Отидете към основна версия

2 921 60

The Washington Post: Наивно беше да вярваме, че руснаците ще свалят от власт Владимир Путин

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин

Мнозинството руснаци - 72% - подкрепят мирните преговори, но само 19 на сто са готови да се направят отстъпки на Украйна в името на мира

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Всички наивни прогнози, че народното недоволство, породено от санкциите и ограниченията, наложени от войната върху ежедневието, ще доведат до падането на режима на Владимир Путин, не се сбъднаха“, пише The Washington Post.

Повечето руснаци са убедени, че Русия е платила толкова висока цена по време на войната, че не трябва да се отказва от украинската територия, която е окупирала, и Путин е решен да принуди Киев да приеме заграбването на земя, се казва в доклад във вторник. 68% от руснаците подкрепят продължаването на войната, 22% са категорично против прекратяване на огъня при всякакви обстоятелства. Същият брой, около 20%, категорично се противопоставят на войната, цифра, която остава непроменена от нахлуването през февруари 2022 г. Това се посочва в доклад, изготвен въз основа на проучвания и фокус групи на руския Евразийски център Карнеги и независимата социологическа група Левада център.

Мнозинството руснаци - 72% - подкрепят мирните преговори, но само 19% са готови да се направят отстъпки на Украйна в името на мира. В анкетите, цитирани в доклада, са участвали 1600 души.

Най-активната подкрепа за войната идва от мотивирано и волево малцинство, предимно по-възрастни мъже милитаристи, които са склонни да цитират руската пропаганда за необходимостта от "борба с украинските нацисти“. В партията за подкрепа на войната младите хора и жените са малцинство.

"Въпреки че обществото е уморено от "специалната военна операция“, има различни мнения за това как трябва да приключат боевете. Проблемът е, че средният руснак смята за свой дълг да подкрепя това, което държавата смята за морално и правилно. Това обяснява увеличението в подкрепа на репресивни и ограничителни закони“, се казва в доклада, използвайки официалния евфемизъм на Кремъл за война.

Както се казва в доклада:

Руското масово съзнание е заседнало между две противоположни гледни точки. Във фокус групите повечето поддръжници на войната твърдяха, че "трябва да завършим това, което започнахме“ и "вече загубихме твърде много, за да спрем, само победата е достатъчна“.

Но високата цена на войната и липсата на ясни ползи предизвикват известно безпокойство: 41 процента от руснаците смятат, че войната е причинила повече вреда, отколкото полза, а други 38 процента твърдят обратното, се казва в доклада.

"Много хора подкрепят правителствените инициативи дори да осъзнават вредата, която причиняват“, се казва в доклада. Въпреки че руснаците изразяват малко доверие в правителството по ежедневни въпроси като предоставянето на услуги, те все пак изглежда приемат аргументите на Кремъл за необходимостта от война. "Това ни говори за механизма зад вземането на решения от хората: те ще се подчиняват на каквото правителството реши“.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания