Last news in Fakti

1 Декември, 2023 14:10 8 411 148

САЩ са на ръба на световна война, която не са готови да спечелят

  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • тайван

Причината не е, че САЩ са в упадък, а защото, за разлика от американската армия, която трябва да е силна на три фронта, всеки от нейните противници, Китай, Русия и Иран, трябва да е силен само в своя регион и да постигне целите си

САЩ са на ръба на световна война, която не са готови да спечелят - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати са на крачка от световна война, която могат да загубят. В два от трите стратегически най-важни региона в света има сериозни конфликти, които изискват вниманието на САЩ, пише The Foreign Policy.

Ако Китай реши да предприеме нападение срещу Тайван, ситуацията може бързо да прерасне в глобална война на три фронта, в която пряко или косвено да бъдат въвлечени и Съединените щати. Времето изтича и макар да има възможности за подобряване на позицията на САЩ, всички те изискват сериозни усилия и неизбежни компромиси. Време е да се действа с истинска неотложност, за да се мобилизират Съединените щати, тяхната отбрана и съюзниците им за това, което може да се превърне в световната криза на нашето време, пише А. Уес Мичъл, бивш помощник държавен секретар за Европа и Евразия по време на администрацията на Тръмп.

Тъй като Русия се подготвя за дълга война в Украйна и след като в Близкия изток се отвори нов фронт, Китай все повече ще се изкушава да се възползва от ситуацията и да нахлуе в Тайван. Пекин вече започна да тества реакцията на Вашингтон в Източна Азия, знаейки добре, че САЩ много трудно биха се справили с трета геополитическа криза.

Ако в региона избухне война, Америка ще открие, че има още препятствия за преодоляване. Част от тях са географски: днес американската армия не е подготвена да се сражава едновременно с две големи съперничещи си сили. В случай на китайска атака срещу Тайван американците ще се окажат много затруднени да отблъснат нападението, като същевременно продължат да подкрепят Украйна и Израел.

Причината не е, че САЩ са в упадък, а защото, за разлика от американската армия, която трябва да е силна на три фронта, всеки от нейните противници, Китай, Русия и Иран, трябва да е силен само в своя регион и да постигне целите си. Най-лошият сценарий е интензивна война, която се води в най-малко три отдалечени фронта от силно претоварената армия на САЩ, подкрепяна от зле оборудвани съюзници, които не могат да се защитят срещу богатите на ресурси индустриални сили, решителността и свирепостта, необходими за поддържане на дълго -текущ конфликт. За да водят такава война, американците и техните съюзници ще трябва да демонстрират национално единство, мобилизиране на ресурси и дух на саможертва, невиждани от поколения.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Дън

    131 25 Отговор
    Ще воюваме до последния украинец и после до последния българин.И после финито
  • 3 Сандо

    119 13 Отговор
    Правилно е да се напише "...която не са способни да спечелят!".И те го знаят,затова страшно плашат всички,пошляпват слугите си и ги е страх да посегнат и на най-слабия си враг.
  • 4 Българин

    34 149 Отговор
    САЩ са номер 1

    Коментиран от #19, #108

  • 5 Българин

    41 134 Отговор
    Русия загуби войната,а САЩ още не са влезли в нея

    Коментиран от #21, #50, #69

  • 6 Българин

    40 130 Отговор
    американците спасиха СССР през ВСВ-но сега няма кой да помогне на Матушка

    Коментиран от #28, #45, #84

  • 7 Хохо Бохо

    107 18 Отговор
    ФАЩ играха и загубиха
  • 8 откога занахлувал тоя Китай в Тайван,

    69 9 Отговор
    вече никой не помни...

    Коментиран от #88

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мммммм

    26 92 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Ще делиш твоите пари с дядо ти Иван, щото рашагите са с по-нисък стандарт от твоя. Тогава ще те видя дали много ще се радваш да месиш.

    Коментиран от #142

  • 11 Българин

    20 101 Отговор
    американците ще донесат демокрацията на целия свят

    Коментиран от #12

  • 12 няма само ние тук да й се радваме

    53 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    да й се порадват навсякъде по света
  • 13 оспри

    87 12 Отговор
    Със сегашната политика САЩ ще предизвикат световна война от която няма измъкване. Ще загинат милиони невинни хора и ще бъдат разрушени икономиките на повечето държави.
  • 14 Анонимен

    20 74 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Дядо ти Иван се казва Ванечка и е на Дунав Мост по кожени панталонки и жартиери, в очакване на тираджии. Брата на Ванечка лежи под Авдеевка, а родителите карат бяла лада в калното си село.

    Коментиран от #55

  • 15 пффф

    23 86 Отговор
    САЩ и Китай са скачени съдове, между тех война няма да има. Русия вече не е фактор. А на Иран не им стиска..
  • 16 Хахахаха

    17 79 Отговор
    Всъщност русия и пусин разпалиха фронтовете за да може да спечели в Украйна. Между другото се чува, че и С. Корея се стяга да напада Южна Корея. Диктатурите винаги са готови за война, защото освен да произвеждат оръжия, друго не правят.
  • 17 Армагедолорофф

    26 44 Отговор
    САЩ няма да нападнат с оръжие, а ще нападнат чрез долара, който са внедрили в цял свят. Там им е силата и те го знаят. Срутвайки собствената си система, те ще разрушат сградата "свят" защото доларът е в основата ѝ. Кой ще излезе от руините и кой на време си е подготвил убежище, ще видим.

    Коментиран от #25, #29

  • 18 Иван

    51 1 Отговор
    Стига бе!!!...... нали тука една овца беше написала преди два дена, че това списание не е американско.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    73 4 Отговор
    Стига бе, не може да бъде.

    Сега всички комсомолци от ПП/ДБ се чудят дали пак ще трябва да обръщат палачинката и да се гордеят с комунистическите си предци, които отричаха до днес.

    Коментиран от #49

  • 21 12"12

    35 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Трите балтийски републики последваха примера на Украйна и отказаха да участват в заседанието на Съвета на външните министри на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа), което се провежда в Скопие. Обявената от тях причина е, че там е поканен да присъства руският външен министър Лавров, което според балтийските държави „само дава поредната възможност на Русия да разпространява своята пропаганда“.


    На следващия ден след обявения от Литва, Латвия и Естония своеобразен бойкот, Финландия реши да затвори и последното си действащо КПП на границата с Русия.

    Много хора вече забелязаха странния феномен от последните месеци, който с всеки изминал ден се очертава все по-ясно:

    От една страна, Западът изтрезнява и омеква пред очите ни в оценките си за войната, която чрез проксито си Украйна води срещу страната ни (авторът е рускиня-б.р.) Коментари на западни политици, репортажи и публикации в западните мейнстрийм медии относно безнадеждността на ситуацията за украинската армия и за успехите на Русия както на фронта, така и в икономиката и политиката, вече са нещо обичайно. Особено на фона на доскорошната тотална цензура и информационно затъмнение, съчетано с лавина от пропагандни лъжи, които бяха задръстили публичното пространство на запад. Днешните признания на Запада, че Украйна губи войната още не са довели до сериозни промени в политиката на ключовите западни сили, но вече се забелязва известен напредък. В този смисъл поканата от страна
  • 22 сащ е война

    62 9 Отговор
    Ами просто е- сащ да се приберат в своя регион както Китай, Русия и Иран и няма да има войни..
  • 23 Митич

    53 6 Отговор
    ... "дух на саможертва"! А нещо швепс не искат ли? УмрЕ таа със саможертвата! Имат си войски, да си се саможертват. Балъци като урковците повече няма!
  • 24 Механик

    85 16 Отговор
    Аз така и не разбрах, защо САЩ ще воюват?
    Никой не ги е нападнал, ако не се лъжа. Никой не им е обявил война.
    Защо САЩ държат да воюват в Китай, Украйна и Израел???
    Украйна воюва с Русия. Проблема е между тия две страни.
    Израел воюва с Палестина. И тука не виждам някой да е нападнал САЩ.
    Ако Китай нападне Тайван, то това си е между Китай и Тайван.
    Какво търси САЩ в Украйна, Палестина и Тайван???

    Коментиран от #33, #34, #37, #74, #92

  • 25 Иван

    53 9 Отговор

    До коментар #17 от "Армагедолорофф":

    Нали затова свалиха пътническия самолет на Малайзия над Източна Украйна, защото го объркаха с руския правителствен самолет, с който Путин се връщаше от БРИКС срещата в Рио де Жанейро,Бразилия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 САЩ

    12 35 Отговор
    САЩ или Про-сия?
  • 28 Реплика

    55 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    И в двете световни войни участието на САЩ в тях започва към края им.
  • 29 Иван

    54 10 Отговор

    До коментар #17 от "Армагедолорофф":

    Затова гнусните евреи Дженет Йелен и Антъни Блинкен седят от двете страни на боклука Джо Байден.

    Коментиран от #35

  • 30 Дед

    59 13 Отговор
    Ако войната е на американска земя противника им ще ги изтрие за по малко от месец. Те обаче търсят конфликт далеко от границите си защото са наясно с резултата.
  • 31 Време е ...

    59 10 Отговор
    Половината свят да се обедини против САЩ , те са Антихриста съсипали народи и планета поради тяхната ненаситна алчност и чувство за безнаказаност!!!
  • 32 Гледайте

    39 9 Отговор
    Скот Ритър при Карбовски,и всичко ще ви се изясни!

    Коментиран от #36, #68

  • 33 Анонимен

    7 52 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Ще ти кажа защо. По същата причина, поради която идва полицията, когато някой влезе да обере дома ти.

    Коментиран от #38

  • 34 Някой

    24 6 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Много точно казано!
  • 35 Армагедолорофф

    5 14 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Нещо не схващам аргументите ти, бай Иване!
  • 36 Неанонимен

    7 12 Отговор

    До коментар #32 от "Гледайте":

    Да бе, ще гледаме един платен лумпен как говори глупости на един доброволен лумпен.
  • 37 Обяснението

    15 0 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    е в съдържанието на доктрината за националната сигурност на САЩ.
  • 38 Някой

    66 6 Отговор

    До коментар #33 от "Анонимен":

    Значи казваш, че САЩ са световния полицай и трябва да бъде каквото кажат те в целия свят, така ли? Кой ги е назначил за тази длъжност, или те са се самоназначили за такива?

    Коментиран от #43, #57

  • 39 Адмирал

    14 41 Отговор
    Без значение дали ни харесва или не САЩ все още са световният хегемон, който доминира като военна сила, икономически и е лидер в информационната война и формиране на обществените нагласи. САЩ самостоятелно не могат да водят посочените войни, но те имат създадени вече благоприятни условия чрез съюзници в региона. Това са програмите за сътрудничество с Япония, Австралия, Южна Корея и Филипините. Япония за пръв път от края на ВСВ променя военната си стратегия от отбранителна в нападателна и преоборудва 2 кораба в самолетоносачи, Австралия активно инвестира в атомни подводници, Южна Корея също има програма за строителство на самолетоносачи. Всичко това е с цел смазващо надмощие на САЩ и съюзниците му в Тихият океан. Затова и се провеждат военноморски учения с демонстрация на сила с участие на Великобритания, САЩ, Япония, Австралия, Филипините и П Корея
  • 40 Старият

    48 3 Отговор
    изпитан номер на джидо банкстерите, който реално управляват англосакса- и на Острова и зад локвата.Да разпалят конфликт,но задължително и винаги на хиляди километри от тях.Съвсем точно,но по техния по д лярски начин, целят ,ако има конфликт,само с конвенционално оръжие.Разчетите им са,че при подобен сценарий,никоя от ядрените държави,няма да посмее да го използва първа,защото това е Армагедон за планетата.При такъв сценарий,те практически са недосегаеми.Както за народа им,така и за инфраструктура,бизнес, производство,индустрия,селско стопанство.Учебникарски пример е ВСВ.Там ,на тяхна територия не е даден и един изстрел .Живееха си,както винаги.Спокойно, мирно ,без глад и лишения.Докато цяла Европа беше в руини,разруха, милиони цивилни и войнишки жертви във всички държави.Но този път,ще им мине лиса път,ако пробват този номер.През война,да си изчистят неизплатими дългове,с последващи планове - Маршал.
  • 41 БГ ЕС НАТО

    11 46 Отговор
    САЩ са единствената страна която може да се бие срещу целия свят и да спечели войната Да незабравяме че САЩ са НАТО и с тях са Канада Австралия Израел и ЕС така че журналистчето е взело прилични премийки за статийката
  • 42 Иван

