Last news in Fakti

4 Декември, 2023 20:45 1 264 13

Войната в Близкия изток: адът на хиляди палестинци

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • палестина

Хуманитарното положение в ивицата Газа е тежко - липсва не само храна, но и гориво

Войната в Близкия изток: адът на хиляди палестинци  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел разшири сухопътната си операция и към южните части на ивицата Газа. "Вече не остана местенце, където да се скрием, но продължаваме да бягаме": положението на палестинците изглежда все по-отчайващо, пише АРД.

Хуманитарното положение в ивицата Газа е тежко - липсва не само храна, но и гориво. Видеоматериали показват как хората вече атакуват и камиони с хуманитарни помощи, които разграбват. Взимат дори празните дървени палети, за да ги използват за огрев, пише АРД.

Офанзивата се разширява на юг

Боеве се водят не само на север: израелската военна операция вече обхваща цялата територия на ивицата Газа. Армията разпространи кадри, които би трябвало да показват войските по време на сухоземната офанзива, виждат се и танкове. Частите получават подкрепа и от въздуха. Армията съобщи, че миналата нощ са били поразени 200 цели в ивицата Газа.

„Ще продължим да оперираме в съответствие с международното право", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Военните щели да се концентрират срещу центровете на Хамас. „Преследвахме ги в северната част на Газа, а сега ги преследваме и на юг", е цитиран от АРД да казва говорителят.

"Местим се от едно място на друго"

За престрелки се съобщава и от град Хан Юнис в южната част на Газа. Израелската армия предполага, че там има командни централи и водещи фигури на Хамас. Стотици хиляди хора са избягали на юг от водените на север сражения.

От армията информират на арабски за засегнатите от нападенията райони и призовават към бягство. Но заради липсата на ток и интернет на потърпевшите им е трудно да се информират, отбелязва АРД. По преценки на ООН около 80 процента от 2,2 милиона жители на ивицата Газа междувременно са превърнати във вътрешни бежанци.

Мъж, който бяга заедно със семейството си, описва пред германската медия ситуацията по следния начин: „Вече няма нито едно сигурно място, но ние въпреки това бягаме. Какво друго можем да направим? Имаме деца и тъй като цяла нощ имаше обстрел, бягаме от едно място на друго, но никъде няма сигурност".

САЩ и Катар се опитват да посредничат

Междувременно САЩ и Катар се опитват да договорят ново примирие. Но изгледите за подобна пауза и свързаното с нея освобождаване на още заложници за момента не изглеждат големи. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изтъкна, че целта е елиминирането на Хамас в ивицата Газа.

При това Израел очевидно иска да открие и да елиминира лидерите на Хамас не само в Газа, но и в други държави. Правителството е дало зелена светлина за това, каза Ронен Бар, ръководителят на вътрешното разузнаване Шин Бет в изявление, разпространено от медиите.

"Задачата ни е да унищожим Хамас"

Шефът на тайните служби направи историческо сравнение между нападението по време на Олимпийските игри от 1972 година (когато палестинска терористична организация взе за заложници 11 души от израелския национален олимпийски отбор с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел, б.ред.) и сегашната реакция на израелското правителство. „Кабинетът ни е дал задача и тя е да унищожим Хамас. Твърдо решени сме да направим това", каза Ронен Бар.

„Всичко е както навремето в Мюнхен", посочи Бар и подчерта: „Ще ги издирим навсякъде - в ивицата Газа, на Западния бряг на река Йордан, в Ливан, в Турция, в Катар. Това ще продължи няколко години. Но ние ще бъдем там, за да изпълним мисията си".

В момента обаче всички усилия са концентрирани върху операцията в ивицата Газа. Наблюдателите прогнозират засилване на сраженията и все по-големи страдания за цивилното население.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОСТО ЕДНИ

    10 8 Отговор
    ЦИОНИЗТИ...........

    Коментиран от #5

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 3 Отговор
    За ЕС Близкия Изток е Украйна ‼️
    Политици а Ла ПКП ‼️
  • 3 Този Ад

    12 10 Отговор
    Е вследствие на агресивната и алчна политик на израел с цел да заграбят и увеличат територията си!
    С колко, тази войнолюбива измислена « държава» си е увеличила територията си, от даденото им право да се заселят на палестинска територия!
    Проклети да са евреите!

    Коментиран от #7

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 8 Отговор
    🥸🥸🥸🥸
    „Ще продължим да оперираме в съответствие с международното право", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.
    🥸🥸🥸🥸

    Да избивате цивилни мъже, жени, деца .... това явно е според вашето право, но не и според международното ‼️
  • 5 Забелязъл

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОСТО ЕДНИ":

    Израелците са хора които ще си свършат работа до края и ще се запазят като нация и народ, а България до 50 год. няма да съществува. Слава на Израел.
  • 6 САЩ

    7 2 Отговор
    Сами си го пожелаха хак им е на тъпунгерите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стеф БГ

    5 5 Отговор
    Демократичните израелски бомбардировки срещу палестинските терористи, борещи се за земите си !!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мда

    4 0 Отговор
    Вече я няма танте Меркел да приеме палестинците, както стана след щатската "пролет" по арабските страни в Северна Африка и в Азия. Но нека да видим...
  • 13 ...

    0 2 Отговор
    Има една българска поговорка,която казва всичко:
    Каквото повикало,такова се обадило.