Отидете към основна версия

1 118 13

Умерен оптимизъм в Тайпе: Китай има много и все сериозни проблеми, няма време да мисли за нападение срещу Тайван

  • сащ-
  • тайван-
  • китай-
  • цай ингвен-
  • си дзинпин

Вчера китайската служба по въпросите на Тайван засили атаките си срещу Лай и неговия кандидат вицепрезидент Хсяо Би-ким, бивш посланик на Тайван в Съединените щати

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководството на Китай е твърде "залисано" с вътрешните си проблеми, за да обмисля нахлуване в Тайван. Това заяви президентът на острова Цай Ингвен, цитирана от "Ройтерс".

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и през последните четири години засили военния натиск върху острова. Това породи опасения за конфликт, който би имал последици в световен мащаб.

Според Цай обаче в момента Китай има твърде много проблеми.

"Смятам, че към момента китайското ръководство е залисано със своите вътрешни предизвикателства. И това ме навежда на мисълта, че може би сега не е моментът да обмислят мащабна инвазия в Тайван", посочи тя.

"До голяма степен поради вътрешните икономически и финансови, както и политически предизвикателства, но също така заради международната общност, която заяви ясно, че войната не е опция, а мирът и стабилността обслужват интересите на всички".

По повод думите на тайванския лидер от китайското министерство на отбраната отвърнаха: "Китай в крайна сметка и със сигурност ще бъде обединен отново".

"Народната освободителна армия ще предприеме всички необходими мерки, за да защити категорично суверенитета и териториалната цялост на Китай", подчерта говорителят на ведомството У Циен на брифинг в Пекин.

Въпреки че Цай и нейното правителство многократно апелираха за преговори с Китай, техните призиви бяха отхвърлени, тъй като Пекин счита Цай и управляващата Демократична прогресивна партия за сепаратисти.

На свой ред Цай твърди, че само народът на Тайван има право да решава бъдещето си.

Тайван е в разгара на кампанията за президентските и парламентарните избори, които ще се проведат на 13 януари. Според социологическите проучвания Лай Чинг-те от Демократичната прогресивна партия, който понастоящем е вицепрезидент, е фаворит за следващ държавен глава на острова.

Цай заяви, че "не е тайна", че Китай се опитва да се намеси в изборите в Тайван.

"Но мисля, че те вероятно не постигат особен успех в опитите си да повлияят на изборите тук. Преди всичко, защото това е демокрация и хората знаят, че са взели най-добрите решения за това кой ще бъде следващият лидер на Тайван", добави тя.

Вчера китайската служба по въпросите на Тайван засили атаките си срещу Лай и неговия кандидат-вицепрезидент Хсяо Би-ким, бивш посланик на Тайван в Съединените щати.

"Независимостта на Тайван означава война. ДПП, налагаща този опасен двоен акт на независимост, само ще навреди на интересите и благосъстоянието на сънародниците на острова", предупреди говорителят Чен Бинхуа на пресконференция.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини