Отидете към основна версия

8 432 148

САЩ са на ръба на световна война, която не са готови да спечелят

  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • тайван

Причината не е, че САЩ са в упадък, а защото, за разлика от американската армия, която трябва да е силна на три фронта, всеки от нейните противници, Китай, Русия и Иран, трябва да е силен само в своя регион и да постигне целите си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати са на крачка от световна война, която могат да загубят. В два от трите стратегически най-важни региона в света има сериозни конфликти, които изискват вниманието на САЩ, пише The Foreign Policy.

Ако Китай реши да предприеме нападение срещу Тайван, ситуацията може бързо да прерасне в глобална война на три фронта, в която пряко или косвено да бъдат въвлечени и Съединените щати. Времето изтича и макар да има възможности за подобряване на позицията на САЩ, всички те изискват сериозни усилия и неизбежни компромиси. Време е да се действа с истинска неотложност, за да се мобилизират Съединените щати, тяхната отбрана и съюзниците им за това, което може да се превърне в световната криза на нашето време, пише А. Уес Мичъл, бивш помощник държавен секретар за Европа и Евразия по време на администрацията на Тръмп.

Тъй като Русия се подготвя за дълга война в Украйна и след като в Близкия изток се отвори нов фронт, Китай все повече ще се изкушава да се възползва от ситуацията и да нахлуе в Тайван. Пекин вече започна да тества реакцията на Вашингтон в Източна Азия, знаейки добре, че САЩ много трудно биха се справили с трета геополитическа криза.

Ако в региона избухне война, Америка ще открие, че има още препятствия за преодоляване. Част от тях са географски: днес американската армия не е подготвена да се сражава едновременно с две големи съперничещи си сили. В случай на китайска атака срещу Тайван американците ще се окажат много затруднени да отблъснат нападението, като същевременно продължат да подкрепят Украйна и Израел.

Причината не е, че САЩ са в упадък, а защото, за разлика от американската армия, която трябва да е силна на три фронта, всеки от нейните противници, Китай, Русия и Иран, трябва да е силен само в своя регион и да постигне целите си. Най-лошият сценарий е интензивна война, която се води в най-малко три отдалечени фронта от силно претоварената армия на САЩ, подкрепяна от зле оборудвани съюзници, които не могат да се защитят срещу богатите на ресурси индустриални сили, решителността и свирепостта, необходими за поддържане на дълго -текущ конфликт. За да водят такава война, американците и техните съюзници ще трябва да демонстрират национално единство, мобилизиране на ресурси и дух на саможертва, невиждани от поколения.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 64 гласа.

Свързани новини