Last news in Fakti

4 Декември, 2023 18:18 1 189 6

Знакова визита за стабилността в Южнокитайско море

  • ван и-
  • китай-
  • виетнам-
  • южнокитайско море

Пекин и Ханой трябва да продължат да укрепват взаимното си доверие, да се справят с различията помежду си чрез приятелски консултации и да запазят трудно постигнатия мир и стабилност в региона

Знакова визита за стабилността в Южнокитайско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В края на миналата седмица се състоя заредена с големи очаквания визита на китайският първи дипломат Ван И в съседен Виетнам. Пекин и Ханой трябва да продължат да укрепват взаимното си доверие, да се справят с различията помежду си чрез приятелски консултации и да "запазят трудно постигнатия мир и стабилност в Южнокитайско море", заяви в петък в Ханой китайският външен министър, пристигнал на двудневно посещение във Виетнам.

Ван И направи този коментар по време провеждането на 15-ата среща на Ръководния комитет за двустранно сътрудничество между Китай и Виетнам на среща с виетнамския вицепремиер Чан Лу Куанг, посочва в. "Чайна дейли" .

На срещата двете страни направиха преглед на напредъка в двустранното сътрудничество във всички области, определиха насоките на работа за следващия етап от взаимодействието и постигнаха консенсус за засилване на сътрудничеството и насърчаване на стабилното и устойчиво развитие на китайско-виетнамските отношения във всички области.

Ван И изрази надежда, че двете страни ще се стремят към истински мултилатерализъм, ще се подкрепят взаимно по въпроси от взаимен интерес и активно ще развиват морското сътрудничество.

Китай и Виетнам трябва да поддържат стратегическа комуникация на високо равнище, да укрепват механизмите за сътрудничество в области като националната отбрана и обществената сигурност и да задълбочават сътрудничеството в нетрадиционни области на сигурността като борбата с тероризма и с измами в интернет, каза той. Двете страни следва да задълбочат сътрудничеството в области като икономика и търговия, свързаност и полезни изкопаеми, да засилят културния обмен, да улеснят хуманитарния обмен и да подобрят взаимното разбирателство между двата народа, добави Ван И, който е и член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП).

Виетнамският вицепремиер заяви, че Виетнам подкрепя развитието и икономическия растеж на Китай, както и неговата важна роля в поддържането на регионалния и световния мир и стабилност.

Тази година се навършват 15 години от установяването на всеобхватно стратегическо партньорство между Китай и Виетнам, отбелязва "Чайна дейли".

На отделна среща в петък с генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг, Ван И каза, че Китай оценява високо факта, че виетнамската страна винаги е смятала отношенията си с Китай за стратегически избор и основен приоритет в дипломацията на Виетнам. Китай също така е поставил отношенията си с Виетнам като приоритет на регионалната си дипломация, добави той.

Чонг заяви, че виетнамско-китайските отношения постоянно се развиват, което напълно отговаря на стремежите на виетнамския народ.

По време на срещата си с виетнамския президент Во Ван Тхъонг в петък Ван И заяви, че Китай е готов да предприеме координирани стъпки на следващия етап на сътрудничеството с Виетнам във всички области, за да осигури постоянен напредък в изграждането на китайско-виетнамска общност на споделена съдба.

Виетнамският президент заяви, че двете страни могат да засилят взаимното допълване в търсенето на стратегическо взаимодействие между инициативата "Един пояс, един път" и плана "Два коридора и един икономически кръг" и да работят в по-тясно сътрудничество в областта на енергийния преход и критичната инфраструктура.

В разговор с виетнамския си колега Буй Тхан Шон в петък Ван И заяви, че двете страни трябва активно да насърчават взаимноизгодното сътрудничество в Южнокитайско море и да "предотвратят намесата на сили извън региона" там. Двете страни следва да ускорят консултациите по Кодекса за поведение в Южнокитайско море, за да го превърнат в море на мира и сътрудничеството, добави той.

Шон каза, че виетнамската страна е готова да работи с Китай за поддържане на мира и стабилността в Южнокитайско море в съответствие с консенсуса на високо равнище, постигнат между двете страни. Той изтъкна, че Виетнам е готов да засили координацията и сътрудничеството с китайската страна по международни и регионални въпроси и да подкрепи изграждането на глобална общност на споделена съдба. Концепциите и инициативите на Китай са в съответствие с духа на Устава на ООН и стремежите на всички страни за изграждане на по-добър свят и допринасят за каузата на мира и напредъка на човечеството, добави виетнамският външен министър.

Виетнамската страна изрази задоволство от положителния темп на развитие на двустранните отношения, които се намират в ключови етапи от своето развитие, отбелязва "Чайна дейли".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    0 1 Отговор
    Ванчо като го гледам, се сещам за "Бохемска рапсодия" !
  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    4 2 Отговор
    Виетнам забравиха за агресията на американците и трябва да им се напомня. Забравиха виетнамците защо дядовците и бащите им драха живи агресорите!
  • 3 Сатана Z

    6 2 Отговор
    Вечна памет на героят от Виетнамската война полковник Ли Си Цин свалил 10 американски самолета в небето над Ханой

    Коментиран от #4

  • 4 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    „Двама виетнамски пилоти, Коля Ли Си Цин и Слава Си Ни Цин, бяха наградени за свалените американски изтребители.“
  • 5 Гориил

    7 2 Отговор
    Смешно е, когато Съединените щати обвиняват някого в завоевателна война, разпространяване на омраза и нарушаване на международното право. Самият Вашингтон върши всичко това дълго време и неизменно.
  • 6 Си Цин Бум

    0 0 Отговор
    Още три години и тигъра
    Ще изяде кравата.