Отидете към основна версия

1 792 15

Разнобой в Европа! Правозащитници блокират продажбата на части за изтребители F-35 за Израел

  • ф-35-
  • нидерландия-
  • израел-
  • газа-
  • изтребител

В Нидерландия се помещава един от няколкото регионални склада на части за F-35, собственост на САЩ, които след това се разпространяват в страни, които се нуждаят от тях, включително Израел

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правозащитни групи се опитаха да забранят на нидерландското правителство да изнася части за изтребители F-35 за Израел, твърдейки в съда в понеделник, че износът може да направи Нидерландия съучастник във възможни военни престъпления, предава Ройтерс.

В Нидерландия се помещава един от няколкото регионални склада на части за F-35, собственост на САЩ, които след това се разпространяват в страни, които се нуждаят от тях, включително Израел.

Правозащитните групи, сред които Oxfam Novib, нидерландският филиал на международната благотворителна организация Oxfam, твърдят, че Израел е използвал самолетите при атаки в Газа, които убиват цивилни.

Предотвратяването им е по-важно от това Нидерландия да изпълни своите търговски или политически задължения към съюзническите страни, твърдят те.

"Нидерландската държава трябва незабавно да спре доставките си на части за F-35 за Израел", каза адвокат Лисбет Зегвелд в съкратеното производство в Окръжния съд в Хага.

"Това е нейно задължение съгласно ... член 1 от Женевските конвенции, нейно задължение е съгласно Договора за геноцида да предотвратява геноцид и това е негово задължение съгласно законодателството за износа."

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.

Свързани новини