Отидете към основна версия

15 746 294

Крах на руската армия по целия южен фронт

  • украйна-
  • сергей грабски-
  • русия-
  • война-
  • днепър-
  • крим

Руснаците отчаяно се опитват да задържат тази линия на фронта, защото в противен случай ще загубят Крим

Снимка: БГНЕС/ EPA

В редица държавни руски медии се появиха твърдения, че руските войски се „прегрупират“ на юг и подобна формулировка всъщност е синоним на отстъпление.

Военният експерт Сергей Грабски заяви, че отстъплението на руснаците ще доведе до крах на целия южен фронт. Към момента обаче те държат линиите си отчаяно.

"Конфигурацията на силите и средствата на противника предполага, че те отчаяно се опитват да задържат тази линия на фронта“, каза той. Според него военната целесъобразност предполага, че окупаторите ще се опитат да задържат тези позиции, докато имат ресурс за това, защото в противен случай ще загубят Крим.

„В този конкретен случай не може да се говори за оттегляне, защото това ще доведе до крах на целия Южен фронт“, заяви Грабски. Той обясни, че сривът на фронта в това направление всъщност означава блокада на Крим. А също и създаването на предпоставки за това, че Украйна „ще получи просто феноменален коз за развитието на своята морска търговия“.

Кинбурнската коса (Николаевска област) ще даде допълнителни възможности на Киев. Отстъплението на руските войски дори с 10-20 км автоматично увеличава зоната на поражения на руснаците. Съответно украинските въоръжени сили ще ударят директно Крим и реално ще блокират Кримските провлаци. Освен това, според него, смисълът на отбраната на Токмак просто ще бъде загубен.

"Прерязването на сухопътния коридор е основната задача на украинските сили за отбрана на Южния фронт. Без значение къде ще бъде прерязан този коридор, това категорично ще промени ситуацията на бойното поле“, каза Сергей Грабски, цитиран от агенция УНИАН.

В понеделник руски държавни медии публикуваха спешна новина, че руски войски се прегрупират, за да заемат "по-удобни позиции" източно от река Днепър. Минути по-късно свалиха информацията. Руското министерство на отбраната нарече свалената новина фалшива информация и я определи като "провокация".

Украинската армия е успяла да заеме позиции на контролирания от Русия източен бряг на река Днепър в Южна Украйна, призна днес назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо, цитиран от Франс прес. В същото време Салдо заяви, че руската армия подлага украинските войници на "огнен ад".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 219 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: