Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 09:01 1 018 5

Ще донесе ли тази среща намаляване на напрежението в Южнокитайско море

  • китай-
  • филипини-
  • си дзинпин-
  • южнокитайско море-
  • тайван

Изглежда Си разчита, че затоплянето в китайско-американските отношения след срещата му с Байдън, ще накара САЩ да стоят настрана от споровете в Южнокитайско море

Ще донесе ли тази среща намаляване на напрежението в Южнокитайско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица се състоя среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, която бе белязана от поредица важни срещи между лидери от обединението. Безспорно изпъкна срещата на американския президент Джо Байдън с китайския му колега Си Дзинпин, но имаше и други не по-малко важни срещи в кулоарите на форума.

Така например, в петък президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши се срещна с китайския президент Си Дзинпин в опит да намери начини за намаляване на напрежението в Южнокитайско море и за възстановяване на достъпа на филипинските рибари до риболовните райони там.

Филипините и Китай трябва да продължат с контактите си, като срещата е ключова част от процеса за поддържане на мира и за запазване на отворените морски и въздушни пътища в Южнокитайско море, заяви Маркос пред журналисти в кулоарите на срещата на върха на АТИС в Сан Франциско, цитиран от Ройтерс.

"Опитахме се да изработим механизми за намаляване на напрежението в Южнокитайско море", каза Маркос, без да уточнява точния им обхват.

Маркос обяви, че е изразил безпокойство пред китайския си колега във връзка с инцидентите между китайски и филипински кораби, включително един сблъсък в близост до спорен атол в края на миналия месец. Той каза, че е повдигнал и въпроса за ограниченията, с които се сблъскват филипинските рибари.

"Помолих да се върнем към положението, при което и китайски, и филипински рибари ловяха риба заедно в тези води", каза Маркос.

Филипинските рибари се оплакват, че корабите на китайската брегова охрана и морската милиция им пречат да ловят риба в части от широката 200 морски мили изключителна икономическа зона на Филипините.

Маркос заяви още, че двамата със Си са се споразумели, че геополитическите проблеми не трябва да бъдат определящ елемент за отношенията между двете страни.

От встъпването си в длъжност през 2022 г. Фердинанд Маркос-младши се стреми към по-тесни връзки със САЩ, с които Филипините имат договор в областта на отбраната, за разлика от пропекинската позиция на своя предшественик, посочва Ройтерс.

Маркос предостави на САЩ по-голям достъп до филипинските военни бази, включително в провинции, разположени в съседство с Южнокитайско море и с демократично управлявания Тайван, с което предизвика гнева на Пекин.

Напрежението в региона, където Китай е изградил изкуствени острови с разположени на тях ракети и самолетни писти, се увеличи тази година.

"Не мисля, че някой иска война", каза Маркос пред журналисти в Сан Франциско.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, пренебрегвайки решението на Постоянния арбитражен съд от 2016 г., което обяви за нелегитимни експанзионистичните претенции на Пекин.

Посолството на Китай в Манила засега не отговорило на молбата на Ройтерс за коментар по темата.

Изглежда Си разчита, че затоплянето в китайско-американските отношения след срещата му с Байдън, ще накара САЩ да стоят настрана от споровете в Южнокитайско море, което ще осигури на Пекин пълна свобода на действие там. Резултатите от форума на АТИС в Сан Франциско за Китай обаче са като цяло противоречиви.

В обръщението си към лидерите на АТИС Си подчерта необходимостта да се отхвърлят всякакви опити за политизиране и превръщане в оръжие на икономически и търговски въпроси, като същевременно обеща да положи непоколебими усилия за насърчаване на регионалната икономическа интеграция и ускоряване на изграждането на зона за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион, посочва в. „Чайна дейли“.

Чжу Фън, декан на Факултета за международни изследвания към Университета в Нанкин, смята, че подновеният ангажимент на Пекин за насърчаване на изграждането на Азиатско-тихоокеанска общност ще даде нов тласък на сътрудничеството в региона, на който се падат близо 40 процента от световното население и близо 50 процента от световната търговия.

САЩ и Китай обаче се надпреварват във формирането на геополитически съюзи в региона, което в дългосрочен план не допринася за намаляване на напрежението в Южнокитайско море.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак е оня

    2 2 Отговор
    Ходещият труп ще проспи и тази среща.
  • 2 Ццц

    3 1 Отговор
    "Изглежда Си разчита, че затоплянето в китайско-американските отношения след срещата му с Байдън, ще накара САЩ да стоят настрана" 🤣🤣🤣🤣 Авторът първо май трябва да изгледа срещата, а после да пише кой на какво се надява. На първо време всички американски надежди са свързани с това, Байдън да е стоял максимално извън кадър. Но от кадрите, които са налични се вижда, че ситуацията в Китайско море е последният проблем на Джо. Докато и двете групи си бяха сложили слушалки за превод, Джо се въртеше в опит да разбере къде се намира и защо има китайци срещу него. 🤣
  • 3 Какво "затопляне"

    1 2 Отговор
    На китайско- американските отношения ви гони?!?!
    Нали видяхме как Байдън нарече отново Си диктатор, а Блинкен се въртеше като шугав?

    Коментиран от #4

  • 4 ЦУН КАЙ го

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Какво "затопляне"":

    Май този който извади китай от мизерията ще го върне там където му е мястото.А и не се знае колко време ще продължи този нов експеримент ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ
  • 5 Ами

    1 0 Отговор
    Китай крои шапка. Когато построи флот равен на този на САЩ, ще видим истината.