Отидете към основна версия

5 425 131

„Русия ще допусне грешка, ако сметне, че може да победи НАТО“

  • руски терористи-
  • дара масикот-
  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • оръжия-
  • война

Русия се готви за дълга война в Украйна. Важно е какъв ще е отговорът на западните страни.

Снимка: NATO

За руските служби би било грешка, ако сметнат, че могат да победят военния или военно-икономическия потенциал на НАТО. Това заяви пред Meduza Дара Масикот, старши-сътрудник в програмата за Русия и Евразия към мозъчния тръст „Карнеги“ със седалище Вашингтон. Тя коментира перспективите пред Украйна във войната срещу Русия и значението на западната помощ.

За контраофанзивата

Съгласна съм с оценката на генерал Валерий Залужни, че контранастъплението все още не е довело до сериозен пробив. Русия имаше почти година, за да създаде многопластови линии от укрепления, интензивно миниране на района, както и да създаде числено предимство чрез мобилизация. Това, което Русия иска най-много, е войната да продължи при нейните условия, за да може руската армия да измори Украйна и Запада във война на изтощение и взаимен артилерийски обстрел. Правилният въпрос е как да излезем от този път? Като командир на въоръжените сили на Украйна, Залужни търси нови оперативни или технически решения за постигане на успех, защото реалностите на бойното поле го изискват. Той е реалист, скромен човек, който е готов да преосмисли плановете си, който го е грижа на неговите войски. Руският му колега (Герасимов) не демонстрира подобни качества.

Стар проблем, който изисква ново техническо решение

Както украинските, така и руските войски се сблъскват с трудности при концентрирането на големи сили. Големи групи войски бързо се откриват от дронове и се поразяват от артилерийски огън. Друг проблем е разминирането. Това е стар проблем, който обаче изисква ново техническо решение. Не мога да кажа дали доставката на изтребители F-16 и повече ракети ATACMS ще обърне хода на войната. Западните оръжия работят добре в ръцете на операторите на украинските въоръжени сили, но [за да променят хода на войната] те са необходими в по-големи количества. Освен това нито F-16, нито ATACMS могат да разчистват минни полета или да свалят дронове, които насочват артилерийски огън срещу частите на украинските сили.

Унищожете стрелеца, а не неговите стрели

Постоянната уязвимост на Русия е сравнително малкият брой ракетни установки, използвани за извършване на високоточни удари - кораби, бомбардировачи и наземни комплекси от типа "Искандер". Унищожаването на стрелеца, а не на неговите стрели, ще намали ударния потенциал на Русия. В момента Украйна не може да достигне много от тези активи, с изключение на Черноморския флот.

Ситуацията [относно военната индустрия] се променя. В САЩ темповете на производство вече са значително по-високи тази година и ще нараснат още през 2024 г. Русия, от друга страна, национализира части от своята икономика, увеличава разходите за отбрана и вече получи големи доставки на артилерийски боеприпаси от Пхенян. Политическата воля и издръжливост ще определят дали западната подкрепа към Киев ще продължи.

Потенциална грешка на Русия

На въпрос защо военно-промишлената мощ на НАТО не е била достатъчна, за да обърне войната в полза на Украйна, Дара Масикот отговори: „Ясно е, че целият военно-икономически потенциал на НАТО не е задействан в тази война. Представителите на руските служби за сигурност вероятно са наясно с това, но би било грешка да смятат, че могат да победят военния или военно-икономическия потенциал на НАТО“.

Русия се готви за дълга война в Украйна. Сега има твърде много неизвестни, за да кажа кога и как ще приключи тази война. Резултатът на бойните действия ще зависи от нивото и типа западна подкрепа, както и какви решения ще вземат Украйна и Русия по отношение на мобилизирането на допълнителни сили и средства.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 87 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: