Отидете към основна версия

2 754 30

Макрон към Си: Военният съюз между Русия и Северна Корея е глобален проблем

  • франция-
  • китай-
  • еманюел макрон-
  • си дзинпин

Искаме Китай да осъзнае до каква степен е проблематичен този развой на събитията за Франция и за целия Европейски съюз, заяви френското президентство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон изрази днес безпокойството си от военното сътрудничество между Русия и Северна Корея в телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес, пише БТА.

"Искаме Китай да осъзнае до каква степен е проблематичен този развой на събитията за Франция и за целия Европейски съюз", заяви френското президентство.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети през септември Русия, където се срещна с руския президент Владимир Путин. Според Южна Корея след срещата на двамата лидери е имало доставки на оръжия от Северна Корея за Русия. Сеул смята, че Пхенян е доставил на Москва около един милион боеприпаси, които да бъдат използвани срещу Украйна.

След посещението на Еманюел Макрон в Китай през април Париж заяви, че Си Дзинпин е изразил готовността на Китай да работи с Франция за създаването на "условия за преговори" между Москва и Киев, припомня АФП. Скоро след това китайският лидер проведе телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, което беше възприето от Париж като положителен резултат от визитата на френския лидер.

Китай трябва да допринася повече за "хуманитарната помощ, която ООН предоставя на цивилните палестинци", заяви още Елисейският дворец след разговора на Макрон със Си Дзинпин.

Понастоящем помощта, която Пекин предоставя на Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци, "е изключително ограничена, от порядъка на около един милион долара годишно", се казва в изявление на френското президентство.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: