Отидете към основна версия

3 173 14

Израел: Реакцията на Китай е смущаваща

  • тайван-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • китай

Еврейската държава няма официални дипломатически връзки с Тайван, но Тайпе гледа на Тел Авив като на важен демократичен партньор

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският пратеник в Тайпе каза днес, че Тайван е "добър приятел", чиято подкрепа Израел е оценил, но реакцията на Китай спрямо атаката на "Хамас" е "смущаваща", съобщава "Ройтерс".

Израел няма официални дипломатически връзки с Тайван, но Тайпе гледа на Ерусалим като на важен демократичен партньор. Тайван бързо осъди нападението на "Хамас" срещу страната и предложи своята подкрепа и съчувствие.

Говорейки пред репортери в Тайпе, пратеникът на Израел Мая Ярон похвали силната подкрепа от правителството на Тайван, включително от президента Цай Инуън. "Тайван наистина е добър приятел за Израел и ние наистина оценяваме всичко, което получаваме. Поддържам тесен контакт с външния министър, мисля, че хората са много загрижени", обяви тя.

Китай осъди насилието и атаките срещу цивилни в конфликта и въпреки че неговият външен министър Ван И обяви, че действията на Израел са "извън обхвата на самоотбраната", той не назова "Хамас" в коментарите си.

В сряда Китай и Русия наложиха вето на натиска на САЩ към Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия по конфликта в близкия изток. Двете призоваха за "паузи" в битките, за да се позволи достъп на хуманитарна помощ, защита на цивилни и спиране на въоръжаването на "Хамас" и други бойци в ивицата Газа.

Ярон повтори разочарованието на нейното правителство от Китай, защото не e осъдил атаките срещу цивилни от страна на "Хамас". "Това всъщност е нещо, което е много обезпокоително относно Китай", изтъкна тя.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.

Свързани новини