Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 15:18 2 022 12

Ще смени ли Германия курса по отношение на миграционната политика

  • мигранти-
  • германия-
  • олаф шолц-
  • бежанци-
  • ислямска държава

Напоследък натискът върху федералното правителство по въпроса е все по-голям, но дори и в управляващата коалиция няма консенсус по отношение на политиката за миграцията

Ще смени ли Германия курса по отношение на миграционната политика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ограничаването на миграцията "не ни прави зверове", каза германският канцлер Олаф Шолц пред германското списание „Шпигел“ и призовава за депортации "в голям мащаб". Терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел и последиците от нея изтласкаха донякъде на заден план един вътрешен въпрос: миграционната политика. В интервю за "Шпигел" канцлерът Олаф Шолц вече е съвсем ясен по отношение на проблема.

"Най-накрая трябва да депортираме в голям мащаб онези, които нямат право да останат в Германия", каза политикът от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Тези, които не могат да се позоват на основания за закрила и нямат изгледи да останат, трябва да напуснат, каза той. "Трябва да депортираме повече и по-бързо“, заяви той.

Шолц смята, че социалната държава е в опасност, ако имиграцията остане неограничена. "Който иска неограничена имиграция, трябва да бъде достатъчно честен, за да каже, че тогава няма да можем да поддържаме социалната си държава такава, каквато е днес."

Той заяви, че правителството има отговорността "да осигури функционирането на нашата държавна система". Това включва и "известна твърдост". Ограничаването на имиграцията "не ни прави нехуманни", подчерта канцлерът.

Той описа по-рестриктивна линия при справянето с "незаконната миграция". Има бежанци, които имат право на убежище, например защото са политически преследвани - и независимо от това Германия е зависима от миграцията на работници. От друга страна обаче “тези, които не принадлежат нито към едната, нито към другата група, не могат да останат при нас. Това е причината, поради която ограничаваме незаконната миграция към Германия - твърде много хора идват", подчертава Шолц. Това изисква "цял пакет от мерки", включително защита на външните граници на Европа и по-строг контрол по границите със съседните европейски държави.

Министърката на вътрешните работи Нанси Фезер (също от ГСДП) дълго време се противопоставяше на граничния контрол по вътрешните граници, но накрая промени мнението си, отбелязва германската телевизия „Тагесшау“.

Според нея федералното правителство иска да приеме законопроект, който ще засили практиката на депортиране. Тя призова за по-бърза депортация на мигранти с отхвърлени молби за убежище.

„Всеки, който няма право да остане в Германия, трябва да напусне страната ни", каза Фезер пред вестник „Райнише пост“.

"Това е необходимо, за да можем да продължим да осигуряваме добре хората, които са намерили защита от войната и терора в нашата страна." Например, каза тя, на 1,1 милиона бежанци от Украйна е била предложена закрила. Фезер подчерта, че броят на върнатите обратно в родната им страна бежанци през тази година вече е с 27% по-висок, отколкото през същия период на миналата година. "Въпреки това трябва да предвидим разпоредби, с които да можем да прилагаме закона си по-последователно и по-бързо." За тази цел проектът предвижда "пакет от ограничителни мерки", каза тя. Това включва също така по-последователно и по-бързо депортиране и отстраняване на престъпници и опасни лица.

Напоследък натискът върху федералното правителство по въпроса е все по-голям, но дори и в управляващата коалиция няма консенсус по отношение на политиката за миграцията. По-специално „Съюз 90/Зелените“ са критикувани заради либералната си позиция, особено от Свободната демократическа партия.

"30 години след 1993 г. трябваше да сме научили, че запечатването, възпирането, депортирането не е миграционна политика, а програма за стимулиране на расизма и десните радикали, каза политикът от партията на „Зелените“ Юрген Тритин в платформата „Екс“. Свободните демократи обаче отхвърлиха критиката.

Ако Тритин обвинява канцлера, че идеите му за справяне с миграционната криза ще стимулират расистите и десните радикали, това е "просто неприлично", заяви Волфганг Кубицки от СвДП пред ДПА.

"Съветвам Зелените да не преиграват и да спрат да поставят канцлера в неудобни ситуации ", каза още той.

Наскоро Шолц се срещна и с представители на Християндемократическия съюз и на провинциите в канцлерството за разговори на най-високо ниво. До срещата на всички премиери на провинции с Шолц в Берлин, която ще се проведе на 6 ноември, предстои да бъдат намерени конкретни решения за това как да бъде овладян притокът на стотици хиляди бежанци към Германия. От началото на януари до края на септември 233 744 души са подали молба за убежище в Германия за първи път, което е с около 73% повече, отколкото през същия период на миналата година.

Преди началото на срещата по въпросите на миграцията федералните провинции и опозиционния Християндемократически съюз и Германският съюз на окръзите (Deutscher Landkreistag) призоваха всички мигранти в Германия задължително да работят.

"Всеки, който е здрав и не е инвалид, трябва да работи. Трябва да има задължение за работа", каза Райнхард Загер, председател на асоциацията, в интервю за вестник "Билд". Той също така изрази недоволство, че не е бил поканен на срещата на върха в канцлерството. "Ние не присъстваме на срещата на върха, не сме чули нищо от Шолц. Ние носим основната тежест, a не сме на масата за преговори. Спешно се нуждаем от подкрепата на 16-те премиери на провинции", каза той.

Канцлерът Шолц иска да прокара по-строг курс в миграционната политика, реакциите на неговата инициатива обаче са смесени, отбелязва „Тагесшау“. Ясният ангажимент на Шолц за повече депортации срещна одобрение, но и остри критики.

"Вместо да се присъединява към десницата, канцлерът трябва да се погрижи за повече достъпни жилища, значително повече пари за общините и за окончателното премахване на забраните за работа", написа лидерът на „Левите“ Янина Вислер в платформата „Екс“.

Изследователят на миграционните въпроси Руд Купманс от Хумболтовия университет в Берлин на свой ред смята искането на Шолц за неефективно. "Депортациите в крайна сметка се провалят не заради продължителността на процедурите, а заради липсата на документи, неясната самоличност, страните на произход, които не сътрудничат, и не на последно място - съдебните решения, които блокират депортацията", каза Купманс пред „Билд“.

Ето защо "единственият наистина ефективен начин е да се направи така, че хората, които не се нуждаят от закрила, изобщо да не идват в Европа". Това може да бъде постигнато единствено чрез възлагане на процедурите за предоставяне на убежище на трети държави.

По въпроса лидерът на ХДС Мерц говори за "неконтролирана и нерегулирана нелегална миграция във Федералната република“.

"Тази година трябва да стигнем до решения, така че тази неконтролирана и нерегулирана нелегална миграция във Федерална република Германия да спре след зимата", заяви Мерц.

"Това социалдемократическо десетилетие свърши, преди да е започнало", каза Мерц, визирайки неотдавнашните загуби на ГСДП на провинциалните избори. Мерц обяви, че ще вложи "цялата си енергия", за да гарантира, че ХДС ще спечели европейските избори през юни 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    9 0 Отговор
    Хм..
    Елате да видите децата на Германия, от смесените бракове на германци с имигранти- много са..
    Не ми е ясно какво ще бъде..
    Може пък да е и за добро..
  • 2 Най-голям принос за миграцията

    4 15 Отговор
    има Русия - войната в Сирия, гадориите на Вагнер в Африка и т.н.
    Генералът от румънското Сегуритате и
    шеф на неговото външно разузнаване по времето на Чаушеску генерал Пачепа казва:
    " КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм"!

    Коментиран от #5

  • 3 За укранците пишете

    9 0 Отговор
    Завишават изискванията към украинските бежанци.
    "Сваляме езиковата бариера по-ниско, време е да започнете работа“. Това изказване на германския министър на труда Хубертус Хайл бе адресирано към бежанците от Украйна и по-точно към тези в трудоспособна възраст. Казаното от министъра представлява на практика промяна на досегашната политика на германското правителство. Ден по-късно канцлерът Олаф Шолц фактически потвърди промяната на курса.
    От лятото на 2022 година бежанците от Украйна се ползват със специален статут в Германия - получават по-големи парични помощи от останалите кандидати за убежище, а имат и по-добри възможности за започване на работа. Към юни 2023 година около 480 000 украински граждани в трудоспособна възраст са получавали държавни помощи.
  • 4 Минувач

    17 0 Отговор
    Щв дойдат на акъла на Алтернатива за Германия, ама ще е късно.
  • 5 Да ти

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Най-голям принос за миграцията":

    кендзиньо в човката, мекакитко
  • 6 факуса

    10 0 Отговор
    ха ха а нас що ни обвинявахте бе наци,танте ги покани и каза,че ще се справите,арбайт арбайт
  • 7 лоза

    9 0 Отговор
    Баба Меркелица нали ги покани с отворени обятия? А сега искат да депортират бежанците. Германия,като Франция се напълни с бежанци,чудят се вече,какво да ги правят.
  • 8 Това го пиша от 2015г.

    7 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Трябва първо

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Това го пиша от 2015г.":

    да им се спрат социалните помощи и като огладнеят и почнат да крадат - както съм описал в 8. Държавите от които идват са със силно корумпирани правителства и могат да бъдат убедени, че ще получат помощи от ЕС за развитие на икономиките. Тогава тия държави ще си ги приемат с удоволствие, ако инвестициите са пропорционални на броя завърнали се в родината бежанци.
    Минаха 8 години и се оказа, че съм прав. Бях го написал 2015г. по повод поканата от Меркел донякъде на майтап използвайки думите "окончателно решение" измислени не от мен. В друг пост някой беше писал, че е много скъпо моето предложение, един куршум струвал $1. Това никой няма да го толерира, Хитлер ще изглежда като ангелче при такова решение. Ето какво му отговорих: Прекалено хуманно е с куршума. Да си отиде там откъдето е дошъл, да огладнее, да няма пиячка и наркотици, бардаци с бели жени, социални лелки да го настаняват в жилище, кредитни карти с редовно постъпващи средства, социални кухни, безплатно медицинско обслужване... Да се научи да работи защото иначе глад и мизерия, а ако не иска - да мре.
  • 10 Върхът на лицемерието

    9 0 Отговор
    е Германия. Правителството им е отпуснало средства на НПО да събират с кораби по Средиземно море емигранти (да не се удавят, не било хуманно) и ги карат в... Италия. Италианското правителство протестира, но му беше отговорено, че имало квоти за прием по целия ЕС. Да ги поканиш (Меркел) и после да ги водиш в съседа ... просто нямам думи.
  • 11 Баце,

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Това го пиша от 2015г.":

    Не, че не си прав, колкото и да е гадно. Абсолютно прав си даже.
    Но вече е съвсем късно. Ако не се започне да се реализира нещо подобно още от днес ни чака гражданска война в Европа в най близко бъдеще. Ако започне да се реализира от днес- гражданска война веднага.
    И ние българите по традиция отново сме откъм булката- разоръжихме се, разградихме се и се чудим на кого да се подложим най напред.
  • 12 Вал

    2 0 Отговор
    Емигрантите , който идват в ЕС /Германия/са голям проблем сега.ЕС трябва да е майка само за гражданите на съюза.Това му е силата.Европа трява да остане бяла.Не и трябват емигранти за работа , високоразрядни специалисти само, от трети страни.Движението на работна ръка вътре в съюза е желателна.
Новини по държави: