Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 19:01 1 548 21

Дилемата на Египет: как да е с Израел, но и с палестинците

  • хамас-
  • дилема-
  • египет-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • война-
  • палестинци

В Египет се опасяват от брожения из страната

Дилемата на Египет: как да е с Израел, но и с палестинците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в ивицата Газа между Израел и групировката Хамас, призната за терористична организация от ЕС, Германия и САЩ, доведе и дотам, че Египет се оказа в сложна ситуация. Кайро е основен посредник за доставките на хуманитарни помощи в Газа, но същевременно не желае да приема на своя земя палестинците, принудени да напуснат своите домове.

Египет не иска палестинци от Газа

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси даде ясно да се разбере, че граничният пункт Рафах - единственият в ивицата Газа, който не е под контрола на Израел - няма да стане вход към Египет за палестинците, които са в Газа. "Египет ясно и категорично потвърждава, че никога няма да се съгласи с приема на палестинци на египетска територия", изтъкна нееднократно държавният глава. "Египет помни добре какво стана през 1948 година, когато на палестинците, прогонени от техните домове и села, след края на арабско-израелската война не бе разрешено да се върнат обратно – събитие, което палестинците наричат Накба (катастрофата). В Кайро допускат, че тази ситуация може да се повтори", казва Мишел Пейс от лондонския мозъчен тръст Chatham House.

"Въпреки това цивилните граждани от Газа имат право да искат убежище и само те могат да решават как и кога да се възползват от това право. Египет е длъжен да допусне цивилните граждани, ако те поискат това", казва в интервю за ДВ Тимъти Калдас от американския Институт за близкоизточна политика "Тахрир". "При това партньорите на Израел трябва ясно да заявят, че жителите на Газа имат право да се върнат в ивицата след края на бойните действия, а израелските лидери трябва да бъдат предупредени, че ако попречат на палестинците да го направят, това ще представлява етническа чистка", допълва Калдас.

Потенциална заплаха за безопасността на Египет

По думите на Пейс, още един от аргументите на Египет против допускането на палестинците в страната е това, че ще бъде невъзможно бойците на Хамас да бъдат отделени от цивилните бежанци. "Ако палестинските джихадистки групировки установят логистични, идеологически и оперативни връзки със съмишлениците си на Синайския полуостров, в Кайро се опасяват, че тези бойци могат да извършат нападения срещу израелски обекти от египетска територия, което ще доведе до ответни действия от страна на Израел и ще влоши отношенията с Египет", уточнява Пейс.

Президентът Ал Сиси заяви наскоро по този повод следното: "Синайският полуостров ще стане база за терористични операции против Израел и ние, египтяните, ще носим отговорността за това. Тогава мирът, който установихме (през 1979 година, когато бяха сключени споразуменията от Кемп Дейвид - б. ред.) ще се изплъзне от ръцете ни заради търсенето на решение по палестинския въпрос". Според Кенет Рот, бивш изпълнителен директор на "Хюмън райтс уоч", а сега професор в Принстънския университет, Ал Сиси "се отнася особено благосклонно към опитите на Израел да унищожи Хамас, тъй като самият президент използва чудовищно насилие за разгрома на "Мюсюлманските братя" в Египет, които се родеят с Хамас.

Египтяните са започнали да симпатизират на властите

Конфликтът между Израел и Хамас повлия и на отношенията между египетското правителство и населението на страната. По думите на политолога професор Натан Браун, "разногласията, предизвикани от икономическите трудности в страната, а и от авторитарния стил на управление, донякъде са отслабнали".

Вместо това сега вниманието е фокусирано над защитата на държавните граници на Египет и това е добре дошло за Ал Сиси, който най-вероятно ще бъде преизбран на предстоящите президентски избори. Финансовите средства, които Кайро получава, за да оказва помощ на населението в Газа, биха могли да допринесе за преодоляването на продължаващата икономическа криза в Египет. От март 2022 година египетският фунт е загубил над половината от стойността си, а валутните резерви на страната фактически са изчерпани. Конфликтът в Газа влияе негативно и на туризма, който е основа на египетската икономика.

Настроенията ще се променят

Кенет Рот обаче се съмнява, че палестинско-израелският конфликт ще укрепи трайно единството на египетското население с властта. "Общественото мнение неизбежно ще се променя - от симпатии към Израел след жестокото нападение на Хамас от 7 октомври към ужас по повод големия брой палестински жертви, които загиват от израелските бомбардировки. И тогава неизбежно ще бъдат зададени въпроси за това защо правителството на Египет продължава да си сътрудничи с Израел", прогнозира Рот.

Автор: Дженифър Холайс


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    1 11 Отговор
    Много лесно - да приема 2 млн бежанци без много много претенции. Египет без Суецкия канал губи смисъла на съществуването си и ще прислугва на Израел, ако не иска нов канал да излезе на червено море.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българина

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    И много поздрави на Айшето.🤣🤣🤣
  • 5 Майна

    12 9 Отговор
    Как израелци избиха свои за да оправдаят заличаването на ГАЗА:
    ,,Израелка на име Ясмин Порат потвърди в интервю за Израелско радио, че военните „несъмнено“ са убили множество израелски невоюващи лица по време на престрелки с бойци на Хамас на 7 октомври. „Те елиминираха всички, включително заложниците“, каза тя, като се позова на израелски специални сили.

    Както Дейвид Шийн и Али Абунимах съобщиха в Electronic Intifada, Порат описа „много, много тежък кръстосан огън“ и обстрел от израелски танкове, което доведе до много жертви сред израелците.

    Докато беше държан от стрелците на Хамас, Порат си спомни : „Те не ни малтретираха. Бяхме третирани много хуманно… Никой не се е отнасял с нас насилствено.“

    Тя добави: „Целта беше да ни отвлекат в Газа, а не да ни убият.“

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 измежду арабите

    7 7 Отговор
    най предателското и коварно племе са египтяните.

    Коментиран от #8

  • 8 честен ционист

    9 10 Отговор

    До коментар #7 от "измежду арабите":

    Арабите са племена без знамена. Дългат съществуването на държавите си днес на Израел, а преди това на Англия и Франция, а още по-преди това на Османската империя. Истината е, че без някой да ги хрантути особена разлика между арабите и Ганя няма.
  • 9 Дядо Мраз 🎅

    6 12 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Добро утро приятелю, на израелските власти им беше пределно ясно за нападението срещу тях и знаеха всичко но просто се правеха на ударени и си траеха, че щяло да има отвлечени израелци или пък няколко стотин убити израелци е нищо в сравнение с това че сега вече един път завинаги ще бъде решен проблемът с така наречените "палестинци" честито на израелците яко прекараха "палестинците".

    Коментиран от #13

  • 10 Египет

    10 6 Отговор
    класическа американска марионетка и подметка
  • 11 Тв.зрител

    8 5 Отговор
    В момента гледам новините по Нова и на кадрите от "Палестина " виждам само ЦИГАНИ кви са тия "палестинци "бе това са си живи ЦИГАНИ като котки са.......
  • 12 Объркано Атлантиче

    11 6 Отговор
    Вчера президентът на Израел с трагично лице и насълзени очи показва на света книгата „Моята борба” на арабски език, открита в оръжеен склад на Хамас. И светът застива в престорен ужас.

    Но когато такива книги бяха намерени у азовските нацисти, никой не се интересуваше. А Израел спокойно прие за лечение украинските нацисти, изрисувани със свастики от глава до пети. И той продължава да го прави, между другото.

    Явно това е различно. Или Хитлер е различен?

    Коментиран от #14

  • 13 Дядо Мраз 🎅

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо Мраз 🎅":

    Я кви са тия минусчета дето ми давате бе господа специалисти по палестинският въпрос? Нямате хал хабер от действителността и истината. По хубаво коментирайте в някой фермерски сайт тоя сайт не е за вас.
  • 14 Израелчо

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    Ти не си объркан ти си направо сбъркан.

    Коментиран от #16

  • 15 Калпазанин

    5 3 Отговор
    Египет е пионка на англетата, кой уби Мурси и с чия помощ сиси е на власт. Ако Мурси беше жив сега ционистите щяха да воюват и с тях и аджеба другите дали и те щяха да гледат сеир, затова са и говедарските бази и самолетоносачи там, щото исраел може да изчезне за един ден
  • 16 Христов

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Израелчо":

    Не можа ли нещо смислено да напишеш?

    Коментиран от #17

  • 17 Израелчо

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Христов":

    Какво повече да напиша на един сбъркан като теб?🤣🤣🤣👍
  • 18 Шайка

    3 4 Отговор
    Египетския президент е подлога на чифутит..е вместо да помогнат на Палестина те си трайкат...
  • 19 Малко фактиииии

    1 0 Отговор
    Бля бля бля , пак се дрънкат глупости от разни евролиберастици .....
  • 20 Да попитам

    1 0 Отговор
    След като Израел напира в Газа, ЗАЩО И ЕГИПЕТ ЗАТВОРИ КПП-тата си с Газа ?!?!?! Даже и хуманитарка отказва да пуска с нужните обеми! ... Та има "нещо" около палестинците и Газа ... което НЕ СЕ КАЗВА гласно!
  • 21 ТрампЛин

    2 0 Отговор
    Проблема на Египет е с Хамас, а не с Палестина и палестинците! Египет дълги години се бореше срещу радикалния ислям който беше залял страната и не иска да рискува с нова вълна от терористи.