Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 12:18 1 099 13

Умерен оптимизъм в Тайпе: Китай има много и все сериозни проблеми, няма време да мисли за нападение срещу Тайван

  • сащ-
  • тайван-
  • китай-
  • цай ингвен-
  • си дзинпин

Вчера китайската служба по въпросите на Тайван засили атаките си срещу Лай и неговия кандидат вицепрезидент Хсяо Би-ким, бивш посланик на Тайван в Съединените щати

Умерен оптимизъм в Тайпе: Китай има много и все сериозни проблеми, няма време да мисли за нападение срещу Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководството на Китай е твърде "залисано" с вътрешните си проблеми, за да обмисля нахлуване в Тайван. Това заяви президентът на острова Цай Ингвен, цитирана от "Ройтерс".

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и през последните четири години засили военния натиск върху острова. Това породи опасения за конфликт, който би имал последици в световен мащаб.

Според Цай обаче в момента Китай има твърде много проблеми.

"Смятам, че към момента китайското ръководство е залисано със своите вътрешни предизвикателства. И това ме навежда на мисълта, че може би сега не е моментът да обмислят мащабна инвазия в Тайван", посочи тя.

"До голяма степен поради вътрешните икономически и финансови, както и политически предизвикателства, но също така заради международната общност, която заяви ясно, че войната не е опция, а мирът и стабилността обслужват интересите на всички".

По повод думите на тайванския лидер от китайското министерство на отбраната отвърнаха: "Китай в крайна сметка и със сигурност ще бъде обединен отново".

"Народната освободителна армия ще предприеме всички необходими мерки, за да защити категорично суверенитета и териториалната цялост на Китай", подчерта говорителят на ведомството У Циен на брифинг в Пекин.

Въпреки че Цай и нейното правителство многократно апелираха за преговори с Китай, техните призиви бяха отхвърлени, тъй като Пекин счита Цай и управляващата Демократична прогресивна партия за сепаратисти.

На свой ред Цай твърди, че само народът на Тайван има право да решава бъдещето си.

Тайван е в разгара на кампанията за президентските и парламентарните избори, които ще се проведат на 13 януари. Според социологическите проучвания Лай Чинг-те от Демократичната прогресивна партия, който понастоящем е вицепрезидент, е фаворит за следващ държавен глава на острова.

Цай заяви, че "не е тайна", че Китай се опитва да се намеси в изборите в Тайван.

"Но мисля, че те вероятно не постигат особен успех в опитите си да повлияят на изборите тук. Преди всичко, защото това е демокрация и хората знаят, че са взели най-добрите решения за това кой ще бъде следващият лидер на Тайван", добави тя.

Вчера китайската служба по въпросите на Тайван засили атаките си срещу Лай и неговия кандидат-вицепрезидент Хсяо Би-ким, бивш посланик на Тайван в Съединените щати.

"Независимостта на Тайван означава война. ДПП, налагаща този опасен двоен акт на независимост, само ще навреди на интересите и благосъстоянието на сънародниците на острова", предупреди говорителят Чен Бинхуа на пресконференция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и тия

    12 1 Отговор
    верват на оня с памперса
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 1 Отговор
    ТОВА ИМ Е КАЗАЛ БАЙ ДРЪН ЗА УСПОКОЕНИЕ
  • 3 Гошо

    15 2 Отговор
    Какви проблеми има Китай бе ? Проблеми и сериозни имат и ще имат тия с "евроатлантическите ценности " и там другите ветрогонци, като Армения и Грузия напр.
  • 4 Юлиян

    4 1 Отговор
    Войните Никога не са Решение
  • 5 Яяяяя

    2 7 Отговор
    Аз мисля , че е обратното. когато имаш вътрешни проблеми ги правиш външни, за да прикриеш вътрешните. Това направи Путин в Русия. Иначе до сега нямаше да го има на власт.

    Коментиран от #10

  • 6 Хахаха

    2 8 Отговор
    Тайван да не лежи на тази кълка ...
    То и русия имаше проблеми и реши да нападне Украйна, надявайки се да премахне проблемите.
    Мисля си, че китайците ще откажат да воюват с братята си от Тайван.
    За разлика от руснаците, китайците не са варвари и са много по свободни и решени за свобода.
  • 7 Китай ще има да

    5 5 Отговор
    дъвче поне 300г. тази част на Сибир която му хариза Путин - 1,5млн. кв. км., колкото 14 Българии. За какво му е този скалист остров без никакви суровини с 20 мил. китайци от които си има предостатъчно. Чиповете които правят са на ишлеме със западни машини и японски и американски технологии.
  • 8 дедо Герчо

    1 0 Отговор
    ПРАВ Е ЧЕН БИНСХУЯ ...ХЪХЪХЪ...
  • 9 Бубо Маркучлиев

    0 3 Отговор
    Казахме,некои не верваха и не верват ма че поверват- Оризиа флиза у многогодишна рецесия! За нихното и наше добро верваме каде нема да е десетилетна ка бе у Жапониа! Дано камбойците им простат и да продалжат плодотворните контакти междо двата световни економически двигатела! А до тогава савецките пропадналгисти нека продалжават да си копуват оризки тачки, на кои марките не может запомнат!
  • 10 Коко

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Яяяяя":

    Не случайно си последната "дупка"на азбуката
  • 11 истина ти казвам

    5 1 Отговор
    Това за нападението на Китай над Тайван си е чиста краварска постановка! И за какво му е на Китай да напада Тайван като просто може да ги отреже от суровини и пазар???!! Ама не на краварите са им нужни войни! Всички знаем защо разпалиха войната във Украйна,със златната Украинска земя ще се изплащат заемите за оръжия от Америка. Украйна вече няма земя!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.