Отидете към основна версия

3 469 94

Московските власти не разрешиха на съпругите на мобилизирани да излязат на протест. Причината: имало COVID-19

  • руски терористи-
  • русия-
  • митинг-
  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • мобилизация-
  • коронавирус-
  • москва

Страх тресе режима на Путин, който продължава с репресиите, погазвайки всички закони и човешки права

Снимка: БГНЕС/ EPA

Властите в руската столица Москва отказаха да дадат разрешение за провеждането на митинг на съпруги на мобилизирани войници, които искат незабавно връщането им от фронта. Като мотив за отказа властите представиха COVID-19.

В официалното писмо до организаторите на митинга се казва, че забраната за масови събития, въведена през 2020 г. заради коронавируса, все още е в сила в Москва. Въпреки ограниченията, останали от времето на ковида, московските власти никога не се намесват в провеждането на проправителствени масови събития в подкрепа на Путин.

Телеграм каналът „Путь домой“ пише, че шествието е било планирано за 25 ноември, но властите са предупредили цивилните, че ако го проведат в противоречие със законите, ще бъдат подведени под отговорност.

През последните седмици под различни предлози на съпругите на мобилизираните беше отказано разрешение за провеждане на митинги в редица големи руски градове. Съпруги и близки на мобилизираните войници отчаяно искат отново да ги видят, но Владимир Путин се нуждае от пушечно месо на фронта. В момента не е предвидена ротация на мобилизираните в Русия. През септември председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов каза, че те ще се върнат у дома само „след приключване на специална военна операция“.

Руската операция „Киев за 3 дни“ се провали и през последните месеци тече мащабна мобилизация на руски войници. Според западни представители от началото на непредизвиканата инвазия руската армия е загубила до 400 000 войници (убити или ранени) в Украйна. Путин се готви за нов мандат и е мобилизирал целия ресурс на държавата за армията.

„Север Реалии“ пише, че организаторите на митинга (с искане на връщане на войниците у дома) не са артикулирали ясно антивоенна позиция, защото тя ще застраши режима на военнопрестъпника Путин и съответно ще бъдат хвърлени в затвора. Към момента те се позовават единствено на „зачитане на човешките права“. Въпреки това в Русия се наблюдава все по-голямо недоволство от продължаващата безсмислена война и изпращането на вълна след вълна пушечно месо в окопите. Според актуално проучване на Russian Field за първи път от началото на инвазията руснаците, които искат прекратяване на военните действия, са повече от руснаците, които искат войната да продължи. Режимът на Путин води безпрецедентна война и срещу собствените си граждани, хвърляйки в затвора всеки, който дори употреби думата „война“ и се изкаже против агресията срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания