Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Октомври, 2023 23:00 3 025 67

Тръбите с руски газ: Чии интереси защитава Радев

  • руски газ-
  • българия-
  • русия-
  • румен радев-
  • ес-
  • украйна-
  • санкции-
  • война-
  • кремъл-
  • енергетика

За първи път българската държава действа твърдо срещу руската газова политика

Тръбите с руски газ: Чии интереси защитава Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Българските президенти от най-новата история често са използвали гарантираното им по Конституция право на вето върху законодателни решения и възможността да сезират Конституционния съд (КС). Но никой не е бил така активен, както настоящият държавен глава Румен Радев, сезирал десетина пъти КС за мандат и половина, а на няколко пъти е искал и тълкуване на норми от основния закон - било заради търговски споразумения на ЕС като СЕТА или друго.

Още новини от Украйна

В два от случаите, в които президентът е сезирал КС, става въпрос за енергетика и запитванията са свързани все с руски енергийни интереси - и все за промени в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Какво твърди Радев

От “Дондуков” 2 от вчера искат да бъдат обявени за противоконституционни законови разпоредби, които въвеждат такса от 20 лева за мегаватчас за вноса и преноса на руски газ през България. Срещу т.нар. енергийна вноска, която трябва да плаща руската държавна компания “Газпром“ - освен неизменните транзитни такси, възроптаха и Унгария, и Сърбия, и Северна Македония заради опасения от поскъпване.

По-рано през август президентът пак се обърна към КС заради “прибързаното” решение за прекратената концесия на “Лукойл” за пристанище Росенец, което вече се оперира от държавата. На фона на твърдата политика на правителството и парламентарното мнозинство спрямо руските компании “Лукойл“ и “Газпром“, Румен Радев се опитва да разпали страхове с изявления, че действията на управляващите ще предизвикат недостиг на горива, че щели да създадат непредвидима среда за бизнеса и да фалират държавни енергийни компании като “Булгартрансгаз”.

Енергетиката - червена линия

Няма съмнение, че енергетиката е червената линия, която разделя настоящите обитатели на “Дондуков“ 1 и “Дондуков“ 2. Ден преди да атакува в Конституционния съд таксата за “Газпром“, държавният глава критикува обявения от правителството проект за Седми блок на АЕЦ “Козлодуй“, който ще се прави с реактор АР-1000 на американската “Уестингхаус“. „Явно ще се изгражда като магистралите - на тъмно“, каза Радев, въпреки че стартът тепърва предстои. Затова пък съвсем непрогледен е 13-годишният договор, сключен по време на служебната власт на президента с турската държавна компания “Боташ“.

Радев не е първият президент, изкушен от енергетиката - или по-скоро от руската енергийна подчиненост. На един негов предшественик, също изкарал два мандата, му беше къде по-лесно. Освен че сглоби с руския президент Путин “Голям шлем“ от три енергийни проекта, изгодни за Русия, Георги Първанов и кабинетът на БСП, НДСВ и ДПС нямаха разнобой за тези приоритети. Следващият държавен глава Росен Плевнелиев подкрепи правителството на Бойко Борисов за спирането на АЕЦ “Белене“, а газопроводът “Южен поток“ и нефтопроводът Бургас-Александруполис вече бяха отпаднали от Путиновия шлем.

Тръбите са български, таксите - също

Но какво оспорва Румен Радев? Правото България да наложи такса на стока от страна извън ЕС, каквато е руският газ, която се пренася през българска територия и българска инфраструктура. За първи път българската държава действа твърдо срещу руската газова политика, задължавала я години наред да плаща едни от най-високите цени на синьото гориво, доказано с разследване на Европейската комисия срещу “Газпром“. А срещу това получаваше едни от най-ниските такси за пренос на руски газ.

В световни и български медии вече се появиха коментари, че енергийната такса от 20 лева на мегаватчас цели да накара управляваните от проруски правителства Унгария и Сърбия да потърсят нови източници на газ, в т.ч. втечнен - освен отрицателния ефект върху печалбите на “Газпром“, с които се финансира войната в Украйна. Заради руската агресия още през март миналата година ЕС обяви плана си REPowerEU, чиято цел е да елиминира зависимостта от руския газ, въглища и петрол до 2030 г. и за първи път българско правителство прилага неколеблива политика в тази посока.

Точният момент

България, през която минава втората тръба на газопровода “Турски поток“, се оказва особено значима за пътя на руския газ към Европа заради спрения “Северен поток“, а също и заплахата да бъде спрян транзитът през Украйна. Министърът на финансите Асен Василев, който определи като “срам за президентската институция“ сезирането на КС, съобщи, че таксата се събира от 13 октомври по методика на митниците. Първите постъпления се очакват на 14 ноември, а разчетите са за годишни приходи от близо 2,5 милиарда лева. В Брюксел премиерът Николай Денков съобщи, че в Европейската комисия разглеждат информацията от България за таксата и никой не е казал, че не е правомерна. Акад. Денков коментира, че с този свой акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси.

Строителят на “Турски поток“ Бойко Борисов избегна коментара за действията на президента, но изтъкна колко прозорливи са били от ГЕРБ навремето с тази тръба, тъй като са дали на “българския народ инструмент не само да печели, но и да влияе на геополитическите събития на Балканите“. Българската врата за руския газ ще остане отворена, ако пътят му през воюваща Украйна бъде затворен - заради което и беше изграден газопроводът, пуснат година преди Русия да нападне. През този газопровод и турската държавна компания “Боташ“ ще транзитира (руски) природен газ за пазарите в ЕС на база “президентския“ договор - от който, ако реши да се измъкне, “Булгаргаз“ ще трябва да плати неустойки за 3,8 милиарда лева и ще фалира.

В съответствие с Конституцията?

Действа ли президентът така, както повелява основният закон - за единение на нацията и укрепване на държавността? Няма как да бъде питан Конституционният съд. Впрочем, парламентът е в дълг към КС, тъй като вече година и половина не избира двамата конституционни съдии от квотата си и КС заседава в непълен състав от 10, вместо 12 членове. За този избор дори не е необходимо квалифицирано, а обикновено мнозинство.

Що се отнася до българската държавност, тръбите с руски газ никога не са я укрепвали.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 6 Отговор
    Политиците Защитават Само Техните Си Интереси
  • 3 ИСТИНА Е

    39 57 Отговор
    Радев е най великият политик от 35 год. До сега.

    Коментиран от #57

  • 4 На Кремъл, чии!!!

    48 31 Отговор
    Наши интереси ли защитава, според вас?
    Пренасяме му газ, без пари, по тръба построена с наши пари, през наша територия, и Радев за десет евро на ХИЛЯДА КУБИЧЕСКИ МЕТРА такса превоз вдигна олелия до небесата. Пари които са нищожни , но поне са нещо.

    Коментиран от #21, #64

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Батее...

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "Истински Българин!":

    Мисленето не е , като да тичаш маймунски по паветата ! Не е твоето...

    Коментиран от #10

  • 8 Слава Украине. Героям слава.

    41 29 Отговор
    Мечтата на позорния фатмак, руски шпионин и предател на майка България е да бъде генерал-губернатор на Задунайска губерния.

    Коментиран от #65

  • 9 Чий е Крим? А фатмака чий е?

    32 16 Отговор

    До коментар #5 от "Истински Българин!":

    Руски разбира се. А ти не бъркай българин с московлия.
  • 10 Извинете

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Батее...":

    Не беше за Вас! Сбърках.
  • 11 Батее...

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Мисленето не е , като да тичаш маймунски по паветата ! Не е твоето...
  • 12 Коментар

    27 36 Отговор
    Сърбите и унгарците сега като спрат газа заради високи цени и един лев няма да взимаме.Кирчо каза,че точно това е целта.
    Те ще ни скарат по заповед на посолствоТО със съседите,после ще заминат на острови както казаха на онзи запис,а на нас ще продават оръжия.
    Радев защитава българските интереси,а онези на посолствоТО.Даже в ЕС са против това тяхно решение.Като нищо може държавата да осъдят,а после кой ще плаща?Е,няма да плащат политиците,а ние обикновените хора...

    Коментиран от #56, #61

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 12343211

    4 1 Отговор
    Бумеранг... Ама нали да напишем нещо.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Калитко

    14 13 Отговор
    Абе, защо бюджета на България се формира на инвестиционната политика на Лукойл и Газпром!?
    Защо, ако Росатом "умре" утре, ние на другия ден сме на тъмно!? Защо, ни продавате като скрап и по непригодност!? Не е така! "Вие" сте ни антиреклама, вредни и опасни!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хохо Бохо

    31 26 Отговор
    Радев е предател!
    Въпросът "Чий интереси защитава Радев" е безсмислен...
  • 19 Защитава ИНТЕРЕСА

    22 31 Отговор
    На Държавата !

    Коментиран от #49

  • 20 Мирослав

    26 36 Отговор
    Долу мръсните фашистки ръце от нашия президент!

    Коментиран от #25, #46

  • 21 Това е безспорен

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "На Кремъл, чии!!!":

    Факт
  • 22 9689

    8 2 Отговор
    И патка не би мислила така.......
  • 23 Ванко шемета

    3 8 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 24 Рублен кРадеффф

    29 20 Отговор
    Това е антибългарския президент/ не заслужава главна буква/. Той е слуга на Кремъл и Слънце-Ориент.
  • 25 Ами

    21 14 Отговор

    До коментар #20 от "Мирослав":

    Може да е ваш, но не е на българите.

    Коментиран от #66

  • 26 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    4 4 Отговор
    НА ТИЯ ДЕТО ПИШАТ...
    «НАЖМИТЕ КРАСНАЯ КНОПКА»......
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "Не те":

    Олигаро мафия ни Управлява
  • 29 Урюрвкос

    13 14 Отговор
    украински хранилища за 30 млрд куб км газ вече са американски, целта е между РФ и ЕС да има посредник. На Русия и дреме колко ще плаща крайния потребител важното е тя да си получава заложената в бизнес плана печалба. Сутрин когато си пържим на ел котлона две яйца автоматично попълваме американската данъчна система към това плащане ще се прибави и топлото от руска газ.
  • 30 Рада

    19 12 Отговор
    Е руско мекере
  • 31 Гергов

    9 13 Отговор
    Това е нашия президент
  • 32 патето Яки

    14 17 Отговор
    ще фалират Булгартрансгаз като не може да събере таксата и ще я заменят наши частници....... подобно фалираха КТБ като задължиха всички държавни предприятия да се преместят парите в други банки.....и Лукойл е на мушката да го затворят и лапне фирма на посолството.......Президента е истински президент а не поставено магаре

    Коментиран от #53

  • 33 патето Яки

    11 11 Отговор
    ясно дойче зеле манипулира
  • 34 патето Яки

    8 1 Отговор
    за 2022г България е получила 300млн транзитни такси за турския паток

    Коментиран от #54

  • 35 Дивергент

    11 7 Отговор
    Първо,до скоро се твърдеше,че енергетиката е част от националната сигурност на всяка държава.Според журналистката това твърдение е спорно по политически,не по икономически причини.
    Второ,никак не е странно,че ЕК не категоризира таксата,наложена от правителството ,като неправомерна,предвид цялостната антируска политика на ЕК.Трето,журналистката умишлено споменава Конституцията,а в случая става дума за търговски договор за пренос на газ,в който би трябвало предварително да са договорени такси за пренос.Четвърто,ако България бъде осъдена за нарушаване на условията по сключения договор ЕК няма да плаща,а българския данъкоплатец.Пето,какъв газ транзитира ,,Боташ",ако тръбата се пълни с микс.
  • 36 нннн

    13 11 Отговор
    Добре, де. Какво пише в договора за пренос на газ?размерът на таксите и данъците уточнен ли е или зависи от кефа на Кирчо и Кокорчо? Мирише ми на съд...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хохо Бохо

    13 8 Отговор
    Радев е предател, а Тиквата е престъпник!
    НАЛИ?
  • 42 Хаха

    7 3 Отговор
    На България, също конституцията и законите писани до момента. Явно обаче вече законите се измислят на момента, както им е удобно
  • 43 Мдааа Дааа

    12 13 Отговор
    Ееех ........ милчева за хибридия добре се заплаща, а ти захлеби ли си твоите 30 сребърника или си тъпа идеалистка...

    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
  • 44 Български предател

    12 4 Отговор
    Класика
  • 45 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 6 Отговор
    РАДEB E ШПИOНИН НА ........... КГБ ........ ФАКТ !
  • 46 Хохохо

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мирослав":

    Вземете си го у вас щом е ваш.
  • 47 Мишел

    10 10 Отговор
    Радев винаги защитава българските интереси.
    Проблемът за Радев идва от това, че интересите на САЩ много често не съвпадат с българските интереси.

    Коментиран от #51

  • 48 Ха ха ха

    8 6 Отговор
    Тъпаци.
    Газът е турски.
    Хайде Кокор в тиквата ти има само Путин и Русия
    Защо лъжете че България не получава пари от тръбата.
    Не получава 5 г.пари от тези за самолети ф 16 на цена с 30% по скъпи от Ф 35.А колко пари дадохме за тях?
    Сега ще отидат в Украйна
    Продажници Сър Джон
  • 49 Едно

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Защитава ИНТЕРЕСА":

    уточнение, държавата е Русия, а разединява от ден първи на първия си мандат единението на нацията, което е противоконституционно и плаче яко за отстраняване.
  • 50 Маркс

    8 7 Отговор
    Руската газ е най-евтина следователно българските интереси защитава всипко различно от това е олигофрения
  • 51 Хммм

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Мишел":

    И ти не си вярваш докато преписваш опорката.
  • 52 Хрушчов

    9 8 Отговор
    Принципа е е следния - или има замесени пари или замесена жена. В случая на Радев са и двете. Нашия Президент става зависим от хранилката на руското лоби което дава пари за влияние. Говори се че на Деси Радева са харизани два хотела с луксозни магазини. Затова нашето момче защитава това което му се дава. Това си е... Народа и идеите нямат значение в случая.

    Коментиран от #67

  • 53 Като не може да събере

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "патето Яки":

    таксото-врътва кранчето
  • 54 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "патето Яки":

    Не е
  • 55 Смерш

    8 6 Отговор
    Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Спечели и веднага се демаскира като платен агент на КГБ.
  • 56 Кой ще спре гаьта

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Коментар":

    Awбе Барни те нямат алтернатива.Ти кое не разбра от всичко танумуваш.Сърбия и Унгария имат договор за доставка до точка тоест граничните входове и цена ,увеличените такси за пренос са за сметка на Газпром.Казах за сметка на Газпром.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Кака

    2 2 Отговор
    В България всички до един сме предатели. Спрете да гледате телевизия и да четете новини. Гледайте си кефа и хич да не ви пука....
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Сашо

    1 3 Отговор
    Президента на България защитава Български интереси!Помнете Европа е самоубита култово.
  • 63 Мила Родина

    2 3 Отговор
    Какво се случва от три години ?Разделение клевети умраза анти български интереси,диктувани от САЩ и Брюксел.Няй логично беше България да бъде разпределителен хъб на Газа за Европа.Но има такива неспособни и продажни политици новоизлюпените аматьори под чуждо влияние направиха на пух и прах сигурноста и енергетиката ни.72
  • 64 ПИЧА-ГА

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "На Кремъл, чии!!!":

    Питай Дебелан и Боко що откраднаха парите дадени за Южен поток.
    И тогаз ще разбереш що аз и ти платихме Турски...
  • 65 ПИЧА-ГА

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Слава Украине. Героям слава.":

    А така, кажи им го!
    А мечтата на сите останали е да бъдем 52-рия щат!
    Да лижем тлъстия трътник на Чичо Сам и да скачаме на Русия кат пинчер!
    За да може един ден кат се сдавим да ти връчат една пушка и да те пратят да трепеш агресора!
    Войната, драги, винаги е провокирана от едни, дето никога не е на тяхна територия...
    Ай мисли с туй дето ти е на раменете, а не с туй дето ти е под кръста...
  • 66 ПИЧА-ГА

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ами":

    Ъхъ, на тия като теб е Бай Дън!
  • 67 ПИЧА-ГА

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "Хрушчов":

    Дали пък хамериканците не са далеч по-дашни от руснаците, а?
    Дали пък с безбройните си фондации и политически блюдолизци не им е далеч по-лесно да корумпират?
    Не ти ли хрумва, че на Радев му много по-лесно да прибере доларите, м? Хем по-лесно, хем по-безопасно, хем никой няма да критикува. И доста по-доходоносно, разбира се!
    За чий му е да прокарва руски интереси? Ни пари ще види, ни похвала!
    На мен ми се струва, че хора с про-американски възгледи просто не могат да си представят, че някой може да защитава чисто българските интереси!