Отидете към основна версия

15 162 112

Казахстан предпочете руските пред френските изтребители

  • казахстан

Държавата избра СУ-30СМ въз основа на съотношението цена-качество

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан не възнамерява да купува френски изтребители Rafale. Деветата най-голяма държава в света избра руски изтребители СУ-30СМ въз основа на съотношението цена-качество. Това каза на брифинг в Астана заместник-главнокомандващият войските на ПВО по въоръжението – началник на Главно управление по въоръженията Ержан Нилдибаев.

"Не са водени преговори по този въпрос. Нямахме такива планове да придобием Rafale", каза Нилдибаев. Той подчерта, че „машината е много скъпа, затова, избирайки от съотношението цена-качество, в момента избираме самолета Су-30СМ“.

Нилдибаев посочи, че казахстанските сили за ПВО възнамеряват да закупят 10 самолета СУ-30СМ през 2023-2024 г. Също така, според Нилдибаев, републиката ще придобие две батареи от системата за противовъздушна отбрана Тор-М2.

През ноември вестник La Tribune, позовавайки се на източници, съобщи, че Франция предлага своите изтребители Rafale на Казахстан и Узбекистан и френската компания Dassault Aviation работи в тази посока „от няколко месеца“.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 102 гласа.

Свързани новини