Отидете към основна версия

2 271 54

Обвиниха Израел в извършването на безразборни удари по цивилното население

  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • оон-
  • фолкер тюрк-
  • хамас

Израел трябва да спре да използва боеприпаси със силен ударен взрив

Снимка: БГНЕС/ EPA

Организацията на обединените нации обвини Израел, че извършва безразборни удари по цивилното население в ивицата Газа.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова Израел да спре да използва боеприпаси със силен ударен взрив при обстрела по гъсто населените райони на ивицата Газа, което израелските сили правят в стремежа си да унищожат радикалното палестинско движение "Хамас", предаде ДПА, съобщи БТА.

"Като се вземе предвид предполагаемо големият брой на жертвите сред цивилното население и широкият периметър на разрушенията сред гражданските обекти, имаме доста сериозни подозрения, че се извършват безразборни нападения в разрез с международното хуманитарно право", каза Тюрк при посещение в йорданската столица Аман.

След посещението си на контролно-пропускателния пункт "Рафах" на границата между Египет и ивицата Газа той беше говорил за "военни престъпления" и на двете страни във войната Израел – "Хамас". Тюрк имаше предвид по-специално изненадващата атака на бойците на палестинското ислямистко движение в Южен Израел на 7 октомври и последвалите ответни удари на израелските въоръжени сили в ивицата Газа, посочва ДПА.

Тюрк определи ситуацията в анклава като тежка. "Говорих с израелски защитници на правата на човека, които са дълбоко потресени и възмутени от тежкото положение на цивилните в Газа. Те са притеснени и за това как се отразява случващото се на представата за Израел", заяви Тюрк. "Траен мир и сигурност не могат да бъдат постигнати с използването на гняв и болка за сметка на хора, които не носят никаква отговорност за извършените престъпления", добави върховният комисар на ООН по човешките права. "Решението е слагане на край на окупацията и пълно зачитане на правото на самоопределяне на палестинците", добави Фолкер Тюрк.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.

Свързани новини