    13 2 Отговор
    Време е да се действа с истинска неотложност.....Вернер Фон Браун и екипа му трябва по най-бързият начин да бъдат ексхумирани.
  • 43 Иван

    22 1 Отговор

    До коментар #38 от "Някой":

    Луцифер ги е назначил.
  • 44 КОМЕНТАР

    29 13 Отговор
    ФАЩ СА БИТА КАРТА
  • 45 РЗС

    8 33 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    И до ден днешен се чудя, дали не направиха грешка като спасиха руснаците от Хитлер. Можеше да седнат и да се разберат. Хитлер щеше да прочисти света от евреи и ман

    Коментиран от #112, #130

  • 46 Ми то е ясно

    28 8 Отговор
    ФАЩ ке падне... скоро!!!
  • 47 ТаУмВзе

    34 6 Отговор
    Краварчето се Разпада Вътрешно. Най много да си спретнат нова Гражданска Война от кой Пол е леля им. ХАХХАХАХА
  • 48 Политкомисар

    26 7 Отговор
    САЩ са колос на глинени крака!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Абе

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    Ти си стой там в обора и не се меси в работи които не разбираш. Аман от дермократи.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Неанонимен

    5 40 Отговор

    До коментар #38 от "Някой":

    Ти шматка ли си? Никъде не е записано, че имат задължения на световен полицай, но такъв трябва да има, за да лекува диктаторчетата от имперско възпаление. САЩ са най-силната военно и икономически нация за този пост.

    Коментиран от #65, #71, #79

  • 58 Доналд Дък

    3 14 Отговор
    И крави имаме и атомни бомби също.
  • 59 Мяу

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бау":

    Свят голям можеш да се изнесе където искаш
    Ако ти стиска
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 невий

    36 3 Отговор
    През ВСВ война , хората в Европа , Великобритания и САЩ са били сплотени в името на една кауза , унищожението на фашизма ....сега нямат шанс да сплотят тези народи за да воюват в името на краварите да управляват света и да налага джендър идеологията ,смесване на нации и елиминиране на отделните държави и света да се управлява от едно световно правителство.

    Коментиран от #63, #80

  • 62 Иван

    15 0 Отговор
    А Косово? А Хуан Гуайдо?
  • 63 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #61 от "невий":

    Израел пък иска точно това.
  • 64 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    Дано
    Разумът
    Наделее
  • 65 болен мозък най силините на джендъри

    13 2 Отговор

    До коментар #57 от "Неанонимен":

    бягай да си заредиш играчката и не плямпай много
  • 66 Иван

    28 4 Отговор
    Три трилиона долара се губят и Пентагона не може да обясни къде са.......това е последната новина.
  • 67 Да, бе

    31 3 Отговор
    В Афганистан на колко фронта се биеха "великите", че избягаха скорострелно... Жалка история.
  • 68 Кви са тия

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Гледайте":

    Первази?
  • 69 Българин

    5 23 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Русия са Агресори
  • 70 Читател

    21 2 Отговор
    Пасквила няма нужда от коментар.Гледайте в ю тюб интервюто на Карбовски със Скот Ритър човека си ни го каза в очите.Гледайте бе хора

    Коментиран от #77

  • 71 Иван

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "Неанонимен":

    Синагогата е още по-добре подготвена и организирана за този пост.
  • 72 Цанко Пеев

    13 0 Отговор
    Не може ли САЩ и другите големи дето клатят света, а по-точно Китай, Русия, Индия и т. н. да се успокоят най-сетне??? Ние нормалните хора искаме да живеем на тая планета щото няма друга!!! Е, гати и олигофрените тъпи!
  • 73 Ахаа

    2 8 Отговор
    Казал бивш секретар на бившият президент Тръмп.ПовервАхме му.
  • 74 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Вие Сте Точен в Коментарът Ви Ник Механик
  • 75 Кака Гинка

    15 0 Отговор
    От статията се вижда, че и в САЩ има разумни хора, ама кой ги слуша...

    Коментиран от #82

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #70 от "Читател":

    Не искат да гледат, разстройват се.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Кой

    8 0 Отговор

    До коментар #57 от "Неанонимен":

    е казал, че трябва да има такъв???
    Ти ли?

    Коментиран от #83

  • 80 Сандо

    8 1 Отговор

    До коментар #61 от "невий":

    Я пак виж какво си написал?Хората в Европа масово са хукнали на Изток да завоюват руските земи и богатства,за каква борба с фашизма говориш,че и масова?

    Коментиран от #119

  • 81 С Коч

    13 3 Отговор
    кога сащ са печелили война?
  • 82 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "Кака Гинка":

    Како Логично сте го Написала
  • 83 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #79 от "Кой":

    Антихриста е заповядал.
  • 84 .....

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ало лаптопа ти пак ли се изказва не подготвен. Нали си взема заплатата за ноември спри се малко вземи отпуск болничен

    Коментиран от #133

  • 85 То е ясно !

    10 2 Отговор
    Ким ще удари САЩ с атома.
  • 86 време разделно

    1 15 Отговор
    А България е в плен на Румен Радев и тези заради които потъпка конституцията. Иван Гешев е сърдит на Бойко и въобще, ние сме следващата мека цел. За да се изправим, трябва прокуратурата да си свърши работата и да инстуционалризира Радев Сие.
  • 87 Гал

    15 3 Отговор
    Само че този път войната ще отиде и в САЩ.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 незнайко

    13 1 Отговор
    Само САЩ и НАТО говорят за световна война , защо ли ? ЗАЩОТО ИСКАТ ТАЗИ ВОЙНА !!!
  • 90 Какви войни ще водят изобщо?

    14 3 Отговор
    С редовната армия няма как да стане. При мобилизация по статистика около 70% от подлежащите на военна служба са с наднормено тегло или със затлъстяване. Да не говорим, че точно това поколение е страшно далеч от военна дисциплина и патриотизъм. А като видя събрание на американски генерали, от които има поне двама трансджендъри, направо тръпки ме побиват, че разчитаме на тези да ни защитят от "руската мечка". НАТО изглежда вече със затихващи функции. Май пак заложихме на грешната карта, заставайки редом с Германия. Два пъти сбъркахме с трагични последици за страната си, дано третия път да не е толкова страшно.

    Коментиран от #113

  • 91 Гого

    21 4 Отговор
    Пускайте заводите за памперси да работят на 3 смени. Много ще трябват на американската армия, пълна с джендъри, които не знаят на кой свят се намират. И малка поправка в текста. САЩ не ще загубят. Те вече са загубили всяка война, която си позволят да водят. Срещу тях вече не са отделни сили, които биха могли да сплашат, а една голяма част от света, която иска своята независимост от американското влияние и хегемония. Края на американското влияние идва и времето им изтича. Ще бъде за добро.

    Коментиран от #94

  • 92 Защото

    8 18 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Украйна отдавна да е паднала под окупация, а окрилените от успеха си руснаци щяха да са в Молдова, Приднестровието, Прибалтиките и вероятно ще гледат към Полша. Тайван също отдавна да е превзет от Китай и Израел да е в руини ако не са САЩ.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Да я видим тая част

    8 12 Отговор

    До коментар #91 от "Гого":

    от света. Да преброим кои са зависимите от САЩ и кои не са. Зависими: Цяла Америка без Куба, Венецуела и Никарагуа. Цяла Европа без Сърбия. Азия: Всички без РФ, Китай, Индия, С. Корея, Беларус, Иран. Цяла Африка без Еритрея, Зимбабве, ЦАР. Цяла Австралия без аборигените. Под робски държави не смятам всички, а тези които все пак се съобразяват със САЩ. Сигурно съм пропуснал някои, но никой не ще да живее и емигрира в горе изброените независими държави.
    8млрд. са целият свят. 1млрд. са в НАТО, но високотехнологични и организирани, а кои са другите 7млрд.? Китай, Индия 3млрд. и още 1млрд азиатци,1,2млрд араби, 1,3млрд. африканци и 500млн южноамериканци. Китай и Индия имат големи проблеми помежду си, Пакистан с Индия също. Арабите са разединени (шиити и сунити), а африканците са слаби военно. Далеч не всички от изброените са против Запада, същото и с южноамериканците. Кой ще ги обедини да тръгнат всичките да защитят Путин от лошото НАТО? Самият той ли или другарят Си? Никой.
  • 95 Мишел

    14 5 Отговор
    Силата на армията на дадена държава се определя основно от мощта на индустрията на тази държава.
    САЩ в момента са индустриално джудже. Армията им, създадена преди да се появи Ръждивия пояс, не може да бъде поддържана силна и бързо губи своите възможности.
    САЩ без силна армия са слаба държава, Горна Волта с атомно оръжие.

    Коментиран от #98, #99

  • 96 Смехории

    4 18 Отговор
    САЩ имат изградена стратегия в случай на война с блатната смешна армийка, Чайниците и С.Корея....ЕДНОВРЕМЕННО!
    И трите държави НЯМАТ НИКАКЪВ ШАНС!
    И понеже САЩ е Локомотива на НАТО, ясно е че в бой ще влезе ЦЕЛИЯТ АЛИАНС!
    Превъзходството на НАТО над московия и монголоидите е... ДЕСЕТОКРАТНО във всяко отношение!
    Свивайте ушите и си налягайте парцалите, копейки,иначе....ЛОШО ви се пише
  • 97 верно ли

    10 2 Отговор
    абе тоя Путин смешни ви направи :D :D :D xaxaaxxa

    Коментиран от #100, #102

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Така е, х'омо

    3 10 Отговор

    До коментар #97 от "верно ли":

    От 3 дня в и за седмица в Лисабон --- я докара до....10 год. Щурм на Мегаполиса Авдеевка! )))))
    Цял свят се смее
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 За 9 години

    2 8 Отговор

    До коментар #97 от "верно ли":

    окупираха 17,5% от Украйна като Крим взеха без една жертва, а ЛНР и ДНР ги окупираха паравоенните сили на Игор Гиркин(Стрелков) още преди войната. За 20 месеца са окупирали част от Запорожка и част от Херсонска области, а от Киев, Харков и западно от Днепър и Херсон бяха прогонени.
  • 103 Малчо

    12 2 Отговор
    Боли ме гегата на колко фронта трябва да се бие САЩ, боли ме и за укрите, и китайци, и ооооо не е за вярване и за руснаците. Който иска, може да вземе експресния влак за при дядо Боже, даже сами може да си изберете фронт, аз съм пас. А за територията, наречена България, ме боли още по-малко, защото слепи предатели, водят сляпо стадо право към пропастта, но мама не е родила овца, така че вие вървете, пък аз ще погледам отстрани.
  • 104 Демократ^2

    4 11 Отговор
    Тук не пише кой е авторът на статията, но хич не съм съгласен.
    Американците са достатъчно силни и умни. Както виждаме никъде не влизат пряко в конфликта, а само подпомагат държавите да се отбраняват и сражават с агресорите. Същото ще е с Тайван, а на китайците ще им се изцъклят очите като на индийци, когато трябва да атакуват острова. Той и Хитлер си мислеше че остров Британия е лесна плячка ама му се свиха орехчетата накрая. Отделно Китай има пограничен спор с Индия и може да очаква нож в гърба от тях, ако тръгне към Тайван.
  • 105 Мемо

    14 1 Отговор
    Любимото на САЩ. Разпалват войни, ама не къде да е, а колкото се може по - далеч от тяхната територия.

    Коментиран от #111

  • 106 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 12 Отговор
    Каква демокрация в руското блато???Те от крепостния феодализъм скочиха в дивия сталински комунизъм и от там в путлеристан.Там никога не е имало демокрация и демократични традиции, а само авторитарни режими и взаимно избиване.
    Жертвите от както съществува това блато са милиони десетки милиони избито население от разни безумни вождове където и до ден днешен стои мавзолея ,а зад него гробището на убийците на руския народ, който все по холопски търпи ,оско..тя...ва и се алкохолизира .
  • 107 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 17 Отговор
    Да обобщим какво "спечелиха" руснаците досега след като путин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители.
    - е-мобилизация с 330 000 убити и 700 000 инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️

    Коментиран от #117

  • 108 САЩ са номер 1

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    по бездомници, убийства, измами, невърнати кредити, психично болни, изгорели танкове като пуканки…
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Сайгон 75

    14 2 Отговор
    Не е нужно САЩ да загубят война, достатъчно е да спрат да печелят войни. Това ще е краят на американската хегемония и светът ще си отдъхне!
  • 111 Жалкото е

    15 1 Отговор

    До коментар #105 от "Мемо":

    че над 100 години продължаваме да им се връзваме на юдo-краварите и да им водим техните войни, колкото се може по-далеч от тяхната територия…
  • 112 стоян

    1 8 Отговор

    До коментар #45 от "РЗС":

    До 45 ком - какво има за чудене - поне тия окупираните от русия разбрахме че САЩ е трябвало да гръмнат в москва тия ядрени бомби вместо в Япония и да свършат тия кумунистически руски мъки

    Коментиран от #116

  • 113 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Какви войни ще водят изобщо?":

    В почти всяка игра game over са само три !
  • 114 Българските турци

    8 0 Отговор
    Някой може ли да каже за кого ще се бие Аскерът ?!...
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 илиан илиин

    4 1 Отговор

    До коментар #112 от "стоян":

    Трябвало е ба щати навремето да ползва лични предпазни средства единствено.
  • 117 Ши&ба&швили

    2 4 Отговор

    До коментар #107 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ела аз да те обобщя.Измий хубаво гъъ33 летоо и не прекалявай със смаз ката,че харесвам стегнати хал КИ.
  • 118 Кво ми бау каш ве

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бау":

    Правилно, тая американска сбирщина, са Не народ а мърша...
    Е, тука, Е тука само си познала.
  • 119 невий

    3 2 Отговор

    До коментар #80 от "Сандо":

    Ако не си разбрал до сега , че ВСВ е била срещу фашизма и е бил победен , не знам какво се мотаеш по форумите , за да задаваш некомпетентни въпроси .А и кои всички , освен нато са тръгнали на изток на лов за природни ресурси....

    Коментиран от #127

  • 120 САРМАТ

    4 0 Отговор
    СЪС СИГУРНОСТ САЩ ЩЕ" СПЕЧЕЛЯТ"!

    Коментиран от #122

  • 121 6666

    3 6 Отговор
    Докато не се промени мисленето на русняците и не се разкарат сегашните политици и стотиците генералчета с големите шапки ,като чадъри няма да се оправи тази изстрадала и заблудена държава.Единствено рассия заплашва другите с ядрено оръжие(технологията на което е открадната от САЩ).Трябва да се спре да се мисли само за война,а да се обърне внимание на стандарта на живот на хората.При толкова много плезни изкопаеми.

    Коментиран от #123

  • 122 Курко

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "САРМАТ":

    АМА ТИ ЗА ПЪРВА НАГРАДА ЛИ НАМЕКВАШ?

    Коментиран от #124

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 САРМАТ

    2 1 Отговор

    До коментар #122 от "Курко":

    САЩ ДАДОХА ВСИЧКО ЗАВИСЕЩО ОТ ТЯХ!НАГРАДАТА-ЗАСЛУЖЕНА!
  • 125 САРМАТ

    3 1 Отговор
    ФАКТИ:ДАЖЕ И НИЕ ЗНАЕМ ПОБЕДИТЕЛЯ,НО.......!
  • 126 ДОКТОР

    2 0 Отговор
    ПРОПУСКАТЕ КИМ?
  • 127 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #119 от "невий":

    Историко,преди да напишеш нещо,поне да беше пресметнал колко европейски страни са изпратили войски на Източния фронт и колко са работили за снабдяването на Германия и на Вермахта в частност.А може и да се задълбочиш в това що за антифашистка съпротива е имало в европейските страни.И чак след като научиш всичко това,може тука да се мъчиш да ни убеждаваш в огромната европейска съпротива срещу фоашизма.Не знам,сега сигурно това е поредната гавра с Историята за постигане на някакъв интерес,в Запада отдавна работи,и то усилено,Министерството на Истината.

    Коментиран от #129, #138

  • 128 Абе аз не мога да разбера

    2 3 Отговор
    Защо русофилите и русоробите в БГ се толкова радват и си мислят, че ако я няма световната и еднополюсна Хегемония на САЩ в света , те ще могат да живеят много по добре в многополюсния свят с Китай или Русия, без да имат отговор и никаква представа какво би ги очаквало и какво означава китайския начин на живот за европееца или че без САЩ , ще могат "щастливо" да си живеят в "Руския свят на Путин " който е съчетание на крепостен феодализъм с див сталински комунизъм и е видоизменен в съвременен путлеризъм , за да ги токова много привлича Русия, където от над 100 години, никога не е имало демокрация, свобода и демократични традиции, а само жестока диктатура и подтиснически авторитарни режими..??!
  • 129 невий

    3 1 Отговор

    До коментар #127 от "Сандо":

    Ама ти бандеровец ли си , ....самозабравихте се и си въобразявате , че тук вече е като в Окрайна и смело може да хвалите и реставрирате фашизма , защото само той оправдава агресията ви срещу Русия и евентуално въоръжено нападение на Русия от източния фланг на нато. Ако сте голкова т@пи да го направите....или вече сте събрали пари за островите и не ви пука за държавата .
  • 130 След

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "РЗС":

    Русия, нямаше да има и САЩ.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Левскар

    2 3 Отговор

    До коментар #93 от "незнайко":

    Ами отивай на изток.Ние запада не го даваме на източните лумпени.
  • 136 американец

    4 0 Отговор
    Нито Украйна
    , нито Газа, нито Тайван са в, до или дори близо до САЩ, че да говорите за основание за някаква световна война на 3 фронта.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #127 от "Сандо":

    Какъв Историк е този сомозванец?
    По скоро парвеню или недоизметен боклук от сините митинги но Орлов мост.Митингите отдавна умряха безвъзвратно,но можеш ли да изметеш до край боклука.Все някоя измамена камила е останала и плюе ли плюе по камилешки.
  • 139 Моряка

    1 0 Отговор
    Какъв Историк е този самозванец?
    По скоро парвеню или недоизметен боклук от сините митинги на Орлов мост.Митингите отдавна умряха безвъзвратно,но можеш ли да изметеш до край боклука.Все някоя измамена камила е останала и плюе ли плюе по камилешки.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Име

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мммммм":

    Ти Русия на картата мож ли показа, та чак за стандарта им говориш? Или просто тъй лафа да тичйе?
  • 143 .соломон паси идиота

    3 2 Отговор
    Не разбрах къде досега Америка е спечелила някоя война последние 80 години ?- освен Панама която няма армия. Как ще воюват тези престъпници срещу Китай при частична мобилизация достигат 36 милиона при втора мобилизация 100 милиона.? С тези Гейове с тая Трансгена армия да воюват срещу Русия която вече 2 година натрупа богат опит и произвежда толкова и то 3 пъти повече отколкото цивилизованият, демократичният Запад.? За Европа въобще не си заслужава да се говори защото Ханс - Германия повече от 80 години произвежда коли и благодарение на евтините Руски ресурси имаше висок стандарт а оръжията им са от 70-80 години на миnалият век Пример; От общо 320 танка само 87 са способни да се движат а да воюват на фронта 35 танка които имат много слаба броня и въоръжение освен мишена за Руската артилерия или за танковете им за нищо не стават иначемедията ги възхвалва до небесата .

    Коментиран от #144

  • 144 Само ти ли не разбра че

    1 1 Отговор

    До коментар #143 от ".соломон паси идиота":

    САЩ са млада нация, на която е предопределено да съхрани и да бъде носител на бъдещата цивилизация на Земята, затова не могат да бъдат победени и няма да воюват по остарял начин от миналия век с милионите човешки жертви, защото са в контакт с извънземните и Америка е избрана от ИЗВЪНЗЕМНИТЕ за териториална и защитена земна Зона, затова няма да има война на територията на САЩ , които разполагат с извънземен разум и космически програми на оръжия свързани с извънземни технологии за които руското разузнаване знае и докладва, че САЩ в много отношения са изпреварили и превъзхождат, изостаналите възможности на Русия..!!!
  • 145 Гражданин

    1 0 Отговор
    САЩ са най големия паразит в целия свят.Голяма част от българските граждани не ги желаем в нашата родина
  • 146 М3 голд

    0 0 Отговор
    Вярно е, САЩ са в трудна ситуация. Ако Китай нападне Тайван, САЩ могат единствено да работят за Израел. В другите две точки нямат шанс за успешна намеса. А ако руските бази в Никарагуа се населят с ядрени ракети на дежурство, трябва да се кротнат на територията си. Или почва ТСВ. Това мисля че е положението.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Геро

    1 0 Отговор
    През ВСВ сащ се включиха накрая като видяха че Русия печели.