Отидете към основна версия

2 572 98

Десет години след Евромайдана: Украйна е различна

  • украйна-
  • майдан-
  • русия-
  • виктор янукович-
  • киев-
  • ес-
  • арсений яценюк-
  • владимир путин

Желанието на Путин е да унищожи Украйна, да я погълне и да възстанови Съветския съюз. Но украинците не се предадоха.

Снимка: Shutterstock

"В Украйна имаше две революции - едната бе "Оранжевата" от 2004 година, следващата бе "Революцията на честта" от 2014. И двете революции демонстрираха копнежа на украинците за свобода и за независимост. И двете представляваха най-голямата опасност за Владимир Путин", казва пред АРД Арсений Яценюк, премиер на Украйна в периода 2014-2016 година.

Той припомня, че през 2014 година украинците се надигнаха, защото тогавашният президент Виктор Янукович, който беше наложен от Путин, искаше да манипулира резултатите от президентските избори. "Но през 2010 година именно Путин помогна на Янукович да бъде избран, след което той реши да обезвласти не само кабинета на президент, но и цяла Украйна", смята Яценюк.

Бившият украински премиер посочва пред АРД, че основната причина украинците да излязат на Майдан бе това, че през 2014 година "Путиновият президент" изтегли подписа си от споразумението за асоцииране с ЕС. Обяснението не е сложно - "Украйна искаше да се върне в Европа, а Путин и подкрепяният от него президент препречиха този път."

"Украинците не се предадоха"

Пред германската медия Арсений Яценюк изрежда събитията от миналото: през 2004 година Путин губи революцията в Украйна, през 2014 година губи Украйна. Тези събития са последвани от незаконната анексия на Крим, а руският президент изпраща своите военни в Донецк и в Луганск. "Той си мислеше, че правителството ще падне, че Западът ще се отвърне от нас и все още ще е в състояние да завземе Украйна. Но това и тогава не стана", разказва Яценюк, встъпил в длъжност именно през 2014-а. Неговото обяснение е, че това е причината Путин да подготви голямото си нападение през 2022-а. Неговото желание е да унищожи Украйна, да я погълне и да възстанови Съветския съюз. Но украинците не се предадоха пред Путин, подчертава бившият украински премиер пред АРД.

Кореспондентът на германската медия Василий Голод го пита за възможностите за приключване на войната: "Ситуацията е сложна, защото Русия е страна, която не бива да бъде подценявана - тя е враг, който трябва да бъде възприеман изключително сериозно. Въпреки наложените санкции, въпреки военната подкрепа за Украйна, въпреки единството в украинското общество Русия успява да финансира военните си разходи, да заобикаля санкциите, да мобилизира населението си и дори да има съюзници. И то не само на Изток, но и на Запад - като например унгарския премиер, който поддържа връзки със страна, нападнала Украйна, и който се противопоставя на политиката на НАТО и ЕС", казва бившият украински премиер.

Опасни ли са противоречията между Зеленски и Залужний?

Пред АРД Яценюк коментира и различията в мненията между украинския президент Зеленски и неговия върховен главнокомандващ Валерий Залужний, определяйки ги като нещо естествено. "Това е дори нормално - когато има диалог, има и състезание на идеи. Вероятно политическото ръководство има една визия, а военното - друга", предполага той. Но подчертава: "Дори да има противоречия, силата и мъдростта се състоят в преодоляването на тези противоречия и намирането на обща позиция".

Яценюк споделя, че се е обърнал както към президента, така и към върховния главнокомандващ с призива да не се дава на врага и намек, че съществуват различия, които биха могли да отслабят украинската държава. Той дори ги подканил да дадат съвместна пресконференция, на която да покажат на света, че целта им е една - победата на страната.

Десет години по-късно: Украйна е различна

А дали Украйна е готова за присъединяване към ЕС? "Нямам никакво съмнение, че Украйна е готова да започне преговори за европейско членство. Но трябва да е ясно и че това не е процес от днес за утре, нито за една година. Сега се очаква държавните и правителствените ръководители да излязат с решение на срещата си на 14 декември. Изключително важно е Европейският съвет да приеме становището на Европейската комисия за започването на преговори. Важно е никой да не се противопостави на това решение, макар сигналите от Унгария да будят загриженост".

В интервюто си за АРД Арсений Яценюк се връща десет години назад и споделя, че навремето след Майдан са били допуснати и грешки - неправилни персонални решения, както и такива по отношение на скоростта и качеството на реформите. "Много неща можеха да бъдат направени по-добре, но през 2014 година положихме основите на една страна, която от 2022-а година насам е в състояние да се бори с руската агресия - много по-различна страна от тази през 2014 с десет хиляди долара в бюджета, без армия, без полиция, без газ, без пари. За тези години страната се промени и поради това бе в състояние да окаже съпротива и да се бори срещу Русия", изтъква бившият украински премиер.

Автор: Ребека Барт АРД

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: