Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Ноември, 2023 22:05 2 903 60

The Washington Post: Наивно беше да вярваме, че руснаците ще свалят от власт Владимир Путин

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин

Мнозинството руснаци - 72% - подкрепят мирните преговори, но само 19 на сто са готови да се направят отстъпки на Украйна в името на мира

The Washington Post: Наивно беше да вярваме, че руснаците ще свалят от власт Владимир Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Всички наивни прогнози, че народното недоволство, породено от санкциите и ограниченията, наложени от войната върху ежедневието, ще доведат до падането на режима на Владимир Путин, не се сбъднаха“, пише The Washington Post.

Повечето руснаци са убедени, че Русия е платила толкова висока цена по време на войната, че не трябва да се отказва от украинската територия, която е окупирала, и Путин е решен да принуди Киев да приеме заграбването на земя, се казва в доклад във вторник. 68% от руснаците подкрепят продължаването на войната, 22% са категорично против прекратяване на огъня при всякакви обстоятелства. Същият брой, около 20%, категорично се противопоставят на войната, цифра, която остава непроменена от нахлуването през февруари 2022 г. Това се посочва в доклад, изготвен въз основа на проучвания и фокус групи на руския Евразийски център Карнеги и независимата социологическа група Левада център.

Мнозинството руснаци - 72% - подкрепят мирните преговори, но само 19% са готови да се направят отстъпки на Украйна в името на мира. В анкетите, цитирани в доклада, са участвали 1600 души.

Най-активната подкрепа за войната идва от мотивирано и волево малцинство, предимно по-възрастни мъже милитаристи, които са склонни да цитират руската пропаганда за необходимостта от "борба с украинските нацисти“. В партията за подкрепа на войната младите хора и жените са малцинство.

"Въпреки че обществото е уморено от "специалната военна операция“, има различни мнения за това как трябва да приключат боевете. Проблемът е, че средният руснак смята за свой дълг да подкрепя това, което държавата смята за морално и правилно. Това обяснява увеличението в подкрепа на репресивни и ограничителни закони“, се казва в доклада, използвайки официалния евфемизъм на Кремъл за война.

Както се казва в доклада:

Руското масово съзнание е заседнало между две противоположни гледни точки. Във фокус групите повечето поддръжници на войната твърдяха, че "трябва да завършим това, което започнахме“ и "вече загубихме твърде много, за да спрем, само победата е достатъчна“.

Но високата цена на войната и липсата на ясни ползи предизвикват известно безпокойство: 41 процента от руснаците смятат, че войната е причинила повече вреда, отколкото полза, а други 38 процента твърдят обратното, се казва в доклада.

"Много хора подкрепят правителствените инициативи дори да осъзнават вредата, която причиняват“, се казва в доклада. Въпреки че руснаците изразяват малко доверие в правителството по ежедневни въпроси като предоставянето на услуги, те все пак изглежда приемат аргументите на Кремъл за необходимостта от война. "Това ни говори за механизма зад вземането на решения от хората: те ще се подчиняват на каквото правителството реши“.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуеми

    52 9 Отговор
    сте наивисти... по-добре рисувайте наивно изкуство и не се занимавайте с геополитика...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихихихи

    71 10 Отговор
    Не ви се получиха интригите. Руснаците да не са просссДи като хохолите да зяпат като невидели ... с отворени уста отровата, която като мед се лее от лицемерните ви слова.
  • 4 Путин е велик ❗

    61 17 Отговор
    Радвайте се, че не успяхте да го свалите, че на негово място щяха да дойдат словаците и щяхте да видите, как слънцето изгрява от Запад 😘
  • 5 Aaaaaхахоахах

    31 4 Отговор
    Направо не мога да повярвам!!!!
  • 6 МирО

    76 19 Отговор
    Рашаните са достатъчно умни и много добре виждат, че имат един рядко мъдър и читъв политик (г-н Путин), за разлика от много ( меко казано) алчни д.били на запад.
  • 7 реру

    41 22 Отговор
    "The Washington Post: Наивно беше да вярваме, че руснаците ще свалят от власт Владимир Путин"


    Така е...

  • 8 Защото не знаят

    22 65 Отговор
    какъв овчи народ са руснаците. Измират като хлебарки за имперските амбиции на путин и кремълския режим.

    Коментиран от #21

  • 9 ДОБРЕ ЧЕ ГО ИМА

    38 14 Отговор
    ............ТОЯ ЩЕ ВИ ТУРИ У РРРЕД ДА ГО ЗНАЕТЕ ЕВРО И ДРУГИ АТЛАНТИЧЕСКИ ДЖЕНДУРЕТА...........

    Коментиран от #25

  • 10 Хахахаха

    21 46 Отговор
    На руснаците са им промити мозъците, те няма как да свалят пусин. Те все още вярват, че живеят в най-богатата държава във Вселената! Все пак 80 процента от руснаците не са напускали русия,поради икономически проблеми.
  • 11 Пак неразбрал

    31 4 Отговор
    Това не е САЩ.Малко след като Дън спечели изборите,едни въоръжени хорица щяха да напъплят Белият дом.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Джамбaза

    39 4 Отговор
    Почти си представям как статистиците на Вашингтон пост обикалят от врата на врата и питат руснаците дали подкрепят войната, дали са против Путин и т.н.
    А вие?
  • 14 Град Йелня

    18 27 Отговор
    Туземците цял живот газят в кал..те просто не вярват че може да бъде различно
  • 15 инфо

    31 9 Отговор
    Поредните безсмислени писания. Наивни биле! Това не е наивност - това е незнание и глупост.
  • 16 Гръч

    22 11 Отговор
    Медведя щеше да ви отнесе с 200на мястото на Путин.За голям късмет на запада това не се случи
  • 17 А50

    38 9 Отговор
    Тея нищо не са разбрали. Подтикнаха Русия да стане империя, вече говорят за обединение на руските земи и народ. Въобще не познават руската душа, тя не се обхваща и описва в нито една теория с всичките си плюсове и минуси.

    Коментиран от #19

  • 18 Ванга

    7 29 Отговор
    Кого он легне до илич,хората от блатата ке мирясат.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 тия

    28 8 Отговор
    анализатори да се радват, че европееца търпи и не мрънка на все по-ниския си стандарт и ограбването от САЩ.
    Иначе, не знам за руснаците, но в ЕС можеше да има много пометени правителства.
    Вярно, в известна степен може да са си правили сметка, че ще се обагатят за сметка на войната и разпарчедосването на Украйна (не, че Русия не беше голямата цел, но като не може голямото парче и малкото ще свърши работа). Обаче, европееца скоро ще разбере, че с хубавия живот свърши и сметката е крива, та ако дотогава САЩ не са пуснали дълбоко пипалата си, то ще трябва да признават още наивност

    Коментиран от #22, #28

  • 21 Щом още даянат

    12 14 Отговор

    До коментар #8 от "Защото не знаят":

    Със 150$ зарплата....Значи са издържливи.

    Коментиран от #58

  • 22 Имаш,ли

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "тия":

    Апчета?Или пак ги предозира?!
  • 23 Статията

    14 25 Отговор
    Крепостните са крепостни и такива ще си останат. Нямат идея какво е свободно мислене свободна инициатива. Затова блатото нищо не произвежда.. Една кола не могат да направят. Да не говорим за високи технологии. Някой да е чул за руски компютър, смартфон или каквото и да е. Така, че Washington post не е открил топлата вода.

    Коментиран от #32, #33, #36

  • 24 Безмислена анкета

    10 17 Отговор
    Не бе другари обяснението на цялата работа е ясна..като оставим че милицията може да те изчезне в стил тука има тука няма..цялата икономика мина в ръцете на глутницата на Путин..те имат начин винаги да те смажат я от глад я от бой..пък тия набори от преди 90те знаят много добре за какво иде реч и си чакат да умрат все и е едно дали ще е от ядрена бомба или от друго..просто манталитета на стадото е такова ако ги подкарат към ръба на скалата просто ще скочат по заповед на ръководството..тия по-умните които разбират какво се случва знаят че тълпата ги доминира и въобще не се занимават защото приключват в колония
    От тия 70 процента дето подкрепят поне половината с подкрепяли от страх нещо да не им се случи..проблема им на тия е че като дойде следващия пак ще са същите..смачкани и наведени
  • 25 Ха ха

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "ДОБРЕ ЧЕ ГО ИМА":

    Обикновен ид--------т.
  • 26 Мда

    22 8 Отговор
    Написаното за свалянето на Путин от руснаците е изключително малоумна идея. Но нека да има атлантически писания и някой да вярва в тях, след като дари някой долар...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кики

    25 8 Отговор

    До коментар #20 от "тия":

    Много правилен коментар. Видиш ли руснаците подкрепяли каквото им кажело правителството, а на запад (ФРГ) подкрепят всичко, което им каже Дойче веле или ARD, ZDF, което е същото защото са държавни телевизии. Важното е да плюе
  • 29 Механик

    19 10 Отговор
    Много яко ви прцакаха руснаците-
    съборихте СЪЮЗА и навирихте бараците.
    Помислихте се за вездесъщи
    и запющяхте с знамена могъщи.

    Маса държавици погубихте, и не чакахте разплата,
    ала много се загубихте, а то се врътна циферблата.

    В утрото на Нова Ера, влезе Путин със тефтера
    и на всичката подмолна каста, каза само, просто: "БАСТА"
    Той им каза ясно:"Давайте да сме наясно! Само койт не е с ОНИЯ, само койт е със РОССИЯ,само той ще със НАС!

    То това добре го каза, правилния път им той показа. Ала те са слепи-глухи, и мечтаят да превземат, да превземат и да ВЗЕМАТ целата Русия, а това е пълна ОЛИГО-ОЛИГОФРЕНИЯ
  • 30 Хубави хора

    13 12 Отговор
    Откакто има закон за подкопаване на авторитета на армията подобни анкети са излишни..някой замисля ли се защо толкова затворници "доброволно" се записват в отрядите на смъртниците
    пред избора да ги уморят от глад в затвора предпочитат да отидат на фронта
    в момента в Русия тече поредното социално инженерство при което всеки нелоялен на системата-Путин бива смазан без изключение..нормално е хората да се съгласяват мълчаливо на случващото се защото иначе се изправят срещу държавната машина и изхода е ясен..пропагандата създава фона втълпявайки на масата че всичко е предопределено и съпротивата е безмислена
  • 31 Мда

    16 10 Отговор
    Сащ реши:
    Лошите - Русия и Палестина.
    Добрите: Украйна и Израел.
  • 32 БПФ

    24 15 Отговор

    До коментар #23 от "Статията":

    Ами като не произвеждат нищо, защо "великият запад" не можа дори да им разклати икономиката, бе? За сметка на това западните икономики се сриват...
    Най-характерната черта на русофобчетата дори не е злобата... а тъпoтата !!!!
  • 33 Българин

    20 12 Отговор

    До коментар #23 от "Статията":

    Така е , руснаците нямат нищо!!! Ние сме много ама много над тях. Ние как бихме се хвърлили в бой за нашето правителство малеее.( Ама то пък с кво да се бием ? ) После,ние си произвеждаме всичко. А за земята да не говорим,от сутрин до вечер всичко живо работи. Кога ще ни стигнат руснаците?
  • 34 БПФ

    18 14 Отговор
    Ами всичко опира до лидерство. От едната страна: харизматичният Путин и екипът му от опитни експерти... от другата страна: слабoyмното чучуло и сбирщината му, подбирана с малцинствени квоти... Има ли въобще ЕДИН кадърен човек в правителството на САЩ? Или за кадърни няма квота?

    Коментиран от #45

  • 35 От девет кладенеца вода се носи

    14 10 Отговор
    но сега в обратен ред. Нищо де, ясно е че все някак трябва да се представи загубата за победа.
    Интересно, в началото идеята беше руснаците да бъдат спечелени, те сами да пожелаят и да свалят Путин. Сега се оказа, че те всъщност са виновни за развитието на ситуацията в положение.
  • 36 Хахаха

    16 11 Отговор

    До коментар #23 от "Статията":

    Може би е така в твойте холивудски филми.Фактите са други една година сме без нищо руско и след една нощ сняг блокира цялата държава.Дай първо да погледнем себе си, после да казваме кой какъв е и какво може.Защото най големите не можачи живеят между Турция и Сърбия .ФАКТ

    Коментиран от #43

  • 37 Евроджендърите ще се молят за милост !

    14 12 Отговор
    Наивно беше да се смята,че окраина ще победи Русия! Но на запад управляват неграмотни джендъри със слаб интелект!

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аууу

    15 13 Отговор
    Гладните копейки пак са налазили коментарите,руски раби ,айде по кофите ,че ще мине камиона и поле глааад

    Коментиран от #42

  • 40 Кубрат

    13 1 Отговор

    До коментар #38 от "Глупаци":

    Вярно е. А най големия глупак е бил цар Александър.Ако не знаеш защо прочети историята България.

    Коментиран от #47

  • 41 Охх

    14 7 Отговор

    До коментар #37 от "Евроджендърите ще се молят за милост !":

    ,чи си умен аууу рушляците ще ли да превземат Украйна ,и кво ще сеят картошки ли
  • 42 Хохохо

    7 12 Отговор

    До коментар #39 от "Аууу":

    Виж заможния,Англичанин или Французин да каже на някой че е роб става.ама ти малко трагикомично.

    Коментиран от #44

  • 43 Купи

    14 7 Отговор

    До коментар #36 от "Хахаха":

    Си масквич и ще имаш нещо руско-китайско чудо
  • 44 Аууу

    13 7 Отговор

    До коментар #42 от "Хохохо":

    Аз съм по заможен от тях ,бе копейчо ,айде нанкай
  • 45 И аз да кажа

    13 7 Отговор

    До коментар #34 от "БПФ":

    Направо цвиля от смях- "харизматичния Путин" ! Ти да не си над 90-години? Я виж Трюдо- той е звезда небесна и модел при сравнение!

    Коментиран от #52, #55

  • 46 Р.К.И.

    12 7 Отговор
    И управлението и народът са в цунгцванг - нямат полезен ход. За това съм си позволявал да прогнозирам още преди нахлуването в Украйна! Напред не може; назад също не може. Путин е невероятно слаб политик.
  • 47 Р.К.И.

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Кубрат":

    В титула на този пише "цар на българите" (има го в Манифеста, най-отгоре). Значи дошъл да ни освобождава ... от себе си?! Не е възможно да има по-голям глупак.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Фактът е, че

    14 7 Отговор
    Руската, империалистическа и шовинистична пропаганда е брутално ефикасна сред индивидите (руснации русофили) с критично ниско ниво на обща култура и интелект... Затова и крепостните там нямат права и претенции към управляващите бандити в фашисти в Кремъл...

    Коментиран от #50, #56

  • 50 Р.К.И.

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Фактът е, че":

    Спекулацията с темата национализъм е най-лесната и най-старата спекулация на управляващите. Още от древни времена. Примитивна е като призив, но винаги минава.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Васко делчев

    4 2 Отговор
    Оставете Путин на руснаците. Вижте си вашия президент, който се губи по сцените и се здрависва с въздуха.... С него ли претендирате за хегемон!?! Радвам се че русия се откъсва от вашите интриги. Православна Русия ще повлече и други православни държави, които под ваша опека няма да видят хубави дни... Мястото ви е на бунището на историята.
  • 54 КАМАЗ

    3 3 Отговор
    Бясна пропаганда отново! Путин бил заграбвал територия!? Руснаците подкрепяли това?,! Та те си имат огромна територия, само не ми обяснявайте колко плодородна била украинската! Русия ОСВОБОДИ Донецк и Луганск. Руската армия ВИНАГИ е бика освободителка, и руският народ подкрепя това!
  • 55 С тоя Трюдо

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "И аз да кажа":

    по-добре нищо да не беше казвал.... Голямо сравнение, няма що.
  • 56 Искаше да напишеш нещо

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Фактът е, че":

    но всъщност не се е получило много добре. Опитай пак. Използвай интелект и обща култура.
    Апропо, къде в 4 сутрин ги пишете тия щуротии? :)

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания