Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 11:23 3 998 48

САЩ са разочаровани от Нетаняху, притиснат е в ъгъла

  • израел-
  • сащ-
  • палестина-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • бенямин нетаняху-
  • джо байдън-
  • война-
  • хамас

Президентът на САЩ Джо Байдън притисна Бенямин Нетаняху да се съгласи на "тактически паузи" във войната

САЩ са разочаровани от Нетаняху, притиснат е в ъгъла - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че след края на войната неговата страна ще поеме за неопределен период отговорността за сигурността в Газа, а в Ню Йорк стотици еврейски активисти протестираха с искане за прекратяване на огъня, пише френският в. "Монд", предаде БТА в прегледа на печата.

Прогресивните американски еврейски активисти окупираха вчера Статуята на свободата в Ню Йорк, за да поискат прекратяване на огъня от Израел в ивицата Газа. Облечени в черни тениски с лозунги "Евреите искат прекратяване на огъня сега" или "Не от наше име", няколкостотин младежи разпънаха плакати с надписи "Целият свят гледа" и "Палестинците трябва да бъдат свободни" в основата на емблематичната нюйоркска забележителност.

В изявление на Института за близкоизточно разбирателство се настояваше за "прекратяване на геноцидните бомбардировки на Израел над палестинските цивилни в Газа". През последния месец американският мегаполис е разтърсван от произраелски и пропалестински демонстрации. Ню Йорк, където живеят около два милиона евреи и стотици хиляди мюсюлмани, засега избягва прояви на насилие, но напрежението е осезаемо, особено в университетските кампуси, отбелязва в. "Монд".

Президентът на САЩ Джо Байдън притисна Бенямин Нетаняху да се съгласи на "тактически паузи" във войната на Израел с "Хамас", докато израелските сили обграждаха главния град на Газа и провеждаха интензивни бомбардировки на обсадената ивица, пише от своя страна в. "Файненшъл таймс", като коментира телефонния разговор между двамата лидери. Байдън е заявил пред израелския премиер, че Вашингтон ще "продължи да се застъпва за временни локални паузи в бойните действия", заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, но добави, че обсъжданията продължават "и смятаме, че сме в началото на този разговор, а не в края му."

Разговорът се проведе в момент, когато палестински здравни служители съобщиха, че броят на загиналите в Газа е надхвърлил 10 000 души, и когато нараства международният натиск върху Израел да се съгласи на хуманитарно прекратяване на огъня. "САЩ са разочаровани от Нетаняху, но той е притиснат в ъгъла", гласи заглавието на британския в. "Телеграф".

Въпросът за израелския премиер е докога ще може да остане на поста си и дали председателят на Палестинската автономия ще го изпревари, смята изданието, което посочва, че Нетаняху се опитва да подкопае палестинското единство, като противопоставя един на друг двете най-могъщи организации: "Хамас" и палестинската автономия. Вместо да сключи сделка с палестинския президент Махмуд Абас, израелският премиер се опитваше да го отслаби на Западния бряг, като същевременно тихомълком подкрепяш "Хамас", като позволяваше в Газа да постъпват милиарди в катарски долари и иранско военно ноу-хау. Слабо е да се каже, че класическото "разделяй и владей", целящо да избегне дългосрочно уреждане на палестинския въпрос - което неизбежно би включвало компромиси от страна на Израел - завърши зле както за израелците, така и за палестинците.

Но за Нетаняху истинският удар тепърва предстои, смята "Телеграф". След посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън на Западния бряг, за да обсъди бъдещото управление на Газа, сега израелският премиер става обект на играта на "разделяй и владей". Ако не успее да се води преговорите с американците по въпроса за бъдещето на Газа, той ще загуби подкрепата на САЩ и на реалистите в крехкото си коалиционно правителство. Ако отстъпи дори и нанометър, крайно десните екстремисти, на които разчита, ще го изоставят или дори ще се обърнат срещу него, пише британското издание.

Най-малко 37 журналисти и служители на медиите са сред убитите от началото на войната между Израел и "Хамас", съобщава от своя страна в. "Вашингтон пост", като цитира изявление на Комитета за защита на журналистите. 32 палестински, четирима израелски и един ливански журналист са били убити от 7 октомври насам. Още на 27 октомври израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха пред информационните агенции Ройтерс и Франс прес, че не могат да гарантират безопасността на техните журналисти, работещи в ивицата Газа, припомня американското издание.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Апхо

    12 3 Отговор
    Що за заглавие?? Няма общо със статията
  • 2 Aлфа Bълкът

    20 3 Отговор
    Не им вярвайте, протестират защото не им се живее в кочината Близкия Изток, а животът им ще стане ад като ги подкарат ислямистите в Запада.

    Коментиран от #15, #37

  • 3 Бай Вълчан

    39 3 Отговор
    Скот Ритър: Израел ще загуби войната с Хамас.
  • 4 Циркаджиите от Демократическата

    33 0 Отговор
    партия сега се мъчат да замажат кретените на Блинкен и Бай Дън....Настоящият президент на САЩ Джо Байдън отстъпва по рейтинг на основния си съперник на предстоящите избори Доналд Тръмп в 5 от 6-те ключови щата. Това показват резултатите от социологическо проучване, поръчано от The New York Times....
  • 5 Моля, моля....

    32 0 Отговор
    в Ню Йорк "стотици" еврейски активисти протестираха с искане за прекратяване на огъня, пише френският в. "Монд"......не са стотици а хиляди и само равините бяха 38 !!!
  • 6 Адолф

    23 0 Отговор
    ...Е, не бях ли прав...?
  • 7 Демократ

    5 4 Отговор
    Окраинчета 8 човека от възраждане са в общинския плюс бсп и герб които също са с русия. Така че ако ще кмет да е петков пак ще го .....
  • 8 Българин

    2 31 Отговор
    Русия загуби войната

    Коментиран от #48

  • 9 Българин

    2 23 Отговор
    Ботоксното джудже е в ужас
  • 10 Дон Козъ

    33 2 Отговор
    Нормалните хора протестират срещу избиването на невинни деца в Газа. Според управниците на Израел е нормално да изтрепеш всички 2 милиона души до крак в ивицата Газа за да унищожиш организация от 50 хиляди бойци. От този начин на мислене света е отвратен, да не говорим, че вече има много сериозни съмнения за цялото нападение на 7 октомври дали не е допуснато нарочно от отиващия си от власт Нетаняху и неговата шайка главорези. Няма как една от най-технологично напредналите армии с такива камери и радарни станции на всеки 100 метра по границата на Газа да неможе да реагира над 6 часа на атаката.

    Коментиран от #14

  • 11 О...

    4 10 Отговор
    В Ню Йорк не евреи , а ляволибераснка сорс.овска из.мет. Мисля, че за никого вече не е тайна че "еврейна" Сорос финансира анти Изрелска про хамасовска пропаганда. ХОРА МИСЛЕТЕ

    Коментиран от #18

  • 12 Българин

    2 22 Отговор
    Ватниците са сбирщина деморализирани социопати
  • 13 Българин

    2 20 Отговор
    Рублите стават само за разпалки

    Коментиран от #27

  • 14 О...

    4 15 Отговор

    До коментар #10 от "Дон Козъ":

    И откога за вас арабите-русофили тези соросо.иди станаха нормални хора

    Коментиран от #21

  • 15 Майк Помпео

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    Същинска кочина е в Дубай! Така ли Вълчо!?Друго си е в райската градина!

    Коментиран от #36

  • 16 Българин

    2 22 Отговор
    Скоро гражданска война в блатото русия

    Коментиран от #19

  • 17 Българин

    1 18 Отговор
    Копейките свалиха ушанките и нахлузиха чалмите

    Коментиран от #28

  • 18 Какво

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "О...":

    ви обрна вижданията така !?Довчера Шарош ви беше пътеводна светлина!

    Коментиран от #39

  • 19 А място

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    на колесника на НАТО ЕЪР запази ли си?!
  • 20 Българин

    1 18 Отговор
    Да си русороб е психично заболяване по ТЕЛК

    Коментиран от #24

  • 21 Аааа

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "О...":

    сбърка щата!Окончателно се чудите кого да хапете !

    Коментиран от #22

  • 22 Въх

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Аааа":

    Не хапем бе, само благославяме и анатемосваме
  • 23 Виц

    14 0 Отговор
    Кеворк и Моше разговарят.Кеворк към Моше...Слушай,не мога да си отговоря сам от години на един въпрос.Вие ,в Израел сте горе,- долу колкото нас ,като население.А командвате навсякъде,в цял свят! Как става този номер? Моше ехидно се подсмихнал и казал: В грешка си приятел.Както са в огромна грешка,и милиард други по света.Израел е главният ни офис.Другото е филиали!
  • 24 любител

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    в грешка си по скоро си направо за лудница ако си наду-н на краварското посолство. хахаха
  • 25 Богоубииците се били защитавали като

    17 0 Отговор
    убивали жени и ДЕЦА ! Наглост еврейска ! И докато Нетаняху се обяснява като ученичка , неговите подчинени продължават да бомбардират гъсто населените райони с цел да убият колкото се може повече ПАЛЕСТИНЦИ ! Един човек 1943г-1944г е бил прав за евреите ......
  • 26 Бай Лисан

    10 0 Отговор
    Де Менцио вика на Яхуяху: трай бе пич, сега нема кинти, само да се оправя с оня зеления келеш, после има една хънта-мънта да се фиксира, Монсанто, и после си ти. Така че, засега на дувара на реването и чакайте.
  • 27 любител

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    хахаха голям смях отвори си очичките.в най скоро време зелените гущерчета ще се използват само за тапети на тоалетните. хахаха
  • 28 любител

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    до кога ще цапаш и излагаш името българин след като явно не си такъв бе бокл-к.

    Коментиран от #33

  • 29 Колко пъти

    11 2 Отговор
    Трябва да напомням че Израел не воюва с хамас тъй като Хамаз е партия която спечели управлението на ивицата Газа чрез избори на практика Израел войвода с палестинския народ в ивицата Газа

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Израел

    2 12 Отговор

    До коментар #29 от "Колко пъти":

    воюва с врагове, които искат да го унищожат. Кой според вас няма да се защити при такива обстоятелства? Никой не воюва срещу народи, но обикновено те плащат сметката за техните водачи.

    Коментиран от #38, #40

  • 33 Много

    0 11 Отговор

    До коментар #28 от "любител":

    са забавни копейките, когато се правят на българи.
  • 34 Хаберий

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хаберий":

    Защо ме триеш в 31??? Кое не е вярното, кое е обидното, освен за целия ни народ???!
    Тая история нашите "началници" естествено не знаят. И ходят на колене пред "големите" началници, целуват им безропотно ръка без да знаят, че трябва да се случва обратното. Защото в тяхното начало, ние сме им били техни началници и създатели. Неуки неудачници ни управляват. Стига вече предатели на власт!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Aлфа Bълкът

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Майк Помпео":

    Кажи ми Дубай, кажи ми Гърция и разбирам
    ниските страсти които те правят щастлив.
    А евреите как си ги представяш да живеят там?
  • 37 плевен

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Aлфа Bълкът":

    Първо : предатели има навсякъде. При евреите- също.
    Второ: тези дори нямат собствено мнение. Те играят по свирката на Демократите. Също като нашите Евроатлантици. Гледаш го всекип ден по новините и от България.
    Много ми се иска да кажа на нашите ревльовци да поживеят една седмица с палестинци и тогава да си дават мнението. Опитай да си подложиш едната буза, и те ще те разпорят от горе до долу.

    Коментиран от #46

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 М да

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "Какво":

    За разлика от русофилската из.мет която в нарушение на втората Божа заповед се кланя на измислен кумир кой знае защо обявавайки го за Консерватор и Християнин, въпреки че е разведен, има незаконни деца от различни наложници, използва шамани и практикува сатан.ински ритуали като това да се къпе във вана от кръв на марали, та за разлика от тая из.мет има и нормални хора с консервативни убеждения който не сме русо.роби.

    Коментиран от #45

  • 40 Колко пъти

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Израел":

    Израел има право да се защити но той не воювал с Хамаз а с палестинската автономия
    Все едно да кажем че партията ли код на Израел воюва срещу Хамаз Ами няма да е коректно
  • 41 Колко пъти

    3 0 Отговор
    Израел има право да се защити но той не воювал с Хамаз а с палестинската автономия
    Все едно да кажем че партията Ликуд на Израел воюва срещу Хамаз Ами няма да е коректно
  • 42 а от другия клоун от бункера дето иска$$

    8 0 Отговор
    САЩ са разочаровани от Нетаняху, притиснат е в ъгъла
  • 43 Моше

    4 0 Отговор
    Аз пък съм против мира и искам да има войни насекъде и ше снабдявам всички с пари и оръжия
  • 44 Демократ

    5 0 Отговор
    Не знам дали Слийпи Джоу може да притиска Нетаняху.Спред думите на Нетаняху той решава и той диктува какво се случва и ще се случи в Американския конгрес.Ами сега?
  • 45 Тити

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "М да":

    В кръ вта ти няма да се къпя но може да поизлъскам обувките си след няколко шуу таа,шоро Шо дна массс тиийооо!
  • 46 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "плевен":

    Боли ме за евреите и палестинците, но момента е идеален да се отворят очите на хората и да спре тази лицемерна толерантност към евреите, която ограничава свободата ни.
    Все някой им виновен, все някой им е длъжен, АЙДЕЕЕ, цял свят ги видя какви са престъпници!
  • 47 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, който подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
  • 48 Съвпадение

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    По Виктор Юго: Убиват един народ. Къде? В Близкия Изток. Има ли свидетели този факт? Един свидетел, целият Свят. Виждат ли го атлантическите правителства? Не.