Отидете към основна версия

4 665 28

Повече от 100 британски компании признаха, че помагат на Русия

  • санкции-
  • компании-
  • великобритания-
  • русия-
  • война-
  • украйна

Един от компонентите на компанията FTDI беше открит в руски танк близо до Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

127 британски компании доброволно са докладвали на правителството на Обединеното кралство за нарушения на санкциите срещу Русия. Това съобщи Financial Times, позовавайки се на отговора на Министерството на финансите на Обединеното кралство.

Изданието отбелязва, че за компаниите, които признават нарушения и сътрудничат на разследването, британските власти намаляват глобите. Източник на Financial Times, близък до Службата за прилагане на финансовите санкции, каза, че агенцията не се опитва да наказва „неоправдано“ компании за грешки и взема предвид различни смекчаващи фактори.

Компаниите могат да получат предупреждения, глоби или наказателно преследване за нарушаване на санкциите на Обединеното кралство. Например компанията Future Technology Devices International (FTDI) от Глазгоу е продала на Русия полупроводници на стойност над $280 хиляди в течение на една година, включително микрочипове. Един от продуктите на компанията беше открит в руски танк близо до Киев през март 2022 г. Британските власти обаче не признаха това за нарушение на санкциите.

Обединеното кралство наложи санкции на повече от 1600 лица и компании от началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: