Отидете към основна версия

2 399 54

Новини от фронта! Руската армия намали интензитета на ударите в Източна Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • авдеевка-
  • маринка-
  • донбас-
  • донецк

Украинските сили се съсредоточиха върху превземането на окупирани села на изток и юг в контраофанзивата, започнала през юни, въпреки че президентът Володимир Зеленски призна, че напредъкът е по-бавен, отколкото Киев иска

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили са намалили атаките срещу обсадения източноукраински град Авдеевка на 3 декември и неофициални доклади от региона сочат, че не са успели да превземат опустошения град Маринка на югозапад, пише Reuters.

Руската армия се съсредоточи върху Източна Украйна, откакто се отказа от настъплението към Киев в първите дни след инвазията през февруари 2022 г. От средата на октомври военните са насочили усилията си към превземането на Авдеевка и нейния огромен коксохимически завод, пише британската агенция.

Руските доклади от 1 декември предполагат, че войските на Москва са поели контрол над Маринка, на 40 км югозападно. Но според неофициални украински доклади в събота нейните сили държат някои райони.

Украинският военен говорител Александър Щупун е заявил в националната телевизия, че руските атаки срещу Авдеевка са намалели наполовина през последните 24 часа, до голяма степен в резултат на големи загуби.

"Коксохимическият завод се контролира от украинските въоръжени сили", е заявил Щупун. "Вражеските сили се опитват да си пробият път вътре, но търпят загуби в пехота и техника.'

Боевете все още са интензивни, е допълнил той, в съседен район извън центъра на града, известен като "индустриалната зона". Популярният руски военен блог "Рибар" съобщи, че зоната е паднала под руски контрол.

Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация на града, е съобщил пред украинския Канал 24, че Авдеевка "започва да прилича на Маринка, селище, което по същество вече не съществува. То е сринато до основи".

Няма официални украински доклади за Маринка, но военният анализатор Олег Жданов е посочил, че съобщенията за нейното превземане от руските войски са неверни.

"Ние признаваме, че там е имало напредък на руската армия", е допълнил Жданов в онлайн презентация. "Но югозападната и северозападната част на града са под контрола на украинските сили".

Deepstate, неофициален украински военен блог, цитира украински военнослужещи, които отричат ​​всяка идея, че руските сили са осигурили пълен контрол над това, което някога е било град с 10 000 жители.

Министерството на отбраната на Русия не спомена Маринка в сводките си, посочва британската медия.

Руският военен блог "Рибар" се позова на снимки в социалните медии на руски знамена в града, но добавя: "Въпреки това няколко сгради остават под контрола на украинската армия".

Друг украински говорител, Володимир Фитьо, е заявил пред националната телевизия, че силите на Киев са отблъснали 21 руски атаки в районите около Бахмут. Градът, също разбит от месеци битки, е превзет от руските сили през май, но украинските войски оттогава са си върнали близките села.

Украинските сили се съсредоточиха върху превземането на окупирани села на изток и юг в контраофанзивата, започнала през юни, въпреки че президентът Володимир Зеленски призна, че напредъкът е по-бавен, отколкото Киев иска.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: