Отидете към основна версия

2 811 79

Израел говори за създаването на зони за сигурност без араби вътре

  • газа-
  • западен бряг-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • зона за сигурност-
  • безалел смотрич-
  • араби

Еврейските окупатори през последните десетилетия грубо нарушават човешките права на арабите на Западния бряг

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските окупатори, които от десетилетия нарушават основните човешки права на арабите на Западния бряг, сега на нов глас говорят за места без палестинци.

Израелски министър призова за създаването на зони за сигурност без палестинци около израелските селища на територията на Западния бряг, предаде ДПА, съобщи БТА.

Целта е да се създадат "стерилни зони за сигурност около селищата" и пътищата за достъп до тях, за да се предотврати влизането на "араби", написа крайнодесният министър на финансите Безалел Смотрич в писмо, публикувано в платформата "Екс". Мерките имат за цел да възпрат нападенията срещу евреи и да засилят чувството за сигурност сред заселниците на фона на продължаващата война в Газа, която започна преди месец. Писмото е адресирано до министър-председателя Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант.

След масовите убийства на израелски граждани от бойци на ислямисткото движение "Хамас" на 7 октомври и последвалите ответни нападения на Израел в ивицата Газа и без друго напрегната ситуация на Западния бряг и в Източен Йерусалим се изостри. Според Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН насилието от страна на въоръжени еврейски заселници срещу палестинци също се увеличава. В края на октомври президентът на САЩ Джо Байдън говори за "екстремистки" заселници на Западния бряг и осъди насилието срещу палестинци, отбелязва ДПА.

През 1967 г. Израел завзе, наред с други територии, Западния бряг и Източен Йерусалим, където сега живеят над 700 000 израелски заселници. Палестинците, от друга страна, искат на тези територии да създадат своя независима държава със столица Източен Йерусалим.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.

Свързани новини