети форума лично, наблегна и върху значението на съвместното предприятие между германския производител на оръжие "Райнметал" и украинската държавна компания "Укроборонпром".

По-късно през деня Шмигал написа в "Телеграм", че "Германия подготвя зимен пакет от помощ в размер на 1,4 милиарда евро, който включва и оборудване за противовъздушна отбрана", допълва Ройтерс.

Шолц и Шмигал повдигнаха и въпроса за използването на замразените руски активи за изплащане на репарации на Украйна. "Трябва да намерим начини да накараме Русия да плати за престъпленията и разрушенията в Украйна", написа Шмигал в "Телеграм".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: