Отидете към основна версия

4 524 123

Американски дипломат: Членството на Киев в НАТО ще накара Владимир Путин да спре войната

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • кърт волкър

В същото време има опасения, че членството на Украйна може да доведе до ескалация, рискувайки използването на ядрени оръжия или пряк сблъсък между НАТО и руските сили

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бързото влизане на Украйна в НАТО ще убеди руския президент Владимир Путин, че е загубил основната цел във войната в Украйна. Това заяви бившият посланик на САЩ в НАТО и бивш представител на Вашингтон за Украйна Кърт Волкър по време на конференция в Европейския парламент, предава Укринформ.

"Убеден съм, че политиката на НАТО днес неволно изпраща сигнал на Путин да продължи да се бори. Защото казваме, че Украйна ще стане член в дългосрочен план, но не можем да я вкараме в НАТО, докато тази война продължава. Това е стимул за Путин да продължи войната. Наистина смятам, че е време да изпратим точно обратното послание - че Украйна ще стане член на НАТО възможно най-бързо“, обясни Волкър.

По думите му подобна стъпка ще означава, че Украйна няма как да загуби. "Тогава за Путин продължаването на тази война ще бъде безсмислено, а за Русия ще бъде разрушително“, добави той.

В същото време Волкър подчерта, че изразява лична гледна точка, а не позицията на правителството на САЩ. Смята се, че практическото изпълнение на такова намерение не е толкова трудно. В същото време има опасения, че членството на Украйна може да доведе до ескалация, рискувайки използването на ядрени оръжия или пряк сблъсък между НАТО и руските сили.

"Можем да говорим, по-специално във формата на Съвета НАТО-Украйна, какво ще означава член 5 (от Вашингтонския договор) за Украйна и какви стъпки ще предприеме Алиансът в съответствие с този член, за да защити Украйна. Член 5 не съдържа конкретни задължения за изпращане на войски, там се говори за колективен отговор.Такъв колективен отговор имаме и сега, защото НАТО вече предоставя обучение, оборудване, разузнавателни данни на Украйна“, подчерта дипломатът.

Волкър също така добави, че НАТО може да помогне повече на Украйна, по-специално да затвори небето над нея за руски атаки.

Редица медии съобщават, че страните членки на НАТО не са преодолели различията си по въпроса за скорошното присъединяване на Украйна. САЩ и Германия се противопоставят на подобна стъпка и настояват процесът да се определя от условия, а не от политически съображения.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: