Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Октомври, 2023 15:24 2 563 28

Хамас в Москва: Какво цели Кремъл?

  • хамас-
  • израел-
  • русия-
  • владимир путин-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • иран-
  • леонид брежнев-
  • палестинци-
  • москва

Руската диктатура активно играе ролята на защитник на палестинците

Хамас в Москва: Какво цели Кремъл? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин продължава да използва активно в свой интерес последствията от нападението на Хамас срещу Израел. Руските дипломати приеха в Москва делегация на ислямистката групировка, призната от редица държави за терористична. Тя беше оглавена от члена на Политбюро Муса Абу Мурзук, основен международен представител на терористите.

Хамас и иранци на гости на Путин

Още новини от Украйна

Палестинският гост заяви пред руските държавни медии, че в очите на Хамас всички взети заложници са израелци, независимо какви други паспорти имат. Предстои да разберем дали това се отнася и за заложниците, които имат руско гражданство. Възможно е Путин убедително да помоли представителите на Хамас да ги освободят, за да може след това да каже: "Виждате ли – това не са терористи, а напълно адекватни хора, с които може да се постигне договореност. Трябва само да се поддържа постоянен контакт с тях, както прави Русия". Общо-взето в този дух бе изявлението на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на коментара на израелските власти, възмутени от приема на терористите в Москва.

Едновременно с делегацията на Хамас в Москва пристигна Али Багери Кани, заместник-министърът на външните работи на Иран. Иран заедно с Катар е основна опора на Хамас. Техеранският гост е провел преговори с Абу Марзук и неговите хора, а това прави още по-вероятна версията за опита да се постигне договореност за "жест на добра воля" от страна на Хамас.

По този начин Москва губи трайно общественото мнение в Израел, но Путин очевидно не се безпокои от това. Той сега има други задачи. Това е демонстрация на влиянието на Москва в Близкия изток. Предоставяйки възможност за среща на иранския дипломат с Хамас, Кремъл показва колко доверени отношения поддържа и с Техеран, и с палестинските ислямисти. т.е. - трябва да се съобразявате с нас.

Според заветите на Брежнев

Освен това откровено пропалестинската позиция на Кремъл е предназначена да вдигне авторитета на Путин в очите не само на арабските лидери, но и в целия т.нар. "глобален Юг" (бившия "трети свят"). Днес руският режим експлоатира не само антиамериканизма, но и зле прикрития, а понякога и съвсем неприкрит антисемитизъм в много държави от Азия, Африка и Латинска Америка.

Путин и Лавров буквално възраждат образа на Москва от епохата на Леонид Брежнев и Юрий Андропов – главния покровител и спонсор на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и други "национално-освободителни движения" с ясно изразена антизападна насоченост. За разлика от 70-те и 80-те години обаче днес марксистите ленинисти от типа на Народния фронт за освобождение на Палестина са малко и не са особено влиятелни. Следователно сега трябва напук на Запада да бъдат поддържани силните в момента ислямисти.

Кремъл залага на левите

Що се отнася до марксистите, то съдейки по мощната вълна от демонстрации на солидарност с Газа (а по същество с Хамас), те никак не са малко в западните университети и неправителствените организации. След нахлуването в Украйна през февруари миналата година Путин и неговото обкръжение видимо пренасочиха вниманието си от десните на Запад, на които внушаваха представата за Русия като въплъщение на традиционните ценности, към левите. Те често ненавиждат Америка, НАТО и Израел като "империалистически", "хегемонистки" и "патриархални" образувания. Руският режим с удоволствие им приглася. Не може да бъде изключено и работата да не се ограничава само с общността във възгледите - няма да се учудя, ако се окаже, че Москва оказва на съюзниците отляво точно такава материална помощ, каквато оказваше навремето на Марин льо Пен.

На руския режим засега му върви. Израелското ръководство изглежда нерешително и без ясен политически план в новата ситуация. Американците се опитват да се задържат на два стола – поддържат израелците, но същевременно се стремят да потушат гнева в арабските страни и в другите държави от глобалния Юг. На този фон Путин отново може да демонстрира решителност и ясна позиция, което при това не му струва почти нищо. Но ако Израел и САЩ преминат към по-решителни действия против Иран и неговите съюзници, на Москва ще ѝ се наложи да разчита на собствените си сили. Имайки предвид войната срещу Украйна обаче, може да се окаже, че Путин няма ресурси за ефективна защита на приятелите от Техеран и Газа.

Автор: Константин Егерт


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Терорист

    21 40 Отговор
    С терористи се събира

    Коментиран от #4

  • 2 авраам

    36 12 Отговор
    Е та няма да защитава евреите - последователи на фюрера
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не е за пръв път

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Терорист":

    Рейгън беше поканил муджахидините в Белия дом и ги беше сравнил с Founding Fathers.
  • 5 Свобода за Палестина

    33 13 Отговор
    Хамас не са терористи.

    Коментиран от #8, #16

  • 6 Масковия е фа'ши'стк'а джамахирия

    17 25 Отговор
    Те гърмяха,палеха и превръщаха Черквите в конюшни!
    Блатниците са ПРОКЛЯТИЕТО ЗА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.
    ФАКТ
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 2 Отговор
    Дано Наделее Разумът
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хамас

    11 1 Отговор
    Май ще има палестинска държава и ке требве да прекъсна емиграцията - това е добрата новина ,а лошата е че ке има много работа!!!!
  • 10 Инна

    14 7 Отговор
    военният комисар Херман Куликовски отговаря: "Интересно е да наблюдаваме виковете на отделни хомункули относно пристигането на делегацията на ХАМАС в Москва. Първо, не виждам причина да не приемаме забранения от нас ХАМАС. За да постигнем мир в Близкия изток и особено в името на интересите на Русия, можем да приемем когото пожелаем в столицата. На второ място, Израел подкрепяше Украйна, включително изпращайки инструктори в тази все още не забранена, но дълбоко терористична държава —Спомням си, че момичетата под формата на ИД като цяло много искрено спяха "Чорвона Калина". Ние, за разлика от Израел, не изпращаме оръжие и инструктори на Хамас".

    Коментиран от #11

  • 11 Инна

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Инна":

    Хамас не запрещён в РФ.
    Девушки из Цахал, а не из ИГ
  • 12 !!!?

    21 17 Отговор
    Хамас в Москва - новият Коминтерн под мотото: Терористи от всички страни съединявайте се !!!?

    Коментиран от #17

  • 13 Никой

    4 11 Отговор
    Дошли са да разпуснат малко в обятията на 72 руски девици. Зер там горе може да ги очакват 72 неопетнени.
  • 14 Никой

    4 17 Отговор
    Русия е възглавила " кръстоносен поход " срещу свободния свят. Днес диктаторите от целия свят си взаимодействат . Организираха си " Диктаторски интернационал " Помагат си политически и икономически. Вижда се руската следа в нападението на Израел.
  • 15 Някой си...

    7 9 Отговор
    Ко правели терористите от Хамас в Москва..ми много ясно- отишли са пак да просят пари и да купят оръжие..само че докато се върнат/ако изобщо имат намеремие да се връщат/вГаза, дали ще е остнал някой, който да носи това оръжие..силно се съмнявам..
  • 16 пенсионерът

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Свобода за Палестина":

    Ти не си добре.
  • 17 пенсионерът

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Много точно
  • 18 Наблюдател

    8 15 Отговор
    Нещата са зловещи! Всяко забавяне на сухопътната операция, дава възможност на враждебни сили по света да използват СМИ за критики по държавата Израел. Време е за широко мащабна стратегическа операция на цялата територия на Газа. Няма друго положение! Нещата са повече от зловещи! Ужасни! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 7 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по мирни хора, кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Тити

    6 7 Отговор
    Едни терористи отиват при други терористи
  • 20 Пиночет

    2 6 Отговор
    Палячовци отишли при други палячовци!
  • 21 Смърт за евреина

    2 2 Отговор
    о/ о/ о/
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мария Атанасова

    3 1 Отговор
    Пиша всякакви лъжи за Русия, защото ми плащат толкова добре! Мога да измисля лъжи по всякакви теми. свържете се с нас!!! Парите не мириша
  • 25 Константин Эгер

    0 2 Отговор
    Пиша всякакви лъжи за Русия, защото ми плащат толкова добре! Мога да измисля лъжи по всякакви теми. свържете се с нас!!! Парите не мириша
  • 26 Ххх

    0 1 Отговор
    Нищо не цели нямат толкова мозък.
    Просто се правят на интересни.
  • 27 И аз да кажа

    1 1 Отговор
    Ама нали треби нацистите в Украйна, как се вързва с антисемитизма? Това русо.любите, сте много залутани
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания